Veliki preokret u političkom pokeru

Pokretna politička traka je zaustavljena, skovani planovi i čvrste namjere bar za sada ostaju samo želja. Tako, u najkraćem, glasi najnoviji raport s političke scene BiH.

Bosna i Hercegovina 28.08.2015 | 07:50
Veliki preokret u političkom pokeru

Krajem prošle i početkom ovoe sedmice sve je ličilo na veliki preokret – potpunu rekonstrukciju Savjeta ministara i Vlade Federacije – da bi juče uzavrele strasti splasnule što znači da državna i federalna Vlada ostaju u aktualnom sastavu.

„Glavni hirurg“ operacije stranačko-personalne promjene glavnih državnih i federalnih organa je Dragan Čović.

Rasplitanje klupka

Prošlog petka Milorad Dodik je otišao Draganu Čoviću u Mostar da izglancaju sve detalje plana o ulasku SNSD- a u Savjet ministara i federalnu izvršnu vlast. Dan kasnije, Fahrudin Radončić otišao je Čoviću u Mostar i dozvolio mogućnost da njegov SBB uđe u novu parlamentarnu većinu na nivou BiH i nivou Federacije. U ponedjeljak je Bakir Izetebegović saopštio da će SDA rado ući u koaliciju sa SBB-om i HDZ-om 1990. na nivou Federacije uz napomenu da SDA podržava Savjet ministara i njegov rad.

U ponedjeljak su za isti sto „bez radoznalih očiju“ sjeli Mladen Ivanić, Mladen Bosić i Dragan Čavić, a u utorak su se u Sarajevu, nimalo slučajno, sastali Ivanić i Martin Raguž. Ivanić je saopštio da nema promjene Savjeta ministara, a što se tiče Vlade Federacije to je „sasvim druga priča“. Prekjuče je Bosić javno prenio stav svog SDS-a i Saveza za promjene – u parlamentarnoj većini na nivou BiH nema mjesta za Radončićevu i Dodikovu stranku.

Te stranke nisu kompatibilne s političkim programom SDS-a i pokretanjem borbe protiv korupcije – objasnio je Bosić. Istakao je ono što je dan prije njega kazao Izetbegović – koalicija na državnom nivou u kojoj su SDA, SDS, HDZ, DF, PDP i NDP ostaje i u njenom sastavu neće biti nikakvih promjena.

Samo što je Bosićeva izjava došla do njega, Radončić je rekao da SBB neće ulaziti u koaliciju sa SDS-om.

Juče je Radončić preko banjalučkih medija poručio da Čoviću nije obećao ulazak SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ-om i u vlast prebacujući tako teret na leđa predsjednika HDZ-a. Kazao je da njegov SBB nije spreman razmišljati o ulasku u vlast i da je to jedina istinska opoziciona stranka u Federaciji. To zapravo znači da SBB sada neće ni u Vladu Federacije što je u skladu s Čovićevim i Radončićevim ranijim stavom da rekonstrukcija federalne izvršne vlasti podrazumijeva rekonstrukciju Savjeta ministara.

Juče su lansirane priče da postoji plan po kojem bi federalni premijer Fadil Novalić mogao odstupiti i na njegovo mjesto doći šef SBB-a, ali je jasno da se nakon Radončićeve izjave, bez obzira od koga dolazile, radi o špekulacijama ili pokušajem namjernog „kreiranja nereda u vrhu SDA“.

Voda se sada ipak izbistrila – Čovićev, Dodikov i Radončićev posao na uspostavljanju nove vlasti u državi i Federaciji koji su mnogi već vidjeli kao završen, ostaje – nezavršen.

Ko je u cijeloj ovoj igri koja traje već mjesecima, a prvo finale je imala u proteklih pet dana, dobio, a ko izgubio?

Interesi i računice

Jasno da je svako u startu imao svoju računicu koju je “podebljavao“ kako su dani i tajni razgovori i dogovori prolazili. Čovićeva je da s Dodikom i Radončićem u potpunosti preuzme kontrolu nad cijelom državom kako bi njih trojica i definitivno sebe stavili u poziciju prvih u Hrvata, Srba i Bošnjaka, gurnuli u jarak, prije svih, SDA i SDS i otvorili sebi put za pobjedu na sljedećim izborima.

Dodikov plan podrazumijevao je uništavanje SDS-a, PDP-a i NDP-a koji mu što se tiče „njegovog entiteta“ prouzrokuju nesanicu, a preuzimanjem poluga u državnoj vlasti riješio bi se onoga što mu smeta – od Suda BiH i Tužiteljstva BiH do svega ostalog što mu do cilja stoji na putu. Uz to, obezbjedio bi Čoviću ono što traži – uspostavljanje nove izborne jedinice, odnosno trećeg entiteta.

Radončić bi sebi lično prokrčio put do Savjeta ministara i zauzimanje pozicije predsjedavajućeg državne Vlade, ali i preuzimanja bitnih ministarskih funkcija u Vladi Federacije i većini kantona. Jasno je da od toga što je SBB prva opoziciona stranka on nema neke praktične koristi.

Izetbegović je, nema sumnje, pokazao da nije nimalo politički naivan – lukavo je i javno pružio ruku Radončiću i Dodiku otvorivši im vrata federalne Vlade istovremeno zatvarajući vrata Savjeta ministara. Znao je da su to karte kojima sigurno dobija. Tako je i bilo i zašto ne reći – odigrao je partiju pokera koja će mu se tek isplatiti. Izigrao je obojicu, ali i Čovića kome je javno demonstrirao da ni on ni SDA nisu „mali od kužine“ i da su „orah od kojeg lako pucaju zubi“.

Vješto su se u ovoj „kockarskoj igri“ postavili iskusni Bosić i još iskusniji Ivanić znajući da se njihov Savez za promjene ništa ne bi pitao, poslužio samo za jednokratnu upotrebu i bio odbačen do nestanka s političke scene. I Izetbegović je svjestan da bi eventualnom rekonstrukcijom Savjeta ministara i Vlade Federacije SDA sve izgubila.

Bosić, Ivanić i Čavić uopšte se ne miješaju u „unutrašnje političke i međustranačke odnose u Federaciji“ ili to čine s puno opreza, a odlično se slažu sa SDA-om i DF-om u državnoj vlasti.

Neslužbeno saznajemo da je juče bilo nekoliko razgovora između Izetbegovića, Ivanića i Bosića. Iz cijele ove situacije mogla bi profitirati Demokratska fronta Željka Komšića koju u koaliciji na državnom nivou i dalje žele SDA i Savez za promjene bez obzira što se Čović tome protivi.

Kako god bilo, prva partija političkog pokera je odigrana, pobjednici nemaju vremena za likovanje jer ih čeka druga u kojoj će glavne karte biti ispod stola i u rukavima. A konkretne socijalne i ekonomske reforme još su na čekanju.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Novica

28.08.2015 06:16

Čović treba da kaže ZAŠTO JE STOPIRAN IZVOZ MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA IZ BIH! Dalje treba ga natjerati da javno kaže da se po principu reciprociteta ZABRANI UVOZ MLIJEKA MLIJEČNIH PROIZVODA IZ HRVATSKE!!!

ODGOVORITE
Name

p

28.08.2015 07:24

Ovdje je sve JASNO!Namagarčeni su Dodik i Radončić, naravno i Čović(Ali njemu odgovara i ovako).A Bosić,Ivanić,Komšić i Bakir su odigrali profesionalno i razbili snove mafijaške trojke!Mislim da je najviše izgubio Dodik,jer se nadao apsolutnoj vlasti i kontroli a najnaivniji je ispao Radončić!Već je sebe vidio kao premijera Savjeta ministara i na papiru već rasporedio svoje ljude na funkcije a onda kad ga je Bakir otkačio izjavom da može samo u federalnu Vladu ali ne i u državnu vlast(Savjet ministara), onda kao on sad ne želi u Vlast i ostaje u jokoj opoziciji od koje nema ništa.Radončić je utvari pokušao da izigra Nikšića i Komšića i da izadje iz opozicije ali kad mu nije uspjelo, sad se s.ebo skroz!

Name

Edo , Slatina - Tuzla

28.08.2015 07:35

Slazem se sa vama , jer on je Predsjednik Predsjednistva BiH , dakle "glava" drzave !

Name

VJESTAKA VILICA

28.08.2015 15:11

Tacno Radoncic je ispao le..at.Sta ce covjek taj govori,a ne otvara usta.Ako otvori ispadose zubi.

Name

nula

28.08.2015 06:18

Samo vi , svoj pos'o , k'o da nas nema , ne obraćajte pažnju !

ODGOVORITE
Name

Korak

28.08.2015 06:18

Pa ovo više nije normalno. Svu ovu bagru na vlasti i opoziciji treba otjerati što dalje odavde. Pa gospodo draga koje su vaše funkcije? Šta radite vi osim što spletkarite i pravite koalicije da bi druge nadmudrili. Mrrrrrrš stoko neotesana.... Narod skapava od muke a vi se igrate žmurke i ko će koga nasamariti.

ODGOVORITE
Name

Meho

28.08.2015 06:45

Umjesto da zajedno ustanu protiv svih zemalja koje nas je.u, oni se medjusobno obracunavaju. Covic Dragane, hoces li i ti pozvati Bosance na bojkot HR proizvoda? Ili si ti lobirao za blokadu?

ODGOVORITE
Name

bivši

28.08.2015 06:47

Zadnji pokušaji kriminalaca da ne idu iza rešetaka. Al', džabe im je, pohapsiće ih Mektić!

ODGOVORITE
Name

trut

28.08.2015 07:51

Baš?!!!

Name

Justice

28.08.2015 08:41

Bas!!!

Name

bilo

28.08.2015 06:47

Ko su ovi ljudi ?

ODGOVORITE
Name

imv

28.08.2015 06:55

Samo je jedan Mirko Sarovic.Svaka ti cast ministre,jedini si se oglasio u vezi mlijeka.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

28.08.2015 07:45

Ponavljam od prije par dana,ako je ko normalan,odmjeren,uljudan,gospodin i covjek koji jedini zasluzuje da bude ministar to je gospodin Mirko Sarovic!! Da sam neko u ovoj kvazi drzavi dao bih mu neogranicenu vlast da dovede ovu vuko..binu u red ! P.S. Mekticu hapsi sto prije,riba od glave smrdi:Covic,Izetbegovic,Dodik,Radoncic itd.!

Name

borac

28.08.2015 07:21

Prezaposleni su sami sobom narod bi im trebao pomoci.

ODGOVORITE
Name

bezbjednost

28.08.2015 08:07

Prepali se Mektića...hahahahah. I Čovića iza rešetaka...

ODGOVORITE
Name

po

28.08.2015 08:24

Braca po zanatu Mile i Dragan htjeli bezvlasce i nastavak kriminala.Ne ide gotovi su.Sad ili nikad Savez svim silama u napad ili cete nas razocarati zestoko

ODGOVORITE
Name

Snouden

28.08.2015 08:32

Bili su na vlasti,Meksički odlično radi svoj posao.Za vrijeme Radonica izostao je famozni cunami koji je najavljivao,ali njegove veze sa Keljmendijem su jako bile dobre.

ODGOVORITE
Name

Srbinbanalucki

28.08.2015 09:54

Treba smjeniti direktora UIO hrvat je ne moze biti i predsednik upravnog odbora i direktor iz istog naroda zato se Covic bori jel mu je Dodik to dozvolio . Braco srbi osvestite se vidite sta Covic radi preko Dodika.

Name

perhan

28.08.2015 10:12

SNsd se boji da ce konacno sipa poceti da ih hapsi.Moraju da se dovijaju.Mozda ce se SDS probuditi,dace bog.

ODGOVORITE
Name

maja

28.08.2015 10:32

Dozivjeli su vrhunac inata i neljudskosti i nema se gdje dalje.Sad im je pruzena prilika da pokazu drugu stranu ljudkosti koja ce i narod da zadovolji.

Name

JUGOSLOVEN

28.08.2015 22:18

E moji glupi Srbi,Bosnjaci i Hrvati, sta trpite.Imate li vi motke.Ovu bagru samo motkama mozete rastjerati.Briga njih sto vi nemate nista,neka tako vam i treba kad im redovno dajete legitimitet da vas prave budalama,ispadose stvarnost oni vicevi o glupim Bosancima.

ODGOVORITE