LE: Voša napustila Evropu, ispraćena aplauzima!

Fudbaleri Vojvodine oprostili su se od ovosezonskog učešća na međunarodnoj sceni novim porazom od češke Viktorije: ekipa iz Plzenja je, posle 3:0 na svom terenu, u revanš meču plej-ofa savladala "Vošu" u Novom Sadu sa 2:0, pa je ukupnim rezultatom 5:0 prošla u Ligu Evrope. Ekipa trenera Zlatomira Zagročića je, međutim, i pored tako ubedljivog poraza nagrađena aplauzima publike na stadionu "Karađorđe". Aplauzima koji su dugo trajali, jer je dugo trajala i radost publike zbog letošnjih uspeha, poput eliminacije Sampdorije, a pritom su i igrači Vojvodine hrabro igrali u revanšu, sve vreme napadajući jačeg od sebe.

Fudbal 27.08.2015 | 23:15
LE: Voša napustila Evropu, ispraćena aplauzima!

Voša je u potpunosti bila nadigrana u Češkoj, a samo su bravure golmana Žakule uspele da je spasu i ubedljivijeg poraza. Ipak, niko u klubu sa stadiona "Karađorđe" nije pomišljao na predaju pred revanš, priželjkujući čudo poput onih nesvakidašnjih 4:0 protiv Sampdorije u prethodnom kolu, i to na gostovanju u Italiji. Čuda nije bilo, ali je bilo taman toliko zalaganja, od početka do kraja, da se ono nagradi. Gromoglasno.

Prvo poluvreme: Voša konstantno napadala, presudio joj autogol
I pored suspendovanog Stanisavljevića, jednog od lidera tima, prilično ofanzivno je počela Voša revanš. Ivanić je prednjačio u prodorima, pa je već u prva tri minuta domaćin dvaput pripretio reprezentativnom golmanu Češke Kozačiku. Njegova pravovremena istrčavanja sprečila su šuteve u poslednji čas, ali su i najavila kako će se, u većem delu, odvijati ovaj susret.

Ipak, Kozačik je u prvih deset minuta čak dvaput pokušao da "ukrade vreme", što je izazvalo burno negodovanje domaće publike, a on je često bio u centru pažnje, jer je Vojvodina konstantno bila u napadu.

Ožegović je tako u 12. minutu za delić sekunde zakasnio na centaršut sa desnog krila, pa je njegov pokušaj da glavom promeni rezultat bio neuspešan, dok je u narednoj akciji domaćih dvaput šut ekipe Zlatomira Zagorčića bio izblokiran u kaznenom prostoru.

Tek u 15. minutu Žakula je imao posla, odbranivši šut Rajtorala sa 15 metara, gde je ostao "zaboravljen" posle prodora saigrača Hrošovskog po desnom krilu i "povrtne" koja je usledila. Nije prošlo dugo, a Viktorija je povela, iako se isprva činilo da će se desiti nešto potpuno drugačije.

Napad koji je lepim dodavanjem Babić pretvorio u odličnu šansu, omogućio je 20-godišnjem Ivaniću da u 19. minutu utrči s leve strane u šesnaesterac gostiju, a onda je usledio šut posle kog je lopta pogodila dalju stativu. I, kada se učinilo da "gol visi u vazduhu", da je Vojvodina veoma blizu vođstva, usledio je šok: Limberski se u nastavku pomenute akcije domaćih probio po levom krilu, dodao Vaneku koji je centrirao, a golman Žakula loptu odbio pravo u noge defanzivca Đurića, koji je nesrećnim slučajem postigao autogol.

Primljeni gol nije sprečio Zagročićevu ekipu da nastavi sa ofanzivnim nastupom, no dva naredna njena pokušaja, šutevi Maksimovića i Vasilića, bila su blokirana. Želja nije bila sporna kod igrača Vojvodine, ali nestrpljenje im je otežavalo posao. Na primer, Ožegović se u finišu prvog poluvremena ljutio na Babića, koji mu je uzeo loptu u lepoj situaciji u kojoj se našao u 37. minutu, pa onda otišao u desnu stranu i pogodio spoljni deo mreže. Bio je to samo jedan od tri, četiri slučaja u kojima su igrači Vojvodine, iz želje da postignu gol, donosili pogrešne odluke, no zalaganje koje su pokazivali - konstantno je izazivalo aplauze publike. Takva je i bila završna scena prvog dela igre, kada su navijači pozdravili svoje ljubimce koji su se uputili u svlačionicu.

Drugo poluvreme: Aplauzi i Vojvodini i gostujućim navijačima
Sa velikim rezultatskim zaostatkom, 0:1 u ovom revanšu, a 0:4 ukupno, Vojvodina je ušla u drugo poluvreme željna da se dostojanstveno oprosti od evro-scene. I, nastavio je Zagorčićev tim sa napadačkim akcijama, silno želeo da pozitivnim rezultatom okonča poslednji nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ipak, svi uvodni napadi u drugom delu utakmice, kao i svi iz prvog, završavani su bez da se mreža ekipe iz Plzenja zatresla.

Kad god bi Voša došla na korak od šanse za pogodak - reagovalo je iskustvo suparnika. Bilo da je golman istrčavao i na 40 metara od svog gola, kako bi sprečio kontranapad, bilo da su se defanzivci naizgled "nitokud" pojavljivali i otklanjali opasnost. Na drugoj strani terena kao da je bilo "sve u redu" - ali samo do trenutka kada je Viktorija dodala gas. Učinila je to u 60. minutu, kada se Kopic lako probio po levoj strani, dodao u sredinu do Duriša, koji je rutinski, slanjem lopte u gornji desni ugao gola šutem sa sedam, osam metara, doneo 0:2 gostima. No, iako je tada i najoptimističnijim navijačima Vojvodine postalo jasno da je ovo poslednji meč "lala" na međunarodnoj sceni u ovoj sezoni, čitav stadion "Karađorđe" odzvanjao je apluzima. Publika je, jednostavno, nagrađivala trud domaćih igrača, a nije ih kudila za rezultat.

Uz aplauze su nagrađivani i ulasci mladih igrača, Zoćevića i Radovića, kao i novi, gotovo neprestani pokušaji da se zatrese mreža Čeha. To što su ti Česi bili bolji, što su za dve klase iskusniji usled dva nedavna učešća u Ligi šampiona i tri učešća u Ligi Evrope, nije bilo "opravdanje", pa su Vošini mladi igrači sve vreme pokušavali da, koliko su u mogućnosti, promene rezultat.

Međutim, kada je u 77. minutu gost uzeo loptu, puna dva minuta trajalo je dodavanje fudbalera Viktorije, koji nisu napadali već prosto - "nisu dali" loptu rivalu. To je neke navijače nateralo da na "Karađorđu" zazvižde, ali brzo se vratila podrška Vojvodini, i to čim je došla u posed.

A podršku, i to čitavog stadiona, dobilo je 150 navijača Viktorije, jer su u 86. minutu razvili ogroman transparent "Kosovo je Srbija", što je naišlo na opšte odobravanje prisutnih. Na kraju, aplauzi su bili upućeni - svim akterima na terenu. Vojvodini zbog borbenosti, gostima zbog kvaliteta i zasluženog prolaska dalje.

Komentari / 0

Ostavite komentar