Bio bi skandal da Srbija ukine latinicu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi skandal svjetskih razmjera bio da Srbija ukine latinicu, dok lupanje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj ostaje bez ikakvog odjeka, i da je zato začuđen što u EU ne reaguje na vlastitu članicu kada je riječ o pitanjima temeljnih vrijednosti EU.

Srbija 19.08.2015 | 21:58
Bio bi skandal da Srbija ukine latinicu

Premijer Srbije je, povodom činjenice da se EU proglasila nenadležnom kada je riječ o ukidanju prava na korišćenje ćirilice ili dvojezičnosti u Vukovaru, rekao da i dalje očekuje da neko iz EU kaže nešto o tom pitanju, a da će Srbija ostati privržena evropskom putu.

“Kada je Srbija bila u pitanju, izjašnjavali su se o mnogo manje važnim pitanjima. Kad su neki lagali oko Zapadne Tamnave, uključivali su se da nam drže pridike i da ne smijemo da kažemo istinu”, rekao je Vučić.

On je izrazio čuđenje što u EU ne reaguje na vlastitu članicu kada je riječ o pitanjima temeljnih vrijednosti EU, kao što su demokratija, sloboda, ljudska i manjinska prava, “a da se istovremeno mešaju u nešto što nema veze sa temeljnim vrijednostima EU u zemlji koja još nije članica”.

“Moj odgovor je da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane na evropskom putu, ali da nikome neće da dozvoli da je ponižavaju, a to što su pokušali i njihovo ponašanje u poslednjim izjavama govori o tome da neki ljudi očigledno misle da mogu da ponižavaju Srbiju. Dok sam na ovom mestu, to im neću dozvoliti, ma odakle da dolaze”, poručio je Vučić.

On je primijetio da Hrvatska jeste suverena zemlja, ali da ima stvari o kojima mora da se govori i ocijenio da bi skandal svjetskih razmjera bio da Srbija ukine latinicu, dok lupanje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj ostaje bez ikakvog odjeka.

“Ne zaboravite na pogubno istorijsko, kao i pamćenje Srba koje govori o tome da ko god je želio da ukine ćiliricu, zna se kakve su mu stvarne namere, a poslije toga i postupci bili. Veoma smo uznemireni zbog toga. /Mi ćemo/ onoliko koliko možemo diplomatskim rečnikom, mjerama i tonom, ne vrijeđajući nikoga, nastaviti borbu za prava svog naroda i nikada nećemo uskraćivati prava nijednom drugom narodu”, rekao je Vučić.

Vučić ne očekuje pritiske zbog Srpske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje da će na predstojećem regionalnom sastanku u Beču biti vršeni pritisci na Srbiju zbog Republike Srpske, ističući da očekuje da se razgovara o saradnji.

“Ne idem tamo da se sa bilo kim svađamo. Ali, svakako, važni dani su pred nama. Nadam se da će Srbija uspjeti da izvuče korist za sebe i svoj narod. Mi ćemo da se ponašamo odgovorno. Pokušaćemo sa Prištinom da postignemo određene sporazume, a pokušaćemo da to isto postignemo i u Beču”, rekao je Vučić novinarima.

Premijer Srbije pozdravio je izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića koji je juče rekao je da je rekonstrukcija pruge Beograd – Sarajevo jedan od projekata koji povezuje zemlje zapadnog Balkana i da ga treba realizovati što prije.

“Dobra je izjava Zvizdića juče, video sam, dobra je izjava i Mladena Ivanića. To me veoma ohrabruje. To je dobro za nas, to je dobro za naše odnose sa BiH, da se ponovo govori o pruzi Beograd – Sarajevo, jer mi smo spremni”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija spremna da kompletno svojim novcem gradi prugu Beorad – Sarajevo u dijelu kroz Srbiju.

“Imamo i projekat, pošto bi to išlo od Beograda preko Lajkovca, Loznice, Valjeva. Tu bismo izlazili na Zvornik, Republiku Srpsku, a onda bismo ponovo išli na Tuzlu, FBiH, a onda bismo ponovo išli na Republiku Srpsku – Doboj, a onda na Sarajevo”, rekao je Vučić.

On je ukazao na to da je zatim potrebno izgraditi i krak Doboj – Banjaluka, i poručio da bi tako mnoge probleme riješili, uposlili građevinsku operativu Srbije i BiH, a to je veoma dobro za obje zemlje.

(Agencije)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Bole

19.08.2015 11:56

Pismo Zapadne Evrope i Amerike je latinica, religija je de fakto Rimokatolička. Da li treba još nešto reći?

ODGOVORITE
Name

blbl

19.08.2015 11:59

Ne vjerujem da bi bio skandal jer koga to uopste zanima van Srbije. Samo je pitanje kako bi sama Srbija prosla u Evropi i eventualno u EU samo sa cerilicom. Latinica Srbiji je i te kako potrebna.

ODGOVORITE
Name

Zero

19.08.2015 12:14

Ja to ne bi ni primjetio,slobodno je ukinite. To je vaše pravo da koristite ćirilicu.

Name

Snouden

19.08.2015 12:12

Pa zabrani je, vrati milo za drago

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

19.08.2015 12:13

Скандалом је ЛАТИНИца силом уведена, коју сада Срби својатају, који о томе појма немају. Одричемо се свега свога. Туђеном се примамо, као да нисмо што наши преци јесу.

ODGOVORITE
Name

lolo

19.08.2015 12:36

Ćirilicu je sastavio Vuk Karadžić a ne srpski narod.

Name

Re lolo

21.08.2015 06:33

Kakav Vuk,nemaš pojma,Njegoš.

Name

Ćirilica

19.08.2015 12:13

Ja sam Srbin i naravno zagovornik našeg pisma-ćirilice! Savet Vučiću da razmisli pre nego što kaže nešto! Mi možemo da ukinemo latinicu, a da li on zna da se strani jezici /engleski, nemački ne mogu učiti bez poznavanja latinice! Samo se može učiti ruski jezik! Ceo svet se sporazumeva engleskim jezikom, a ne ruskim! Možda će on doći na ideju da nema potrebe za kontaktima drugih zemalja, osim sa Rusijom! Sa nekom, osim sa Rusijom! Pa, i Rusi uče engleski jezik!

ODGOVORITE
Name

Gradiška

19.08.2015 12:47

Potrebno je poznavati pismo neprijatelja!!!!

ODGOVORITE
Name

xxl

19.08.2015 12:50

Ćirilica i latinica su bogatstvo svih, i jednih i drugih i rećih, ko to ne razumije i ne zna ili neće da zna radi protiv sebe i kulture svog naraoda.

ODGOVORITE
Name

DPS

19.08.2015 13:02

A gdje se to jos koristi cirilica osim u Srbiji?

ODGOVORITE
Name

mrtvica

19.08.2015 13:06

Srbija prvo treba da sacuva cirilicu.Puna vam je Srbija latinice.U SRBIJI sve mora biti cirilica i posle toga engleski jezik,nista drugo.AMIN.Pogledajte RUSIJU.

ODGOVORITE
Name

Faul

19.08.2015 13:18

Iskreno, nije nam potrebna ćirilica, latinica a ni bosančica, ionako kad konkurišeš za posao, traže engleski jezik. Apsurd!!! To bi bilo isto kad bi u Ameriku na konkursu za radno mjesto na trafici ili ti ga kafanici, tražili poznavanje ruskog jezika

ODGOVORITE
Name

Putin

19.08.2015 14:00

Replika ovom Dps Koristi se, koristi,brale Srbija,Republika Srpska,Rusija,Šta os više,naš i rusa trista miliona,mašala.

ODGOVORITE
Name

zoo

19.08.2015 14:02

Ja ne znam od kuda Srbima pravo da svojataju cirilicu kao svoje pismo. Cirilica je starija od svih nas i pripada svima. Isto tako ne razumijem Vukovar da zabranjuje tako nesto. Znati jos jedno pismo ne skodi nikome i samo je obogacenje za sve. Za mene je tuzno da djeca u FBiH vise ne uce cirilicu a u RSu je skoro sve na cirilici. Ludi svijet koji spaja Narod s nekim pismom, sta je sada Latinica Hrvatsko pismo? Ili cemo sada ukinuti i arapske brojeve zato sto su postali muslimani? Budalastina nad budalastinom od koje nekoliko pojedinaca bere politicke poene i pravi narod budalom. Vratite nam normalu i nazivajte nas ljudima a ne po vjeri i naciji.

ODGOVORITE
Name

draga28

19.08.2015 19:07

Bravo Zoo . Dajte vec jednom nas gledajte kao ljude. A da govorimo i pisemo sto vise jezika i znamo pisama vise bi vrijedili.

Name

CIA

19.08.2015 14:20

Ne pali vatru Vučicu ćirilicu ne poznaje 90% mladih osoba iz bivše SFRJ naravno koji su rođeni posle 90-tih god .

ODGOVORITE
Name

Brle

19.08.2015 14:21

Srbija nije trebala nikada uvoditi latinicu, ali narod koji se stalno dodvorava nekome, a ne znam zbog cega. Nikakvu korist nije imao samo stetu.

ODGOVORITE
Name

yu

20.08.2015 03:10

Sta vas to cudi EU podrzava ustase 30 godina

ODGOVORITE