"Svi vodoprivredni projekti biće završeni do kraja godine"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas u Bijeljini da se u ovom gradu finansira nekoliko projekta iz Evropske investicione banke u oblasti vodoprivrede, te da bi oni u najskorije vrijeme trebalo da budu okončani.

Republika Srpska 05.08.2015 | 13:29
"Svi vodoprivredni projekti biće završeni do kraja godine"

Mirjanić je podsjetio da je realizacija tih projekata, sa ulaganjima od 6.500.000 KM, već pri kraju, a biće, kaže ministar, završeni do kraja godine.

"Veoma su značajna ova sredstva, kao i destinacije na kojima su izvođeni radovi, sa stanovišta otklanjanja posljedica eventualnih poplava, u slučaju enormnih padavina", rekao je Mirjanić nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

On je podsjetio i da se 2.500.000 KM od Evropske investicione banke ulažu i u rekonstrukciju crpnih stanica, što će hidromelioracioni sistem učiniti efikasnijim.

Mirjanić je istakao da se, osim ovoga, na području Semberije realizuju projekti u iznosu od 4.600.000 KM, koje finansira Fond solidarnosti Srpske, a dvije trećine tih projekata je u visokom procentu završeno.

"Jedna trećina ostala je da se završi, a na sastanku sa gradonačelnikom Mićićem dogovarali smo na koji način da se ubrzaju radovi. Tu, prije svega, treba ubrzati radove koji se odnose na projektovanja i dinamiku vezanu za izvođače radova kako bi najveći dio poslova do kraja godine bio završen", naveo je Mirjanić.

Mirjanić je naveo da je neophodno riješiti i pitanje drinskog nasipa, na kojem će radovi početi narednih dana, kako je najavio, a ukupan iznos investicije za taj projekat je 13.500.000 dolara.

"Očekujem da ćemo za nekoliko nedjelja imati dogovorenu aktivnost vezanu za projektovanje, uključujući i pitanje imovinskih odnosa, što znači da realizacija ovog projekta počinje", naglasio je Mirjanić.

On je naveo da će izgradnjom tog nasipa u značajnoj mjeri biti povećana sigurnost dobara na ovom području, kada je riječ o izazovu od poplava, kiša i sličnih nepogoda.

"Osim toga, za područje Janje nagoviještena je mogućnost jednog dijela donacije. Sa domaćim izvorima trebalo bi zatvoriti to područje oko Janje i uz Janju, što znači da izgradnjom Drinskog nasipa, izgradnjom i regulacijom rijeke Janje i pritoka uz Janju, definitivno se rješava problem najvećeg dijela Semberije", naveo je Mirjanić.

On je naveo da resorno ministarstvo, Vlada Srpske i grad Bijeljina zajednički moraju raditi na ovome kako bi se sve vezano i za savske nasipe i Drinski nasip završilo u što kraćem roku, te konačno stavila tačka na sve moguće izazove.

Mirjanić je naveo da na području Bijeljine ima oko 5.500 hektara državnog zemljišta, a jedan dio je dat pod koncesiju Poljoprivrednom dobru "Semberija", jedan dio je upisan na opštinu, a drugi na grad Bijeljina, a treći na Republiku Srpsku.

Prema riječima ministra Mirjanića, kad se sve to sabere, ipak ostaje nedefinisano još više od 1.000 hektara.

On je naveo da je na sastanku sa Mićićem dogovoreno da službe Ministarstva i službe grada Bijeljina nastave rad, da ga ubrzaju kada je riječ o ovom problemu, te da se za narednih dvadesetak dana dovrši invertizacija tih površina, koje nisu angažovane po osnovu zakona i koncesija, te da se definiše na koji će se način one staviti u funkciju proizvodnje.

Mirjanić je najavio sljedeću posjetu Bijeljini za dvadesetak dana.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je sastanak obilovao poljoprivrednim temama, a da je najvažnija i najaktuelnija bila zaštita Semberije od poplava.

"Rađena je sanacija objekata, a razgovarano je i o tome šta prioritetno treba raditi u narednom periodu, kao i šta su strateški ciljevi", naveo je Mićić.

On je dodao da je na rijeci Savi dosta toga već urađeno, te da ti poslovi idu dobrom dinamikom, pa će, kako kaže, Semberija u narednom periodu biti veoma dobro zaštićena od eventualnih poplava.

"Naš prioritet u ovom trenutku, a što nije urađeno, jeste zaštita Semberije od rijeke Drine. Zbog toga je i podignut kredit, a očekujemo i neke donacije. Neophodno je da se krene sa eksproprijacijom zemljišta i pojektovanjem, te ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, pomoći u tome", rekao je Mićić.

On je naveo da je neophodno u potpunosti urediti korito rijeke Janje od ušća u dužini od osam i po kilometara.

"Imamo obećanja da će nam turska Ambasada donirati sredstva od 4.000.000 KM za uređenje rijeke Janje, ali to nije dovoljno", kaže Mićić.

Ministar Mirjanić boravi u radnoj posjeti Bijeljini i nakon sastanka sa gradonačelnikom Mićićem posjetiće poljoprivrednika Slavenka Petrovića u naselju Dijelovi, potom preduzeće "Natura fud" u Balatunu, poljoprivrednika Ostoju Nikolića u Batkoviću, kao i poljoprivrednu zadrugu "Povrtarstvo" u Donjem Crnjelovu.

Radnu posjetu Bijeljini ministar Mirjanić završiće posjetom preduzeću "ZP Komerc" u Vršanima.

Komentari / 0

Ostavite komentar