Poziv građanima da obilježe Dan žalosti

Srpski predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta pozvali su državljane Republike Srpske u ovoj lokalnoj zajednici i sve građane Brčkog da danas dostojanstveno obilježe Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji hrvatske vojske "Oluja", iako 5. avgust nije zvanično proglašen za dan žalosti u distriktu.

Bosna i Hercegovina 05.08.2015 | 11:36
Poziv građanima da obilježe Dan žalosti

"Obilježavanje 20 godina od stradanja Srba iz Srpske Krajine nije politički događaj već je civilizacijsko pitanje, zbog čega očekujemo da se obilježavanju Dana sjećanja pridruže i medijske kuće na prostoru distrikta emitovanjem prigodnog programa", navodi se u saopštenju srpskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Brčkom.

Tim povodom, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Brčkom biće služeni parastosi, a Dan sjećanja obilježiće i crkvena zvona tačno u podne.

Obilježavanje Dana sjećanja od ove godine postaće tradicionalno i na prostoru distrikta Brčko, kao i u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije, dodaje se u saopštenju.

Srpski predstavnici u vlasti Brčko distrikta podsjećaju da je u vojnoj akciji "Oluja", u kojoj je počinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, stradalo je više od 2.000 Srba, dok ih je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Komentari / 0

Ostavite komentar