Austrijski Grac - "glavni grad" krađe bicikala

Glavni grad austrijske pokrajine Štajerska, Grac ima epitet glavnog grada krađe bicikala, budući da na se na 1.000 stanovnika 10,5 bicikala otuđi na ilegalan način, podaci su Saobraćajnog kluba Austrije.

Svijet 04.08.2015 | 09:20
Austrijski Grac - "glavni grad" krađe bicikala

U glavnom gradu pokrajine Tirol, Insbruku to je slučaj sa 10, u Salcburgu 9,8.

Saobraćajni klub je, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije za 2014. godinu, naveo da u tom rangiranju dalje slede Klagenfurt (glavni grad pokrajine Koruška) sa 9,7 krađi bicikala na 1.000 stanovnika, zatim slede Bregenc (Forarlberg) sa 9,5 i Linc (Gornja Ausgtrija) sa 9,3 bicikla.

Ta cifra je znatno niža u Beču i iznosi 5,3 ukradenih bicikala na 1.000 stanovnika, a zatim sledi Sankt Pelten (Donja Austrija) sa 5,2, dok se Ajseznštat (Burgenland) kotirao najbolje pošto se u njemu beleže dve krađe dvotočkaša na 1.000 stanovnika.

Iz Saobraćajnog kluba Austrije objašnjavaju da bicikli obično ilegalno menjaju vlasnika u većim gradovima, te da što je manje mesto, to je bicikl sigurniji. Anketa koju je sproveo Saobraćajni klub među vozačima bicikala pokazala je da je 76 procenata onih koji žive u manjem mestu sa maksimalno 5.000 stanovnika navelo da im do sada nikada nije bio ukraden bicikl.

To je navelo međutim samo 52 procenata stanovnika glavnih gradova pokrajina, kao i Beča.

Komentari / 0

Ostavite komentar