Udesi koštaju Srpsku 170 miliona godišnje

Ogromni gubici u budžetu Srpske zbog nadoknade štete od saobraćajnih nesreća. Reč je o materijalnoj šteti na vozilima, lečenju povređenih...

Republika Srpska 04.08.2015 | 07:45
Udesi koštaju Srpsku 170 miliona godišnje

Sve učestalije saobraćajne nesreće ne samo da odnose ljudske živote, što je njihova najdrastičnija posledica, već i tanje kasu Republike Srpske. Naime, budžet Republike Srpske svake godine ostane bez 170 miliona maraka, koliko Srpsku koštaju saobraćajne nesreće.

Milionski gubici se ogledaju u materijalnoj šteti na vozilima, lečenju povređenih i troškovima koji se javljaju u slučajevima gde ima poginulih, saniranju saobraćajnica, znakova i drugih javnih dobara koja se uništavaju u udesima...

Ogroman gubitak sada već premašuje dva odsto godišnjeg bruto društvenog proizvoda Republike Srpske i nesumnjivo ometa privredni razvoj.

Dalje, istraživanje Ekonomskog instituta Banjaluka pokazuje da Republika Srpska efektivno gubi oko 172 miliona KM godišnje zbog toga što ne smanjuje broj poginulih i povređenih u saobraćaju.

Samo u proteklih pet godina, 802 osobe su poginule, a više od 16.000 je povređeno na putevima u Republici Srpskoj.

Republika Srpska je zbog saobraćajnih nezgoda izgubila u poslednjih pet godina oko 858 miliona konvertibilnih maraka - novac koji je mogao biti mnogo bolje iskorišćen za pomoć opštem razvoju da je bio investiran u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje ili u bilo koju drugu oblast gde je potreban u Republici Srpskoj.

BROJKE

802 osobe poginule u proteklih pet godina u Republici Srpskoj

16.000 povređenih na putevima u Srpskoj

- Ako bi se troškovi vezani za saobraćajne nezgode smanjili samo za 10 odsto, to bi značilo "uštedu" od 17 miliona KM. To je iznos koji bi u budžetu Republike Srpske mogao biti pretvoren u investiciju koja bi pomogla njenom privrednom i društvenom razvoju - kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske.

Da je Srpska i dalje u velikom gubitku, nažalost, govore i podaci o saobraćajnim nesrećama od ove godine, koja je već sada jedna od najcrnjih u istoriji Srpske kada se govori o pogibijama na putevima.

Statistika kaže da su za šest meseci ove godine poginule čak 74 osobe, a primera radi, u istom periodu prošle godine poginule su 53 osobe, tako da je zabeleženo povećanje broja poginulih za po 40 odsto. Ovome se treba dodati i oko 5.000 saobraćajki za pola godine i slika sa puteva Srpske postaje sve crnja, a rupa u budžetu sve veća.

Milija Radović

GDE SE VOZI NAJBRŽE

- Ukoliko postignemo da vozači više poštuju ograničenja brzine, smanjićemo teške posledice. Smatram da je za to neophodna i represija i preventivni rad, odnosno edukativna kampanja za vozače o neophodnosti poštovanja zakonskih ograničenja, znakova i kažnjavanje onih koji se oglušuju o propise. Da bismo uticali na vozače da smanje gas, prvo je neophodno utvrditi analizu koja će pokazati gde se najčešće brzo vozi, na kojim putevima, da li u naselju ili van naselja. To je neophodno da znamo kako bismo usmerili preventivne akcije i rad policije na prava mesta. A sve ovo daće rezultate na terenu - ističe Radović.

Jedno od najboljih rešenja za sprečavanje saobraćajnih nesreća na putevima Srpske su bolje kontrole i sankcionisanje.

- Ono što se može uraditi jeste nadzor i kontrola saobraćaja, jer je to ona mera koja može najbrže dati rezultate i ona jedina kratkoročno dovodi do toga da se smanji broj saobraćajnih nezgoda - pojašnjava Radović.

On dalje kaže da samo kombinacija represije i preventive postiže rezultate. Za smanjenje saobraćajnih nesreća, pogotovo onih težih, potrebno je promeniti i stavove vozača, ali i stvoriti strah od kazne za nepoštovanje saobraćajnih propisa.

- Ako samo kažnjavamo vozača, to postiže kratak efekat, ali ako uspemo da vozači, osim straha od kazni, shvate koje su opasnosti nepoštovanja saobraćajnih pravila, odnosno brze vožnje, onda ćemo imati i bezbednije puteve - ističe Radović.

NAJCRNjA 2011. GODINA

Prema podacima MUP Republike Srpske, prošla godina je bila najbezbednija u saobraćaju. Prošle godine na putevima Srpske život je izgubila 131 osoba, a 2013. poginula su 153 lica. U 2012. godini poginulo je 140 ljudi. Kada su u pitanju saobraćajne nesreće, 2011. je bila jedna od najtežih i te godine na putevima su poginule 163 osobe.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Serafim

04.08.2015 06:45

Sve kosta a kad toliko kosta sto ne izracunaju koliko tim osiguranjima - jevrejima srbski narod placa kao sto to cine svi vlasnici auta, daju se bilioni za osiguranje i registraciju, a kuka se za udese pa i doktori i majstori treba da su zaposleni i da zive!!

ODGOVORITE
Name

aco

04.08.2015 07:35

Nista ti nisi shvatio ni razumio, dzaba ovoliki tekst.

Name

Dobojlija

04.08.2015 07:05

Lijepo bi bilo navest podatke koliko se novca godišnje slije u državnu blagajnu od registracija automobila putarina osiguranja.

ODGOVORITE
Name

Pusti Pare

04.08.2015 07:38

Nego Koliko zivota ode. Da Bog sacuva.

ODGOVORITE
Name

Gogo

04.08.2015 08:28

Prošla godina najbezbjednija a ovih prvih šest najcrnji od kada se računaju podaci! Odlična nova organizacija policije!

ODGOVORITE
Name

MILICIONAR

04.08.2015 15:37

PA OČIGLEDNO DA NOVA REFORMA POLICIJE DAJE PRAVE REZULTATE, ŠTO VIŠE MENADŽERA SA KUPLJENIM DIPLOMAMA U VRHU MUP-A TO SU BOLJI POKAZATELJI, JOŠ JEDNOM ČESTITAM ODGOVORNIMA NA VRHUNSKI PROVEDENOJ REFORMI POLICIJE

Name

Milivoje

04.08.2015 09:15

Naša strategija se ogleda samo u kažnjavanju i sankcionisanju vozača. Zanima me u koliko slučajeva je uzrok nesreće stanje puteva. Zašto se ne sankcionišu i odgovorni za održavanje i stanje puteva? Koliko bi se života spasilo da su u određenim slučajevima postojale zaštitne ograde i branici na mostu ili putu, koliko nesreća se ne bi ni desilo da je postojala valjana signalizacija, linije ili da su sanirana oštećenja na putu? Sve će ovo ovako biti dok mi ne budemo imali pravo tužiti odgovorne za štetu gdje bi za uzrok bilo uzeto stanje puteva i kada takva tužba bude prihvaćena kao opravdana.

ODGOVORITE