Revizor kritikuje Fond zdravstva Srpske

Glavna služba za reviziju Republike Srpske kritikovala je rad Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske zbog listi čekanja i zakazivanja pacijenata za radiološku dijagnostiku.

Republika Srpska 03.08.2015 | 21:40
Revizor kritikuje Fond zdravstva Srpske

U izvještaju revizije poručuju Fondu da nemaju listu čekanja dostupnu javnosti, kao i da nisu svi pacijenti jednaki prilikom zakazivanja magnetnih rezonanci i CT - ova.

Lista čekanja nije dostupna javnosti, a jedninstveni registar nemaju ni javne zdravstvene ustanove. Radiološka dijagnostika se obavlja u pet bolnica širom Republike Srpske, ali kojim redom, i ko su priroriteti, glavni revizor nije utvrdio.

"FZO nije obezbijedio preduslove koji su u funkciji obezbjeđivanja jednakosti i dostupnosti usluga radiološke dijagnostike. FZO nema formiranu jedinstvenu, pravovremenu i javno dostupnu listu čekanja, nema poseban registar te nisu stvoreni uslovi za kontrolu u pogledu jednakosti i dostupnosti."

U banjalučkom Kliničkom centru pacijenti najčešće čekaju mjesec dana na zakazivanje magnetne rezonance. Ipak, pojedincima se pregled zakaže tek za tri mjeseca.

Bolnica Istočno Sarajevo kuburi sa terminima, pa više od polovine pacijenata čeka oko dva mjeseca. Kod zakazivanja kompjuterizovane tomografije, odnosno CT – a je nešto bolja situacija pa se u Kliničkom centru uglavnom čeka 20 dana na pregled.

U Doboju je alarmantna situacija, pa se CT pregledi čekaju i do 100 dana.

"Postojeći način zakazivanja i provođenja usluga radiološke dijagnostike putem MR i CT ne obezbjeđuje jednakost za sve pacijente. U vremenu čekanja pacijenata na preglede koje je revizija posmatrala postojala je značajna neujednačenost. Ove razlike prisutne su i između JZU, ali i unutar samih JZU."

U Fondu zdravstvenog osiguranja neće ni da čuju. Tvrde da su pacijenti u Srpskoj odahnuli uvođenjem novog sistema zakazivanja 2010. godine.

"Uvođenjem centralizovanog zakazivanja magnetne rezonanse i kompjuterizovane tomografije (MR i KT) od 2010. godine čekanje na ove preglede je sa nekadašnjih šest i više mjeseci svedeno na prosječno čekanje od 15 do 30 dana, dok se za samo određene preglede čeka duže.
Podsjećamo i da su pacijenti dok je bilo decentralizovano zakazivanje morali lično da zakazuju sami preglede u zdravstvenim ustanovama, što je značilo da pacijent npr. iz Foče treba da dođe u Banjaluku samo da zakaže pregled, pa da ponovo dolazi na zakazani termin. Sada pacijent uputnicu za MR i KT, sa zakazanim terminom, dobije od svog porodičnog doktora."

Početna stanica za zakazivanje magnetne resonance i CT - a je porodični ljekar, nakon čega se uputnica predaje u Fond zdravstvenog osiguranja RS i čeka obavještenje o zakazanom datumu.

(BN TV)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zero

03.08.2015 21:02

Kakvi su to revizori,pa normalno je da se na CT ceka 2-3 mjeseca, 3 aparata a milion i po ljudi.

ODGOVORITE
Name

vrijeme...

03.08.2015 21:09

"Psi laju a karavane prolaze", stara narodna.

ODGOVORITE
Name

Bolnica Doboj

03.08.2015 23:05

Lista čekanja u Doboju je zbog toga, što su aparati uglavnom u kvaru jer se onda pregledi vrše u ordinaciji dr Brkić, a tu imaju tal, Žuti, Bogdanić, Cvijanović (dir Elektro Doboja) i na kraju dr Brkić... U ostalim gradovima ista prica....

ODGOVORITE
Name

Da se zna..

05.08.2015 17:57

A kako zdravstvo i ne bi bilo u problemu kad su ljekari u politici umjesto u ordinacijama, klinikama, hirurškim salama, laboratorijama... Nekad se prepričavala priča o babi i žandarima: ima li baba u selu lopova?...Nema sine, ono što je bilo otišlo u žandare. Nešto slično i ovdje.

ODGOVORITE