Od bijega iz Zenice do svešteničkog poziva

Siniša Ubiparipović je mladi sveštenik, koji je za kratko vrijeme postao zvijezda društvenih mreža.

Region 03.08.2015 | 16:58
Od bijega iz Zenice do svešteničkog poziva

Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mladi sveštenik je postao lokalna zvijezda nakon što je "The Patriot Ledger" objavio njegovu sliku dok je osvještavao policijska patrolna kola. I sam priznaje da ga je sve to iznenadilo.

"Zaista nisam očekivao to", kaže otac Siniša.

Put do sveštenstva oca Siniše bio je krajnje neobičan. Nakon napuštanjau BiH, prvo se obreo u Njemačkoj, odakle je došao u Lin, u Masačusetsu. Tu je pohađao "Bentley College". Ipak, život ga je odveo na sasvim drugu stranu, pa je tako i zvanično zaređen u maju. Danas on službuje u Hingamu, u kojem nikada prije nije bio.

Hingam je miran gradić koji predstavlja suštu suprotnost nasilju i haosu Zenice, iz kojeg je morao pobjeći. Ono što je zanimljivo jeste da je njegova porodica pravoslavna. Imao je svega šest godina kada je izbio rat u BiH.

"Sjećam se samo zvuka bombi. Bombe su padale svuda, eksplodirale, rušile kuće", prisjeća se Siniša.

Njegov otac i dva strica su se pridružila Vojsci RS. Sva trojica su poginula. Otac, koji je bio tenkista, umro je na putu do bolnice od posljedica ranjavanja.

"Moja majka je ostala udovica sa 28 godina", kaže Ubiparipović, koji i sam danas ima 28 godina.

Jedna od njegovih tetaka je živjela u Njemačkoj. S mnogo muke su napustili BiH i uspjeli doći do Njemačke, gdje su ostali pet godina. Nakon toga su aplicirali za azil u SAD i Australiji, a u Masačusets su došli uz pomoć katoličkog dobrotovornog društva.

On se prisjeća da ga je još davno sveštenik iz Sent Džozef crkve u Linu pitao da li je zainteresovan za ovaj poziv, a Siniša o svemu tome kaže: "Tada nisam toliko razmišljao o tome".

Dok je završavao fakultet i živio tipičnim studentskim životom, bio je u prilici da prisustvuje misi pape Benedikta XVI koja je 2008. godine održana na "Jenki" stadionu. Tada se Siniša ponovo prisjetio pitanja sveštenika iz Bostona.

"Kao da sam osjetio poziv", prisjeća se Siniša.

Nakon što je završio fakultet, jedno vrijeme je radio kao revizor u Bostonu. Međutim, 2009. počinje da se okreće svešteničkom pozivu.

Priznaje da je imao priliku da posjeti i rodnu BiH, ali su mu osjećaji pomiješani.

"Mislim da Bosna nije u dobrom stanju", kaže on i dodaje: "Ima jednu od najkomplikovanijih vlasti na svijetu, rotirajuće predsjedništvo..."

Siniša smatra da su SAD njegove dom.

"Smatram se Amerikancem. Volim otići u posjetu BiH, ali se uvijek radujem povratku u SAD. Ovo je moj dom", kaže velečasni Ubiparipović.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bole

03.08.2015 15:10

Da li je on sada rimokatolik?

ODGOVORITE
Name

maja

03.08.2015 15:51

I mene to zanima! Nije jasno!

Name

xxx

03.08.2015 16:05

Pa vidis da jeste.

Name

sta je pisac htio

03.08.2015 15:38

Neko opisao obican put nekog covjeka.

ODGOVORITE
Name

max max

03.08.2015 15:57

Ovaj je i vjeru promijenio za interes

ODGOVORITE