Štajerska duguje novac "Džejmsu Bondu"

Austrijska pokrajina Štajerska nije platila obećanih 100.000 evra dotacije za novi film o špijunu Džemsu Bondu, čiji je jedan deo sniman u tvom delu Austrije.

Zanimljivosti 03.08.2015 | 14:19
Štajerska duguje novac "Džejmsu Bondu"

Agentima je poručeno, kako prenosi bečki dnevnik "Kurir", da će novac biti prosleđen čim bude sigurno da je "jedino štajersko mesto snimanja prepoznatljivo u filmu kao mesto u Štajerskoj". Iz Štajerske ističu da je to tako dogovoreno sporazumom o dotacijama.

U januaru ove godine u Štajerskoj su svi bili srećni što će novi film iz serije Džejmsa Bonda biti sniman u toj pokrajini. Tadašnji referent za turizam, a danas predsednik pokrajine Herman Ssicenhoefer kazao je da će "007 postati ambasador Štajerske", a šef "Sinestirija" Enriko Jakobi ocenio da je to "vrhunac za Štajersku kao zemlju filma".

Dva dana snimane su scene na jezeru Altauze, a za to su obećane dotacije u visini od 100.000 evra od "Sinestirija", kao i daljih 50.000 evra od Turističkog saveza Auzererland. Filmska ekipa nastavila je potom snimanje u pokrajini Tirol, od koje je za 31 dan boravka imala obećanje za dotacije od 550.000 evra.

Dok je Tirol ispunio svoja obećanja i novac prebacio, "Sinestirija" odugovlači sa ispunjavanjem obaveza. Dok domaća filmska produkcija svoje filmove daje unapred na gledanje to se ne može očekivati od ekipe filma "Spektar", zbog čega vlasti u Štajerskoj čekaju na svetsku premijeru 24. filma o Džejmsu Bondu, planiranu 6. novembra.

Ako Altauze bude prepoznatljiv, kako naglašavaju, dotacije će biti isplaćene, a ukoliko u montiranju ispadnu ti kadrovi - nema novca. "Najranije na dan premijere ćemo videti šta se pojavljuje u filmu. Ako nemamo sreće onda će scene iz Auzea biti isečene, a za to nećemo platiti 100.000 evra", poručuju iz kancelarije sekretarijata za turizam Štajerske.

U Tirolu nadležne vlasti ne brinu da im Džejms Bond neće doneti željene marketinške efekte. "Marketinške efekte imali smo već samim snimanjem i s tim u vezi medijskim izveštavanjem širom globusa", naglasava Johanes Kek iz "Sine Tirola".

Za vreme snimanja u Tirolu je filmska ekipa potrošila u toj pokrajini 8,9 miliona evra, ukazao je on. Kek je uveren da se samo snimanje Bonda u Tirolu isplatilo, jer je "Džejms Bond najveća marka u filmskom svetu".

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar