Ljekarima "Decedre" po 15 mjeseci zatvora

Prvi osnovni sud danas je izrekao je presudu lekarima privatne klinike „Decedra“, optuženim za nesavesno lečenje Jelice Radović (19), koja je preminula nakon operacije čukljeva u septembru 2006. godine.

Srbija 03.08.2015 | 11:45
Ljekarima "Decedre" po 15 mjeseci zatvora

Hirurg Slavko Tomić, i anesteziolozi Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić osuđeni su na po 15 meseci zatvora kao i 2 godine zabrane rada u medicini.

Direktorka klinike Decedra, Svetlana Sremčević osuđena je na godinu dana uslovno sa rokom provere od četiri godine, kao i 10 godina zabrane upravljanja medicinskim ustanovama.

Osuđeni hirurg ortoped Slavko Tomić, koji je operisao Jelicu rekao je nakon donošenja presude da je ona doneta na osnovu laičkog mišljenja sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada. Takođe, on je kazao da je čitava optužnica u ovom slučaju napisana pod uticajem nekadašnjeg ministra zdravlja "eskulapa iz Paraćina" (prim.aut. Tomica Milosavljević).

"Njihovo mišljenje je zasnovano na političkim uticajima, pojedinci mešetari banalizuju medicinu", rekao je Tomić, napominjući da sud ni u ponovljenom postupku nije sa sigurnošću utvrdio od čega je devojka preminula.

Roditelji pokojne Jelice Dijana i Veselin Radović izjavili su nakon objavljivanja presude da su zadovoljni ishodom.

"Sada je sve na apelacionom sudu i nadam se da će njihovo veće korektno i savesno obaviti svoj posao, i da neće dozvoliti sebi da pokleknu pod uticaj korupcijskih rođoških i političkih veza", rekla je Dijana Radović, majka pokojne Jelice.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su lekari bili osuđeni na kazne zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu stranke će imati pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.
Prvom ukinutom presudom lekari su bili osuđeni na iste kazne.

Tragična smrt beogradske studentkinje potresla je u septembru 2006. celokupnu domaću javnost, a danas, devet godina kasnije izrečena je druga po redu, prvostepena presuda lekarima koji su optuženi za njeno nesavesno lečenje.

Jelica Radović je operisana 5. septembra 2006. godine na klinici Decedra, a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše. Jelica je 8. septembra prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu. Preminula je 9. septembra 2006. godine.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

03.08.2015 12:01

Malo su dobili. Jebo ih njihov biznis.

ODGOVORITE