Predsjednik logoraša prvi na udaru

Savez logoraša Republike Srpske, kao nikad dosad, potresaju unutrašnja neslaganja i prozivke. Na račun Branislava Dukića, prvog čoveka Saveza, optužbe stigle iz Višegrada.

Republika Srpska 03.08.2015 | 08:24
 Predsjednik logoraša prvi na udaru

Savez logoraša Republike Srpske nalazi se pred novim, zasad najtežim izazovom. Kao nikad pre, organizaciju potresaju neslaganja, prozivke i optužbe.

Predsednik regionalnog Udruženja logoraša iz Višegrada Dragiša Andrić već duže vreme upozorava na nezakonit rad Branislava Dukića, prvog čoveka republičkog Saveza.

Po Andriću, Dukićeva nedavna neopoziva ostavka na mesto predsednika Saveza je bila čista farsa. Da je zaista tako, kaže Andrić, dokazano je na vanrednoj sednici Predsedništva Saveza logoraša RS, održanoj 18. aprila, kada je članove sačekalo saopštenje da "Predsedništvo ukida njegovu neopozivu ostavku i da Dukić nastavi sa radom u punom kapacitetu".

To je, tvrdi Andrić, izazvalo revolt članova Predsedništva, pa su sednicu napustili članovi iz Višegrada, Šamca, Broda i Modriče.Andrić je nedavno izjavio da je ovaj potez Branislava Dukića, podnošenje, pa povlačenje ostavke, nelegalan čin, jer Predsedništvo saveza njega nije ni postavilo za predsednika, pa nema ni nadležnost da ga smeni.

To je, kaže Andrić, u nadležnosti Skupštine Saveza logoraša RS, koju Dukić nije sazvao.U izjavi za "Novosti" Dragiša Andrić kaže da je 26. juna održana redovna sednica Predsedništva ovog saveza, koju su pored njega napustili predstavnici logoraša iz Modriče, Šamca i Broda, jer nije prihvaćen zahtev za formiranje komisije koja bi ispitala finansijsko stanje u Savezu.

Na tri poslednje sednice Predsedništva nije razmatran finansijski izveštaj za 2014. godinu. Andrić kaže da poseduje kompletnu dokumentaciju o finansijskim malverzacijama tokom Dukićevog dugogodišnjeg mandata.- Imamo osnovane sumnje da se i prošle, kao i prethodnih godina, rukovodstvo na čelu sa Dukićem nedomaćinski ponašalo.

Za vožnju automobila dobijenog od MUP RS, od Saveza je naplaćivao putne troškove od 0,40 KM po kilometru. Uz dnevnice i prenoćište, u periodu između 2008. i 2012. godine naplatio je 160.000 maraka, a istovremeno je potrošio oko 20 tona goriva, koje je platio Savez logoraša RS, dok je u friziranim izveštajima za ovaj period Predsedništvu prikazao troškove u visini od svega 38.758 maraka - ističe Andrić.

Dragiša Andrić u izjavi za "Novosti" tvrdi da Branislav Dukić praktično i nije bio logoraš tokom poslednjeg rata. Do septembra 1994. godine bio je na dužnosti komandira u radnom vodu Armije BiH u Hrasnici, kad je zbog pokušaja dezerterstva uhapšen i potom pravosudno osuđen, za šta takođe postoji dokazna dokumentacija, kao i izjave preživelih svedoka.

Na sve ove optužbe, Branislav Dukić kaže za "Novosti" da su neosnovane i da ih Andrić proizvoljno tumači.- Moj rad u Savezu logoraša RS je uvek bio transparentan i tako će biti i dalje. Optužbe da nisam radio po zakonu su lažne i samo se koriste kako bih se ja diskreditovao.

S druge strane, pošto Andrić priča o mom "stažu" u logoru, za to postoji dokumentacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u kojoj se tačno vidi u kojim logorima sam bio i šta sam tamo prošao. A što se tiče Andrića, pregledaćemo i njegovu dokumentaciju oko logoraškog "staža", jer tu ima dosta nejasnoća - ističe Dukić.

NE VODI RAČUNA O ČLANSTVU?

Prema rečima Dragiše Andrića, srpski logoraši u RS su nezbrinuti i u podređenom položaju u odnosu na hrvatske i bošnjačke logoraše u Federaciji BiH.- Žene, žrtve seksualnog nasilja u FBiH i distriktu Brčko, ušle su u zakonski okvir i po tom osnovu primaju mesečne finansijske nadoknade.

Jedino Srpkinje, žrtve seksualnog nasilja u BiH, nemaju nikakve nadoknade. Sve ovo, između ostalog, pokazuje koliko u stvari Branislav Dukić ne vodi računa o svom članstvu - kaže Andrić.

NAMENSKI GRANT

Andrić takođe tvrdi da u zvaničnim izveštajima koji su usvajani na sednicama Saveza, nigde nije prikazano 400.000 maraka namenskog granta, dobijenog od Vlade RS, na ime troškova tužbi logoraša.

- Postavlja se pitanje za šta su utrošena ova namenska sredstva - zabrinuto pita Andrić i upozorava na najnoviju odluku Dukićevih istomišljenika, kojom se omogućava "neograničena potrošnja za putne troškove, gorivo, dnevnice i telefon".

Izvor: Novosti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dušan

03.08.2015 06:35

Kažete da nije bio zarobljenik, vec je bio u radnom vodu. Pa kako Vas nije sramota, znate vi dobro šta je radni vod. U radnom vodu su zarobljenici na prisilnom radu, kopanju rovova.

ODGOVORITE
Name

Mladen

03.08.2015 09:10

Nije mi bas do rasprave ali ovom Dusanu moram reci da ne mjesa babe I zabe. Nikada nije isto logor I radni vod. Da sam ja ostavio logorase I otisao u radni vod kako su to zvali lojalnim srbima onda bih bio ja sta?????

Name

don Kihot

03.08.2015 06:57

E to su "papci"...sve je to Baja kupio zajedno sa Pantelijomi još nekim Krčmarima,Košarcima i sličnim...

ODGOVORITE
Name

mali Radojica

03.08.2015 07:09

Pa taj Dukic je lopov i bez gdje sam tu ja nema price?Ja ga jos dobro znam kad je radio u SD Borik u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

03.08.2015 07:41

Ipak je dosta Dukića, valjda je bilo još ratnih zarobljenika koji mogu preuzeti tu funkciju. Trebalo ih je češće rotirati ali je naveći problem što je za tu funkciju dodijeljena enormna plata! Sve te kojekave pozicije za mlaćenje prazne slame su basnoslovno plaćene u odnosu na radna mjesta u realnom sektoru. Izgleda da se Srbi neće nikad osloboditi parazita.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

03.08.2015 08:06

Više i nije bitno gdje je bio u ratu,nego šta je uradio u Savezu. Dobro - ništa!

ODGOVORITE
Name

Serafim

03.08.2015 09:23

To su sve paraziti koji se nisu ni borili kao pravi Srbi a sada za svoje vratolomije traze da ih neko izdrzava koga su jeb..i neka su sta ce mu biti posle toga bi im trebali to ..banje narod da placa, sve su to dezerteri i pobegulje svaka cast zarobljenim borcima oni su od ovih lopova zapostavljeni.

ODGOVORITE
Name

mitar

03.08.2015 10:01

Pitaj te Andrica da ga kojim slučajem nije posavjetovala Natasa Kandic Jer Je on redovan POSJETILAC Njenih skupova.

ODGOVORITE
Name

Hrasnica

03.08.2015 16:19

Pouzdano se zna da neko vrijeme on ozbiljno razmišlja o povratku u Hrasnicu. Tu mu je priznat ratni staž. Nezadovoljan je tretmanom u RS, smatra da mnogo više daje nego što mu to prizna i vlast i sredina i mediji. Neke korake je već preduzeo.

ODGOVORITE
Name

Skojevac.

04.08.2015 17:19

VREME JE DA DUKA POLOŽI RAČUNE I ODE.