Analiza: Zašto je prvo mjesto nemoguća misija za Federera?

Srpski teniser Novak Đoković drži prvo mesto pred poslednji deo sezone, a šanse da ga neko ugrozi do kraja godine su minimalne.

Tenis 03.08.2015 | 23:20
Analiza: Zašto je prvo mjesto nemoguća misija za Federera?

Prošle godine smo bili svedoci velike borbe između Đokovića i Švajcarca Rodžera Federera, a odluka je pala na završnom Mastersu sezone u Londonu i Novak je sasvim zasluženo ostao na čelu.

Ovoga puta je izgledno da će tenzije u samoj završnici izostati, pošto je Đoković vrlo blizu toga da obezbedi prvo mesto na kraju godine i mnogo pre Londona. Zbog toga mnogi smatraju da bi Federerov pokušaj da se vrati na čelo prvi put od oktobra 2012. godine.

Novak je ove godine već osvojio dva Gren slema – Australijan Open i Vimbldon i igrao je finale na jedinom preostalom – Rolan Garosu. Takođe, osvojio je četiri titule na Mastersima – u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu i Rimu.

Do kraja sezone, najbolje tenisere sveta očekuju još US Open, Mastersi u Montrealu, Sinsinatiju, Parizu i Šangaju, kao i završni Masters sezone. Pošto Švajcarac neće učestvovati na Rodžers kupu, već mu se šanse da stigne Novaka smanjuju.

Posle trijumfa na Vimbldonu, Novakova prednost u odnosu na Federera iznosi 4.180 bodova, a poseban problem za švajcarskog tenisera je to što do kraja sezone brani više bodova od Đokovića. Federer brani 5.000 bodova, a Đoković 4.260, što znači da srpski teniser ne mora da igra do Pariza i da ostane na prvom mestu.

Čak i da Federer osvoji turnire do Pariza – Rodžers kup (sa kojeg se već povukao), Sinsinati, US Open, Šangaj i Bazel, a da Novak bude poražen na svakom u prvom kolu, razlika između njih dvojice bi bila 1.010 bodova u korist srpskog tenisera.

Za sada je izvesno da će Novak produžiti svoju vladavinu svetskim tenisom za još 16 nedelja do 2. novembra. Đoković je za sada sakupio 155 nedelja na prvom mestu ATP liste, što znači da će sigurno preteći Džona Mekinroa, koji je 170 nedelja bio na vrhu, na petom mestu liste svih vremena. Sledeći na listi potom će biti Džimi Konors, koji je 268 nedelja bio najbolji teniser na svetu.

Da bi Novak osigurao prvo mesto na kraju godine, potrebno je da od sada pa do završnog Mastersa u Londonu osvoji ukupno 2.881 bod. Teniski stručnjaci predviđaju da će za srpskog tenisera to biti puka formalnost, u slučaju da ostane zdrav, jer ga čekaju jedan Gren slem, četiri Mastersa i jedan turnir iz serije 500, uz završni Masters u Londonu. U slučaju da to uspe, Đoković će četvrti put za pet godina biti broj jedan na kraju sezone.

Zbog svega toga, Federer bi trebalo da bude više zabrinut oko drugog mesta na svetu, pošto će mu Škot Endi Mari predstavljati ozbiljnu pretnju. Britanski teniser je već drugi u trci za plasman na završni Masters, a ukoliko ostvari dobre rezultate u Montrealu i Sinsinatiju, čak bi mogao da bude drugi nosilac pred US Openu. Za sada je izvesno da Federer gubi 600 bodova jer ne učestvuje na Rodžers kupu, dok u Sinsinatiju brani titulu, pa samim tim vrlo dobro zna šta mu je činiti u Ohaju.

U ovom trenutku Mari ima 1.825 bodova manje od Federera, ali bi razliku mogao da smanji već naredne nedelje, kada će učestvovati na turniru u Vašingtonu. Međutim, čak i da osvoji trofej u prestonici Sjedinjenih Država, Škot neće dobiti maksimalnih 500 bodova, pošto se teniserima boduje šest najboljih rezultata sa turnira iz serije 250 i 500 u poslednjih 12 meseci. Mari će tako u slučaju titule zaostatak za 320 bodova.

Zbog toga će Federer morati da ostvari bolji plasman od Marija u Sinsinatiju da bi ostao drugi nosilac pred US Open, a čak i da u tome uspe, drugo mesto na kraju godine bi moglo da mu bude ugroženo. Mari brani manje bodova od Federera u nastavku sezone, što nam garantuje veliku borbu, ako ne za samo čelo, onda za to ko će godinu završiti odmah iza Đokovića.

Komentari / 0

Ostavite komentar