Komentar: Partizane, to se tako (ne)radi!

Post festum gostovanja Partizana u Novom Pazaru...

Fudbal 04.08.2015 | 00:00
Komentar: Partizane, to se tako (ne)radi!

Partizan je napravio grešku u koracima. Dve i po sedmice kretao se sigurno, što srpskim što evropskim stazama, ostajao uspravan bez obzira na povremene manjkavosti, a onda otišao u Novi Pazar i umesto priželjkivane šetnje do nova tri boda u Superligi sam sebi „pucao u koleno“. Odluka da meč trećeg prvenstvenog kola počne sa rezervistima predstavlja fudbalsko samoubistvo i za njega nema opravdanja, ko god da stoji iza odluke da se, izuzimajući golmana Živka Živkovića, promeni kompletan tim u odnosu na onaj koji je tri dana ranije igrao protiv Steaue.

Izgubio je 2:3 zato što je potcenio rivala. Izgubio je zato što je verovao da su drugopozivci bolji od startera. Izgubio je zato što nije na vreme stavio klauzulu u ugovor o pozajmici Stefana Aškovskog. Izgubio je ili narušio, kako vam volja, sjajnu atmosferu koja ga je krasila sve do meča u Bukureštu i sam sebe „zapelio“ na naslovne strane medija u negativnom kontekstu. Sve usled jedne strateške odluke, da se prvotimci sačuvaju za takmičarski, finansijski i u svakom pogledu atraktivniji duel u sredu veče, koja je u svojoj osnovi dobra. Samo, izvedba pokazne vežbe na temu „važnije je da prođemo Steauu, a bodova u prvenstvu ćemo se naosvajati“ bila je toliko loša da dan posle utakmice na Gradskom stadionu postoji zebnja među delom Grobara kako će se ovaj rezultat „primiti“ u svlačionici i hoće li uticati na samopouzdanje fudbalera pred meč godine.

Kratkoročno, Partizan je sačuvao nosioce igre. Niko se nije povredio, oni što su umorni su se osvežili, bolesni će ozdraviti, roviti zalečiti rane i ako je već tako onda je prvak Srbije u Novom Pazaru zapravo sam sebi nametnuo obavezu: da pobedi Steauu! Ne da prođe dalje, jer je za to dovoljno i 0:0. Nego da - trijumfuje! Tek onda bi imala smisla odluka da u subotu pauziraju svi. Od Vulićevića do Oumarua.

Dugoročno, pitanje koje zahteva analizu, posebno u Humskoj 1, glasi: da li će Partizan naredne jeseni igrati prvenstvene utakmice sa jednim, a evropske sa drugim timom. Utorkom, sredom (ako bude Liga šampiona) ili četvrtkom (bude li Liga Evrope) na teren će Vulićević, Fabrisio, Brašanac, Babović, Andrija Živković, Božinov... A onda će za vikend protiv Javora i Vojvodine, opet na teren Bogosavac, Ostojić, Glavčić, Trujić, Kojić. Jer, zaboga ovi prvi su se umorili i ne mogu da izdrže ritam od dve utakmice sedmično i važnije je dobiti Real, Juventus ili Borusiju nego upisati bodove protiv Rada.

Kakva besmislica!

Odluka da se počne za drugim timom u Partizanu greška je kompletnog stručnog štaba. Od čoveka zaduženog za taktiku, preko onog koji brine o kondiciji, do onog koji analizira rivala. Naposletku, greška je i do igrača. Onih koji se žale na mali broj minuta ili šansi u prvom timu, a kad je dobiju „teraju loptu“ unazad kao da je greh ako je dodaju saigraču bližem protivničkom golu. Možda ideja da se svima njima konačno pruži šansa jeste dobra, ali nigde u svetu se ne menja DESET fudbalera u razmaku od tri dana i ubija samopouzdanje momcima od kojih je svaki bolji kad bi zigrao zajedno sa onima projektovanima da budu deo tima za Evropu.

Nisu u pravu ni oni koji posežu za konstatacijom kako je sve u redu, jer bodovi u prvom delu prvenstva, pre početka famoznog plej-ofa manje važe. Nisu, pošto se fudbal igra da se osvoji što više, a ne što manje poena, bez obzira na nakaradnu odluku onoga ko je smislio da na kraju kazni lidera oduzimanjem polovine onoga što je osvojio. Da je pobedio u Novom Pazaru Partizan bi ih imao devet i u odnosu na Crvenu zvezdu, koja je - da ne se lažemo - jedini pravi rival crno-belima, već osetnu prednost od četiri koraka. Imao bi i prednost koja se ne vidi na tabeli. Psihološku. Ovako ima bod viška i spoznaju u koju je mogao da se uveri i na treninzima: da pojedinici koji su juče trčali za loptom ili iza nje, nisu za dres šampiona.

U tome je kvaka: onog trenutka kad u Partizanu shvate da Saša Ilić, zato što je majstor, može da igra 90 minuta, ujedno dokuče da Vulićević, Brašanac, Babović, Andrija Živković i Šaponjić (usput, gde je to dete koje je prvak sveta?) moraju da igraju svaku utakmicu - jer sa njima Parni valjak izgleda moćno - pobeđivaće Novi Pazar i slične već u prvom poluvremenu, a onda u drugom čuvati igrače za Ligu šampiona.

A umor? Odmoriće se kad i svi. Na reprezentativnoj pauzi. Za to, valjda, služi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nikola

04.08.2015 00:49

Ovo je samo jedno misljenje,a na to se može i drugacije gledat.Na utakmici sa Steauom Partizan je odlicno odigrao ali im je pred kraj ponestalo snage i mogli su da izgube.Mislim da je ovo pametan potez jer je vrlo bitna utakmica i bice jako tesko a imaju mali fond igraca za ovakvu otakmicu,da je jedan otpao ili ne bude sprema za cijeli mec nebi imali nikakve sanse ovako ako bog da i sreca junacka bice i evropa i pare,a ako ne lako ce nadoknadit taj jedan propust, a to da veliki evropski klubovi cuvaju igrace za vazan mec je poznato i cuvaju sve one za koje nemaju adekvatnu zamjenu,zasto ne i 10 sacuvat.

ODGOVORITE
Name

Grobari Milici

04.08.2015 05:37

Ja ozbiljnog komentara...A sta da se neko od kljucnih igraca povredio o cemu bi tada pisali.Naravno da je evropska utakmica najvaznija i zbog prestiza pa i zbog novca.Jos 50 utakmica ima u prvenstvu....prosetacemo se.

ODGOVORITE
Name

Serafim

04.08.2015 06:03

E to su ta srpska posla u svemu u fudbalu ratu i u genima. Da li bi to Nemci dozvolili sebi tako smo kao Srbi i u ratu sve zivo potcenjivali a sebe uzdizali da bi na kraju sve srpsko izgubili to je nacija koju treba voditi pred psihijatre , jer smo bolesni stolecima u svemu ali kao pojedinci belezimo uspehe. Nikad se ta srpska sloga nece ostvarit.Dzaba je i Sveti Sava ona cetiri slova upisivao, to je nacija koja se izrodila,odrodila i koja po bozijoj promisli izumire. Nasi sportisti zadivise svet i nadje se smrad kao Vuk Brankovic da se ovako ponasa kao sto su se sa Partizanovcima izbrukali ili umanjili one srpske uspehe koje donose nasi sportisti poput Djokovica.

ODGOVORITE