Šta je poručila ambasadorka SAD?

Dejtonski mirovni sporazum dogovoren je 1995. godine da bi se okončao rat. Skoro svi se danas slažu da je prvobitni cilj Dejtona u potpunosti ostvaren. Ono u čemu se razilazimo je uloga Dejtona danas.

Bosna i Hercegovina 02.08.2015 | 10:19
Šta je poručila ambasadorka SAD?

Razgovarala sam s mnogim pojedincima koji su radili na prvobitnom nacrtu ovog mirovnog sporazuma i svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini, na snazi još bude prvobitni Dejtonski ustav.

Sačinjen kao kompromis između zaraćenih strana, Dejton je svakome dao ponešto, stvorivši nivoe vlasti koji su skupi i složeni u zemlji od oko 3,5 miliona stanovnika. Kada se provodi u duhu saradnje i dobre volje, Ustav iz Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja čvrstu osnovu za rukovođenje ovom zemljom određeni period.

Ipak, zbog korupcije i zloupotreba od strane političara u BiH, Dejtonski mirovni sporazum se zloupotrebljava za postavljanje prepreka na putu BiH ka Evropi, demokratiji, otvaranju novih radnih mjesta i prosperitetu.

Nedavno su neki pojedinci navodili citate iz američke istorije da bi opravdali postavljanje ovih prepreka. Oni tvrde da Dejtonski mirovni sporazum mora biti zamrznut u vremenu i zacementiran u obliku u kakvom je potpisan u decembru 1995.

Ali, ako ovi pojedinci misle zloupotrebljavati američku istoriju da bi opravdali svoje tvrdnje, treba biti pošten i u osvrtu na ono što se dogodilo prije 230 godina u Filadelfiji, a i poslije toga.

Čak i prije nego što je američki ustav dobio svoj konačni oblik 1787. godine, Edmund Randolf iz Virdžinije, kojeg su ostali podržali, tražio je dodavanje Povelje o pravima da bi se garantovala prava svakom stanovniku. Taj drugi dokument koji je sadržavao prvih deset amandmana na američki ustav ratificiran je 1791. godine - punih 15 godina nakon Deklaracije o nezavisnosti 1776. godine.

Od tada je napravljeno još 17 amandmana na Ustav da bi se Sjedinjene Države uskladile sa savremenim potrebama.

Puno je puta međunarodna zajednica pokušavala pomoći BiH da reformira Dejton da bi ustav ove zemlje bio usklađen s njenim potrebama - kroz aprilski paket, butmirski proces, te posljednje pregovore o Odluci o slučaju "Sejdić i Finci".

Svaki put su neki bh. političari, zbog sopstvene političke dobiti, blokirali istrajne i iskrene napore da se ova zemlja pokrene naprijed. Napore u čijoj su pripremi u nekoliko slučajeva i sami učestvovali.

I, gdje smo sada kada se obilježava dvadeseta godišnjica potpisivanja ovog dokumenta?

Bosna i Hercegovina se ove godine obavezala da će uložiti dodatnu energiju na putu ka članstvu u EU. Sve političke stranke i ključni političari su svojim potpisom potvrdili posvećenost ovom procesu i ja želim čestitati bh. liderima što su ove sedmice potpisali Reformsku agendu EU.

Susjedi Bosne i Hercegovine kreću se u istom pravcu. Hrvatska je članica EU; Srbija planira otvoriti prva poglavlja u razgovorima s EU ove jeseni;  Crna Gora i Albanija su takođe na putu ka EU.  

Svaka zemlja koja je uspješno aplicirala za članstvo morala je značajno revidirati dijelove svog ustava kako bi zahtjeve EU uvrstila u svoj ustavni okvir.  Hrvatska je promijenila dvanaest poglavlja Ustava tokom procesa priključenja EU; Slovenija je mijenjala Ustav sedam puta kako bi postala članicom EU.  

Trebalo bi biti normalno da Bosna i Hercegovina vremenom ustavnu reformu učini integralnim dijelom reformskog procesa za članstvo u EU.  U zemlji u kojoj su politički lideri posvećeni ovom cilju, to se uspješno radi.

Ovdje u BiH, uprkos jasno iskazanom opredjeljenju, ne vidi se na svim stranama taj nivo iskrenog liderstva.

Mnogo prije nego je Džejms Medison postao treći predsjednik Amerike, bio je poznat kao otac Ustava SAD. Originalni američki "Članci o Konfederaciji", koji su bili na snazi od 1781. godine, činili su mu se iznimno neadekvatnim.* Državna blagajna je presušila, loši uslovi za poslovanje uzimali su danak među farmerima, a vlasti nisu uspijevale riješiti nesuglasice među saveznim državama. Da li vam ovi problemi zvuče poznato?

Medison je nekoliko godina proveo neumorno proučavajući istoriju i političku teoriju da bi našao rješenje, pa je potom uvjerio lidere Amerike, uključujući Džorža Vašingtona, da se sastanu sa delegatima iz svih država na ustavnoj konvenciji radi revidiranja "Članaka o Konfederaciji".  Na kraju je spremnost svih strana na kompromis dovela do usvajanja Ustava SAD.  Niko nije dobio sve što je tražio, niti je izgubio sve što je imao.

Cilj nikada nije bio ukidanje saveznih država. Baš suprotno, uloga centralnih vlasti je da omoguće saveznim državama da postanu funkcionalnije - naši očevi nacije odlučili su da je potrebno imati određene zajedničke funkcije i osigurati okvir koji će omogućiti svima da rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Svaka zemlja teži izgradnji sistema zasnovanog na vladavini zakona. Sam po sebi, nijedan ustav ne uspostavlja potpunu vladavinu zakona. Od ključne je važnosti da se uporno radi na njenoj izgradnji.

Nedavne diskusije o Sudu i Tužilaštvu BiH zloupotrebljavaju se da bi se minirao ovaj proces i promovirala drugačija agenda. Činjenice su jasne: Ustavni sud BiH je izvorna dejtonska institucija koja je podržala uspostavu Suda i Tužilaštva BiH. Uspostava Suda i Tužilaštva BiH dobila je podršku većine delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući i delegate iz Republike Srpske. Puno posla treba uraditi da bi ove institucije radile efikasno i korektno, ali ovo jasno pokazuje da je potrebno da ove institucije jačaju, a ne da ih se eliminiše.

Dok gledamo ka budućnosti, postavlja se pitanje gdje je bosanskohercegovački Džejms Medison?  

Ko je spreman osigurati neophodno liderstvo da bi se i partneri i oponenti ubijedili da zajednički rade na budućnosti zemlje uz uzajamni cilj da ona bude bolja?  Osnivači Amerike su vodili duge i teške razgovore, ponekad u užarenoj atmosferi, čak su i ljuti napuštali razgovore - ali bi ih sljedeći dan nastavili, jer im je zajednički cilj bio da izgrade jaku, demokratsku zemlju, što Sjedinjene Države danas jesu.  

SAD, EU i ostali međunarodni partneri spremni su pomoći, ali jedino građani Bosne i Hercegovine i  izabrani lideri mogu izraditi dokument koji će na sličan način osigurati budućnost zemlje.  Jednog dana, uskoro, građani ove prekrasne zemlje koja ima dugu istoriju moraju preuzeti kontrolu nad sopstvenom budućnošću.

Autor: Morin Kormak ambasador SAD u BiH

Nezavisne novine

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Ozr

02.08.2015 08:23

Sram je bilo, kupi svoje stvari i odlazi!

ODGOVORITE
Name

MILO TILO

02.08.2015 08:40

CILJ JE UNISTENJE SRPSKE REPUBLIKE I PRAVLJENJE ISIL REPUBLIKE

ODGOVORITE
Name

Re.

02.08.2015 09:23

Nju unistava Baja. Net reba za to niko drugi. Baja je garant jedinstvene Bih

Name

eg45g

02.08.2015 13:27

Re..Samo se nadaj ..Republika Srpska je za par godina NEZAVISNA..

Name

Twist

02.08.2015 08:45

Da li ce Dodik postati novi Medison i poraz pretvoriti u pobjedu?

ODGOVORITE
Name

Boban

02.08.2015 08:46

Gospođo Kormak, mi Srbi ne želimo državu po ugledu na SAD. Previše je ovde krvi palo da bi se više verovalo u dobre namere komšija. Ovog bakinačkog rudonju ne volim nikako i jedva čekam da ga zatvore, ismatram da je njegova briga o Srpstvu tek puka farsa kako bi prikrio ekonomske zločine prema svom narodu.Mi Srbi smo svesni da ste vi Ameri gospodari života i smrti i da kroz mnogo projekata želite da napravite države poput vaše ali vas molim da to prestanete raditi ovde, inače ćete nas ponovo odvesti u novi rat.

ODGOVORITE
Name

RE Boban

02.08.2015 10:02

Izgleda ća će ti molbe gospdine Bobane biti udovoljene, samo ne znam sa čime ćeš to ti ratovati, motkama, palijama i sl.

Name

Sinny Boy

02.08.2015 08:50

Citiram je:"Cilj nikada nije bio ukidanje saveznih država. Baš suprotno, uloga centralnih vlasti je da omoguće saveznim državama da postanu funkcionalnije - naši očevi nacije odlučili su da je potrebno imati određene zajedničke funkcije i osigurati okvir koji će omogućiti svima da rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva. " Pitam US ambasadorku zašto taj princip nije važio za SFRJ?

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

02.08.2015 09:41

Ono sto vazi za njih, "izuzuetnu naciju" ne vazi za druge...i ne treba se uposte osvrtati i ispunjavati njihove zelje i ciljeve. Srbi imaju pravo da opstanu, ako nam ne dozvoljavaju da opstanemo, mi cemo se izboriti.

Name

Obilježeni

02.08.2015 09:59

Možda je bolje gospodine da upitaš onog obolježenog Rusa (Mihael Gorbačov)koji je svojom Perestrojkom uništio i sam SSSR, a za to je nagrađen Nobelovom nagradom za mir, a onda se tok događaja sam po sebi odvijao, najprije ukidanjem Berlinskog zida, pa eto ako hoćeš morala se raspasti i dobra država SFRJ.

Name

Srbo

02.08.2015 09:04

SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Kiklop

02.08.2015 09:06

Ne vredi pricati. Ne shvataju i tacka.

ODGOVORITE
Name

Šuša

02.08.2015 09:22

Dejtonskom sporazumu treba izgraditi monumentalni spomenik jer je na osnovu njega zaustavljeno krvoproliće. Međutim,sada ga jedni hvale, drugi kude, treći mudro ćute...Jedni hoće da taj sporazum bude trajan, drugi traže da se mijenja, a treći opet ćute i gledaju sa strane.Suprotstavljene stavove ni Amerika pomiriti ne može, pa žemo, po svemu sudeći i u trećoj deceniji primjene ovog Dejtonskog akta slušati iste priče naših političara.Znam ja nas, jeb.. ja nas.

ODGOVORITE
Name

Zero

02.08.2015 09:45

Moram priznat da nisam procitao tekst nego samo naslov,jer znam da ce biti tako kako kaze Kormakova. Mile sa svojom tvrdoglavoscu, pokazuje svoju pripadnost Bosni i pravi sebi i RS bezpotrebno neprijatelje. BiH ( RS,Fed i Brcko) je njihov protektorat i bice onako kako kazu.

ODGOVORITE
Name

Narkic

02.08.2015 09:51

Hallo , hajde da izadzemo iz nasih epova, i pogledamo realno oko sebe. Na kakvim se mi to drogama furamo , pa nikako da nas spuste. Samo crnjaci , hajde da se skidamo.

ODGOVORITE
Name

ko je?

02.08.2015 09:55

Gospodjo "Krmak"... je.ote DJ Krmak.

ODGOVORITE
Name

Saraic

02.08.2015 10:31

Opet samo Dodik ima mu.a da odgovori ovom st...ilu!

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

02.08.2015 10:53

Gdjo Maureen Elizabeth Cormack, I Dodik, i Čović, i Izetbegović i svi ovi bagrovi na političkoj sceni Balkana u zadnjih 20 godina su ustvari izbor onih koji vladaju Sjedinjenim Američkim Državama. Da nisu, davno spomenutih ne bi bilo nigdje.

ODGOVORITE
Name

aha, otud mi dođi

02.08.2015 10:54

Aha tek se sad zna da je drekavac igrac Amerike koji ukida RS,sve polako dolazi na svoje...

ODGOVORITE
Name

Glupani

02.08.2015 10:57

Narod u RS je previse glup i primitivan da bi skontao da ova gospodja zeli reci. Srbi su od RS dosad mogli napraviti Svicu ali nisu, zasto? Ko je kriv zato? Bosnjaci, Hrvati, IS,zapad? Ili mozda politicari koji im objasnjavaju da su uvijek ugrozeni a oni ih uvjek ponovo biraju?

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

02.08.2015 11:30

Gdjo Kormak, daleko bolje bi bilo da ste svim ovim neobrazovanim ljudima u BiH, preporučili da pročitaju roman "Gospodar muva" ("Lord of the flies" by William Golding). Vi ste to imali pročitati za lektiru u osnovnoj školi! Golding je za ovaj roman dobio Nobelovu nagradu za književnost. Svi koji bi pročitali to kratko remek djelo shvatili bi za kim je pošla i ide velika većina ovog naroda iz bivše Jugoslavije. To kratko štivo opisuje sve što se u zadnjih 25 godina dešavalo i dešava na teritoriji bivše Jugoslavije. Umjesto za Ralph-om, svi su pošli za Jack-om. Uz Jack-a tu se isfiltrirala i masa Roger-a. Itd...

ODGOVORITE
Name

yu

02.08.2015 12:20

Pono Ameri hoce krvoprolice napacenog naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

xx

02.08.2015 12:49

Pa zar nije Dodik svo vrijeme osporavao BiH i trazio revidiranje Dejtona uz otcepljenje RS ili slicno i da ce biti referendum o tome 2017 a u skladu pregovora sa ostalima pa eto sad se mozda izborio za mene je SFRJ bila najbolja.

ODGOVORITE
Name

lolo

02.08.2015 14:43

..bo te Dodik, može li bez njega!

Name

lolo

02.08.2015 16:10

Gospodo Amerikanci, nemojte nam stalno suflirati šta da radimo nego, molim vas, preuzmite BiH u potpunosti. Dovedite ovdje i odredjen broj svojih ljudi (koliko god hoćete) koji će organizovati administraciju i urediti sistem. Donosite zakone kakve god hoćete. Mi se nećemo ništa pitati. Neka 20 narednih godina BiH bude 52-ga američka država. Nakon toga opet samostalna. Da vidimo kako ćete nam vi urediti život ovdje. Može li tako! Ako treba ići ćemo na refrendum u vezi s ovim. Evo neka ovi što su ovdje na ovom portalu, glasaju sa plusevima i minusima.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

02.08.2015 21:04

Slagali se mi ili ne , ali bice onako kako stranci zele ! Ukoliko zele unitarnu BiH , novu Herceg Bosnu , nezavisnu Srpsku , BiH kao vjecni protektorat EU , bice onako kako oni hoce jer mi pored toliko plodne zemlje smo gladni , pametnom dosta !

Name

lolo

03.08.2015 21:03

Ha ha ha, vidi Dodikovih partijskih vojnika, ha ha ha prestravili ste se a! ha ha ha

Name

Serafim

03.08.2015 11:35

Sta reci americki Jevreji Srbe niste sa raznoraznim ideologijama, ratovima, nacionalizmima, religijama itd. Oni sve nesto humano i za ljudska prava ubijaju li ubijaju po celom svetu. Smeta im Rusija, pa se nad srbima istresaju kad na Ruse ne mogu da lece svoje krvolocne nagone, a i mi smo stoka koju ubi neznanje i nemanje, Evropa se sprda i od srba sve otima a srbsku zemlju okupira.

ODGOVORITE
Name

kameleon

04.08.2015 11:07

Nije sporano mijenjati Ustav BiH zarad boljitka svim narodima u ovoj nazovi državi. Sporno je što se nameće promjena ustava radi interesa drugih država na ovom prostoru, ponajviše SAD. Naši bi rekli ''ne laje kera radi sela već radi sebe''.

ODGOVORITE