Ne tražimo isti Zakon o radu kao u FBiH

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske ne traže identičan zakon o radu kao u Federaciji BiH, kaže potpredsjednik Unije, Saša Trivić.

Republika Srpska 02.08.2015 | 10:51
Ne tražimo isti Zakon o radu kao u FBiH

Poslodavci očekuju sasvim normalan zakon do kojeg bi trebalo doći razgovorom i dijalogom i mi se nadamo da će uz međusobno uvažavanje i razmjenu mišljenja doći do izrade zakona, te da neće biti potrebe za protestima, kaže potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

Trivić dodaje da se uz razgovore i sadašnji prijedlog tj. radni materijal koji je Vlada proslijedila socijalnim partnerima na razmatranje može dovesti u fazu da bude bolji nego što je to u Federaciji BiH.

“Naša želja nije da umanjujemo radnička prava, nego da spriječimo mnoge nejasnoće koje su se na našim sudovima pojavile, tumačeći sadašnji zakon o radu”, kaže Trivić.

Novim zakonom o radu neće doći do značajnog umanjenja radničkih prava, dodaje Trivić.

“Naš cilj je da konačno poslije pet godina pokušaja, razgovaramo o Zakonu. Očekujemo da će Vlada aktivirati sve svoje resurse kako bi se što prije došlo do novog Zakona o radu", ističe Trivić.

Između ostalog iz Unije traže da se Zakonom reguliše kako radnik ulazi i izlazi iz radnog odnosa, te da svako snosi odgovornosti za svoj dio posla.

“Znamo da postoje i dobri i loši poslodavci, kao i radnici, ali mi ćemo nastojati zakonskim rješenjima spriječiti i jedne i druge da negativno utiču na poslovnu klimu i na razvoj privrede Republike Srpske”, kaže Trivić.

Trivić naglašava da poslodavci od Vlade traže smanjenje poreza i doprinosa, navodeći da su, kako kaže, poslodavci iznijeli teret krize u Srpskoj.

(BN TV)

Komentari / 58

Ostavite komentar
Name

u2

01.08.2015 18:51

Bolji nasi poslodavci, zanimljivo, ali svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Sike

01.08.2015 19:31

Moze li mi neko reci nakon koliko vremena radnik dobija stalni radni odnos? Ili ga vise nikad necemo dobiti... To je onda lose ako je tako.

Name

Ze

01.08.2015 18:59

Novim zakonom se ne umanjuju radnicka prava, vec administracijska prava. Imamo vise administracije i usluzni budetski korisnika vec radnika. Radnici se ne bune, vec neradnici iz kancelarija.

ODGOVORITE
Name

M

02.08.2015 05:59

Ne znam sto su svi slozni u tome da treba obespraviti budžetlije,policajac 800km,profesor u srednjoj skoli 950km,ljekar 1200km u zdravstvu plate nisu redovne kasne po nekoliko mjeseci,pa zar zaista mislite da im treba umanjiti primanja pa zar nama samo trebaju pekari,gradjevinci,razno razne gazde izrabljivaci,trgovci muljatori tkz,realni sektor a ne trba nam profesor,ljekar,policajac ,..

Name

Пацов

02.08.2015 07:54

Извини друже, али нису сви нерадници у канцеларијама. Ја своју плату дебело зарадим, а плаћен сам исто као и чистачица, која нема никакве одговорности. Бојим се да ће се нови закон искористити да се истисне из канцеларија оно мало људи што ради и замијени нерадницима, а онда ће твој коментар стојати 100% . . .

Name

Sinny Boy

01.08.2015 19:13

Sadašnja faktička (stvarna) radnička prava u realnom sektoru su daleko gora nego što to predviđa novi zakon o radu.Radnici primaju platu nešto na ruke a nešto na račun,minuli rad se i ne spominje,prevoza nema,topli obrok ponegdje,odmor traje desetak radnih dana,pauza nije plaćena,gazda te otpusti kad god hoće,uguvor o radu se potpisuje na dva tri mjeseca pa se obnavlja,trudnicama se daje otkaz... Proizilazi da su radnici u realnom sektoru ČAK za usvajanje novog zakona o radu kada bi se on u stvarnosti primjenjivao!

ODGOVORITE
Name

bn

02.08.2015 05:40

A kao ovaj novi ce se postovati, ma 'ajde, kako da ne..

Name

vss

01.08.2015 19:17

Ti bi dao veću platu neobrazovanim nego obrazovanim radnicima. Ti bi dao veću platu tehničarima i kv i vkv radnicima nego inženjerima? Jesi li ti svjestan šta pričaš. Privatnik može da nagradi koga hoće. U državnim firmama se mora poštovati sistem vrijednosti! Kako se vi poslodavci ne bunite protiv ovih jalovih diploma sa privatnih fakulteta, specijalno menadžera! Ne bunite se jer ih vi u svojim nadri firmama i nemate, oni svi završe koledž kod privatnog poslodavca a onda idu da rade u javno preduzeće, neki organ uprave itd. Što se u Zakon o radu ne ugradi ta klauzula da onaj ko je završio privatni fakultet ne može raditi u državnoj firmi. To će ovo kukavno školstvo i ovu državu prilično dovesti u red. Na kraju krajeva ko je predsjednik unije poslodavaca - pekar i sladoledžija. Ko su ostali privatni preduzetnici? Trgovci i kojekakvi likovi bliski vlasti. Od vaših privatnih firmi, u ovakvoj državi, nema ništa. Privatnici se većinom bave lopovlucima, uslugama, ugostiteljstvom, betoniranjem urbanih zona itd. Moraju se oživjeti velike državne firme. A to nikako ne može uz ovakvu vlast. Mora se izglasati nova vlast a onda će biti lako ispraviti nedorečenosti u Zakonu o radu. Ovaj tvoj istup je po nalogu Milorada Dodika jer on ne želi ništa što ima veze s Federacijom. Bitno je samo koristiti svaku šansu za ustanovljavanje razlika. Nije javni sektor uništio loš Zakon o radu nego neprimjenjivanje tog zakona. Javašluk, korupcija, nepotizam, negativna selekcija i organizovani kriminal onih koji su u vlasti, su uništili sve na ovom prostoru, a vi se uporno bavite nekakvim Zakonom o radu. Da neće možda nekakav novi zakon o radu uništiti ovo zadnje pobrojano! Naravno da neće. Problem je u krivičnom Zakonu koji ne sankcioniše bagrove koji se ne drže postojećeg Zakona o radu odnson oproblem je u sudskoj praksi koja ne sankcioniše odgovorne za uništavanje državnih preduzeća. Pogledajte samo Rudi Čajavec odnsono šta je ostalo odnjega i šta je sada tamo! Mislite da možete s onim izgraditi državu. Smiješni ste!!!

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

01.08.2015 19:38

Samo da ti kazem da sam i ja za drzavne fakultete. Ali ima i drzavnih losih... npr, jedan moj drugar je zavrsio privatni (ekonomija), drugi drugar na drzavnom isto. Vjeruj mi ovaj drugi pojma nema o banalnim stvarima dok ovaj drugi mnogo dobro zna o svojoj struc...

Name

Istine radi

01.08.2015 20:37

Ekonomista 240 ETCS bodova sa drzvanog fakulteta Pale dosao kod mene na razgovor za posao u moju firmu koja ima 15 zaposlenih a nismo ni ugostitelji niti gradjevinci niti sam u jednoj stranci i nezna sta je CESIJA, negovori nijedan strani jezik. Posao dobio momak koji je zavrsio privatni,govori dva jezika i odlicno vlada poslom koji obavlja.

Name

re ekonomista

01.08.2015 20:58

Dok ovaj drugi sa drzavnog fakulteta ne zna ni banalne stvari a dobro vlada materijom, sta je sa ovim prvim sa privatnog fakulteta da li on zna bilo sta

Name

re Istine radi

01.08.2015 21:08

A ti kao znas sta je CESIJA? Negdje si procitao tu rijec i mislis da si pokupio svu pamet, daj molim te znam takve strucnjake. A da vjeruj mi upoznao sam tih strucnjaka sa privatno kupljenih fakulteta koji sastave jednu prostu recenicu na engleskom, a pojma nemaju o zivotu.

Name

bl

01.08.2015 21:24

Sigurno si bio los student na privatnom fakultetu i ne volis svoju zemlju što posla nema. Sve što si napisao je tacno.

Name

Upitnik

01.08.2015 22:51

Kakva crna protekcija diploma?! Kojeg drzavnog fakulteta?! Kakva zastita u drzavnim firmama?! Ne treba da postoje drzavne firme! Sve u realni sektor, ko zna i hoce radice i zaradice. Diploma nije i ne smije biti alibi za nerad i neznanje. Velika vecina zaposlenih u drzavnoj administraciji ne bi nasla nigdje posao jer NECE nista da radi sem da mase diplomom a koneg fakulteta nije uopste bitno. Okaci je kuci na zid pa jok se divi. Ja sam zavrsio ekonomiju na Univerzitetu u Banja Luci pa sam se sam borio za posao u privatnom sektoru i nista mi ne fali jer RADIM !!!

Name

Zacudjen

01.08.2015 23:00

Ti apsolutno nemas pojma o cemu pricas. Zavrsi drzavni fakultet i to je to. Onda na drzavne jasle i to je to. Raditi se ne mora. Uplatice oni glupaci koji rade sa privatnim fakultetom u privatnim firmama poreze da vi lezite. Dooookle vise o coravi narode!!!

Name

BOSCH- bosanski inzenjer

02.08.2015 07:16

Mogao bih ovaj tekst i sam potpisati, sa manjim korekturama. Svuda u svijetu se cijeni znanje i obrazovanje. Ali ono steceno na normalnim skolama i univerzitetima ciji programi i rad od normalnih drzava definisan i kontrolisan biva. Kako vidim na BH prostorima se uveliko "stampaju" inzenjeri, pravnici, ekonomisti. Mnogi donose diplome iz susjednih drzava nekontrolisanog porijekla. Diploma stecena uz rad je svaka upitna. I njih ponajvise sticu rezimski kadrovi koji vode BH u potpunu propast. Ne cudi me takav pristup obrazovanju. Oni koji bi trebali uzor biti, pjevaju pod vasarskim satorima. Oni koji su zaista obrazovani dosli su u situaciju da se skrivaju pred talasom nadri strucnjaka. Moja generacija je morala dobro ugrijati stolice da bi stekli svoje diplome. Taj rad se sada isplatio. Ima nas jako mnogo svuda po svijetu na jako dobrim pozicijama. Kad bi drzava bila drzava za par godina mogli bismo podignuti BH Privredu na noge. S kim razgovarati, kome se obratiti kada svuda sjede "veliki strucnjaci iz podobnih garnitura". Mozda je bas sve tako i planirano od onih koji su 90 zapoceli sva ova zbivanja. Na zalost.

Name

Bosa

03.08.2015 11:40

Seljak, lopov koji mudruje. Niko tebi ne brani da ti nekome povecas platu, ali ti je tesko sto i akademsku ne mozes spustiti ispod 800KM. Tesko ti je sto ne mozes svakom akademcu zapoviditi da ti ocisti WC, a da ti ni rijeci na to ne smije odgovoriti. OVo u R.S nema nikakvog smisla, ako se jos i zakon ovakav donese ondA ce moci da nas gaze. Kako to da se pod tako losim okolnostima ti tako brzo siris?.

Name

Ana

03.08.2015 12:36

Vi bi sve privatne fakultete svrstali u isti koš kao loše, a državne na pijadestal, kao da se i na državnim ne kupuju ispiti i diplome, ili prosto radi prepisivačka škola. Ja sam rukovodilac u jednom Javnom preduzeću i imala sam pripravnike i sa jednih i sa drugih fakulteta i mogu da Vam kažem da su mi mnogo bolje znanje pokazivali i na moje iznenađenje, pripravnici koji su završili privatne fakultete. Prema tome školstvo je već odavno degradirano, bilo ono privatno ili državno kao i sve na prostorima naše nekadašnje zajedničke države.

Name

Zero

01.08.2015 19:34

Smisao izjave je da nece da bude kao sto je u federaciji,to smo morali cuti i zapamtiti. Sve drugo je tra la la. Politicka poruka poslodavaca.

ODGOVORITE
Name

neutralni

03.08.2015 09:42

Mora biti isti, jer će u protivnom investitori preseliti u FBiH. Što se već dešava.

Name

Sreto

01.08.2015 19:34

Postojeci ili novi Zakon o radu jeste i bice problematican ako se ne bude primjenjovao. Po svemu sudeci,sada su najiše ugrožena prava radnika u realnom sektoru.Poslodavci prvo dobar dio radnika uopšte ne prijavluje ili prijavljuje na minimalac! Sin je skoro aplicirao kod jedne firme za sefa poslovnice. Ponudili su mu da bude prijavljen na 500km a još bi oko 300km dobijao n ruke. Suština je u doslednom primjeni zakona ali daleko veca angazovanos inspekcije i drugih organa,jednostavno raeno vlast treba da radi svoj posao! Nesreca za radnike a sreca z poslodavce je cinjenica da se za ogroman broj otvorenih radnih mjesta javi i po nekoliko stotia kandidata!

ODGOVORITE
Name

Cezar

01.08.2015 19:54

Ovo je ništa drugo nego uporno Dodikovo prodavanje magle ovom narodu!

ODGOVORITE
Name

Brle

01.08.2015 20:18

Ma kakvi danasnji poslodavci, obicne sicardzije, vecina ih do rata iskali cigaru, a danas imaju DOO. Vise su zaratili za cetiri godine rata nego za 20 god posle rata. Na prste jedne ruke ih mozes pobrojati koji prijavi radnike na vecu platu od 320 km. Svi uplacuju minimalac i oni se zovu poslodavci, menadzeri i sl. Njima ne treba ni pravnik, ni ekonomista, ni inzenjeri, oni su u svojim preduzecima sve. Da bi mogli tako da se ponasaju to im je omogucila skupstinska vecina.

ODGOVORITE
Name

sudex

01.08.2015 20:27

E poštenjačina si nema šta...dugo ne vidjo takvog...Jadni su radnici i narod sa takvim poštenjem... Grohotom se smijem,grohotom!

ODGOVORITE
Name

nota bene

01.08.2015 21:19

Istine radi, lažeš!

ODGOVORITE
Name

re Istine radi

01.08.2015 21:19

Mogu mislit kako si se usrecio sa tim strucnjakom sa privatnog fakulteta

ODGOVORITE
Name

profesor

01.08.2015 21:23

Gosn Trivić, vi vjerovatno tražite Dodikov zakon o radu.

ODGOVORITE
Name

majstor

01.08.2015 22:03

Ljudi ovo je savremeno robovlasnistvo,kao radnik nemas nikakvo pravo,poslodavci smanjuju broj radnika na minimalac,sto treba da rade dva-tri covjeka sad radi jedan to sve,jod novi zakon veci broj radnih sati,ima li to smisla

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

01.08.2015 22:56

Smanjiti plate u drzavnoj administraciji na pola, stimulisati zaposljavanje u privatnom sektoru. Ako mislite Dance ova saka jada zaposlena u privatnom sektoru dovijeka moci da zaradjuje za sve vas koji masete diplomama i jedete nas hljeb za'ebali ste se. Skapace i taj magarac. A da ste strucninu svom poslu zaradjivali bi tri puta vece plate samo sto ne bi moglo komna drzavnim jaslama da se lade jaja na tudji racun.

ODGOVORITE
Name

Cije su one moje pare

01.08.2015 23:39

Poenta , sve Ove price je...nasi su humani i bolji nego one zloce iz FBIH

ODGOVORITE
Name

borac

02.08.2015 03:02

Protesti su kod nas zabranjeni.

ODGOVORITE
Name

Pekar

02.08.2015 05:43

E MOJ SASA DOSADIO SI VISE SA SVOJOM PRICOM DAJ TI NAMA PLATI DOPRINOSE NANASU PLATU OD 800 km PA CES BITI PRAVI NEMOJ NAM PLACATI NA 380km KRADES NAM PENZIJU KAD BUDEM PENZIONER IMACU STO KM I TO TREBA DRZAVA DA URADI DA VAS NATJERA DA PLATITE PUN DOPRINOS PA VI IMAJTE STA HOCETE

ODGOVORITE
Name

goran

02.08.2015 06:16

Jel neko ovom bagrovu branio da nagradi dobrog radnika i kakve su ovo suplje price o smanjenju poreza i obaveza kada i ptice na grani znaju da nista neplacaju ni radnicima ni drzavi?Ja jos nisam cuo da je poslodavac nagradio svog radnika a da i za najmanju gresku otimaju po 10 ili 20% plate to sam osjetio na svojoj kozi dok se nikada poslodavci za koje sam radio nisu sjetili dati ni marke na prekovremeni,nocni,rad praznikom, terenski rad...Srpska politicka elita je jasno stala na stranu onih koji Srpsku i gradjane pljackaju vec 20 godina a to sigurno nisu radnici nego bas njihova djeca,kumovi,prijatelji,rodjaci,sponzori koji imaju svoje firme.Ovo se gospodine zove legalizacija svih vasih muljavina,utaja i pljacki radnika u zadnjih 20 godina a u reziji parazita iz vrha vlasti.Sram da bude i tebe i onog ko ti napisa taj plitki monolog

ODGOVORITE
Name

Radenko

02.08.2015 06:23

Što bi usvajali zakon o radu da udovoljimo nekim strancima koji nam govore da je to dobro radi otvaranja novih radnih mjesta,prosperiteta,investicija.Procitajte kolumnu ambasadorice SAD-a,gosp.Cormack koja pod istim izgovorima investicije radna mjesta,kaze da trebamo ukinuti Republiku Srpsku dakle ne usvajajte zakon o radu jer on je prva linija odbrane nase Rrpublike, oni malo po malo pod izgovorom ekonomskog prosperiteta traze da donosimo zakone kojima cemo sami sebe ukinuti.Treba vidjeti moze li se dobiti kakvih para od Rusa i protjerati taj mmf iz nasih zivota.

ODGOVORITE
Name

drr

02.08.2015 07:43

Zavrsio sam medicinu i kasnije specijalizaciju Hirurgije i radim u KC B.Luka.Naravno da ima losih i drzavnih fakulteta i dobrih privatnih..ali generalno govoreci,privatni fakulteti daju jako loše znanje..Neka mi neko objasni kako je moguce da neko studira ekonomiju na drzavnom univerzitetu i ne ide mu pa se prebaci na privatni fax i glat to zavrsi?Imate onu reklamu na autobusima "Postanite ekonomista za 280 km mjesecno".Mozda nisam pogodio cifru ali je tako nesto..Svi privatne fakultete zavrse a hoce da rade u drzavnim firmama..Zasto gospodo?Ali je jos strasnije sto postoje privatne srednje škole..Kod mene dolaze na vjezbe oni sto ganjaju neke vise privatne medic.škole,pa oni veze nemaju..ganjaju da budu diplomirane sestre..Kakve su to gluposti.Zato mi je drago sto sam specijalizaciju završio na VMA -BEOGRAD.Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Narcis

02.08.2015 17:57

A šta kažeš za ovo: imam radnu kolegicu koja je završila 2 godine poslovne ekonomije i dobila zvanje INŽINJER POSLOVNE EKONOMIJE. Pa nastavila treću na istom faksu i dobila zvanje DIPLOMIRANI EKONOMIST, pa upisala i četvrtu i opet dobila diplomu DIPLOMIRANI EKONOMIST. Jeli to Bolonja ili je još samo jedno čudo na Balkanu.

Name

xxl

02.08.2015 08:23

Naši poslodavci (čast izuzecima kojih ima veoma malo),su obični kriminalci kojima je jedini cilj kako prevariti radnika i državu da bi što više otetog i prljavog novca ostalo u njihovim džepovima. Ovo naravno rade uz asistenciju naših političara ili su i samai u političkim vodama. Oni se ne pridržavaju ni ovog važećeg Zakona o radu, svi to u ovoj zemlji znaju od politike, inspekcija, tužilaštava, pa i sami radnici ne traže svoja prava. I vidi čuda, niko ništa ne preduzima po tom pitanju. To je odraz društva u kojem živimo i zdrav razum kaže da se ovdje pod hitno nešto treba mijenjati. Ovakvu situaciju neće promjeniti nikakav novi Zakon o radu,niti bilo koje demokratske reforme. Ovo samo može razriješiti dobra organizovana kritična masa radnika, koja nažalost trenutno ne postiji, niti ima naznaka da se ovakvo nešto na kraće staze može i desiti. Zašto smo mi radnici sebi dozvolil ovaj jaram, je stvarno pitanje na koje ne mogu naći odgovor, čega i koga se mi bojimo i šta možemo izgubiti?

ODGOVORITE
Name

XXL

02.08.2015 08:24

Da nije zalosno bilo bih smijesno, nama prica covjek o radu koji je pekar i sladoledjija, pa dajte molim vas gdje i u kojoj Drzavi pekari mogu da se obogate i vode politiku, pa naravno samo kod nas. Naravno da nam treba zakon o radu ali ne u ovakvoj formi, mora se znati ko je inzinjer ili ekonomista a ko je kv pekar.

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

02.08.2015 08:37

Ma Treba napraviti 1 zakon na nivou BIH i zavrsiti sa ovim cirkusom

ODGOVORITE
Name

lolo

02.08.2015 09:29

Zašto onda ne prepisati zakon iz EU kad BIH odnosno RS i Fed hoće u EU. Problem je jedino što je ta EU sve više AU.

Name

vsss

02.08.2015 11:18

Sve pitam sto pjenite na budžetlije..Koliku platu po vama treba da ima jedan ljekar?Ne specijalista več ljekar koji je zavrsio studij Medicine u trajanju od 6 godina!!

ODGOVORITE
Name

hhhh

02.08.2015 11:47

Sebi je zavrsavao ne meni... posto ja nemam para... a isto sam zavrsio tezak fakultet, a ljekara ja placam, moj dio plate ide u njegovu platu... onda bi i njegova trebala da bude blizu mojoj... Alo... Sidjite vise sa grbace. Hocete bijeli mantil i zahvalnost onih koje lijecite... to je poziv ne posao... slobodna volja vasa i lijepo, ja sam spreman davati novac za vase plate ali moracete biti malo skromniji jer moj dzep nije dubok... da pritom treba da budete i ljubazniji, obrazovaniji i mnogo sto sta uz to...

Name

reHhhh

02.08.2015 12:18

Ko ti je kriv što si zavrsio neki faks gdje nema love..sam si to birao i sada šuti.Hoćete da hirurg ima platu kao ostali ljudi..teško..da rade za 1800 KM..ahaahhahha..Ljekar nije duzan da bude ljubazan vec da pomogne pacijentu i tačka.Jel uvijek ljubazan salterski radnik u banci??Sta hocete da hirurzi voze golfa 5 i slične sepete?? Normalno je da imaju Breitling sat od 5600 eura jer im to i pripada..Nije lako operisati slomljene u neka doba noci kad ti i takvi ko ti spavate ili sta vec radite..nebitno..I nama stoji da vozimo auta od 40 000 KM pa naviše..uostalom prodji kraj banjalucke hirurgije ujutro oko 7h i sve ce ti jasno biti..P.S.pogresan si fax izabrao al ok..za sebe si ga izabrao i PSTTTT..

ODGOVORITE
Name

za HHHH

02.08.2015 12:25

Da plata ljekara bude kao tvoja jer zaboga miloga uplacujes zdr.osiguranje?Alooo ljudino..pa i ljekarima se odbija od plate za osiguranje..Mora da si zavrsio ETF ili neki tehnicki fax..imas platu 900 km i sad bi da specijalisti imaju kao ti..kakva glupost..Ljudino,studij medicine traje 6 godina plus specijalizacija 5 god/hirurgija ..ginekologija/ znaci duplo vise od tebe ..prema tome ,nemamo istu specifičnu težinu..nikada nismo imali niti ćemo imati..Čisto da se zna!

ODGOVORITE
Name

hhhh

02.08.2015 12:48

E pa gospodo bas zbog toga sto smo u drzavi u kojoj elektroinzinjer nema tezinu kao doktor ...necega ...zato nam i jeste ovako. Ostacete vi bez icega! Ionako gladni para svaki dan ste sve gori i gori!

Name

Brko

02.08.2015 17:03

Je li ikada iko pao na specijalizaciji, ima ,i iko da je ponavljao ili mozda odustao sa specijalizacije.

Name

Punisher

02.08.2015 14:27

Drug Ismet Bajramovic i ljudi oko njega su junaci kakve ova drzava i narod dugo nisu vidjeli.Jedini koji se bune dok drugi svi sljezu ramenima i propadaju.

ODGOVORITE
Name

dipl ing el teh

02.08.2015 14:28

Moram odgovoriti ovim likovima što su vjerovatno doktori. Završiti medicinu mogu mnogi. Nema nikakve veze što traje 6 godina. 6 godina traje jer obično niste kapaciteti pa vam se ta materija ne može strpati u 4 godine. Elektrotehnika bi po tom principu trebala trajati 20 godina. To je trenutno daleko najobimnija nauka. Specijalizirati neku oblast u medicini takodje mogu mnogi doktori. Završiti elektrotehniku i biti vrhunski inženjeri MOGU SAMO ODABRANI. Da dodam i ovo: Sve instrumente koje koristite napravili su vam INŽENJERI, MATEMATIČARI, FIZIČARI, i ostali da sad ne nabrajam sve ostale. Ljekove koje koristite, razvili su vam diplomirani farmaceuti, i to su inženjeri hemije! A vi na sve te ljude gledate odozgo. Vi doktori! Ispod njih ste 10 spratova. Kad vam to bude jasno i kad svima ostalima to bude jasno, u ovoj zemlji će se proizvoditi oprema koju vi koristite i audiji i BMW-i koje volite da vozite. DO TADA NEĆE.

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

02.08.2015 15:31

"re Hhhh", kako te nije sramota reći diplomiranom inženjeru "Pogrešan si faks izabrao". Nije on pogrešan faks izabrao nego se u pogrešnoj zemlji rodio, medju primitivcima najgore vrste.

ODGOVORITE
Name

x

02.08.2015 15:33

Za inzinjera pametnog:I operisati ljude mogu odabrani..i traje 6 godina zbog obimnosti gradiva.Kako si krenuo mogao si krenuti od Arhimeda i ko je sta izmislio..I kad smo vec kod auta zaboravio si Mercedes -Bentza..njega isto volimo..

ODGOVORITE
Name

nota bene

02.08.2015 15:47

"x", ti nisi doktor ti si nepismanjek, "Bentz" ne postoji.

Name

lolo

02.08.2015 17:40

Krema ovog društvo su već najmanje 30 godina političari, doktori, kriminalci, pravnici, ekonomisti, ugostitelji, i još kojeko, samo nemate inženjere, magistre i doktore tehničkih nauka. Nemate ni pravih majstora jer nema inženjera da ih nauče da rade. Oni nešto rade ali pojma nemaju šta. Dakle livadići ste. Strogi livadići! Vozite tudja auta, koristite tudje računare, nosite čak i tudje cipele i odijela. Uvozite čak i hranu jer svoju niste u stanju imati. Uvozite i tudju naftu i koristite i tudju tehnolgiju da je distribuirate. Ne znate ni sladoled napraviti dok ne uvezete bazu iz Italije. Pošto ničija nije do zore gorila, uskoro to više nećete moći, svi gore pobrojani će konačno morati ići čuvati ovce, dakle redom: političari, doktori, pravnici, ekonomisti, ugostitelji...jedino kriminalci neće, oni će vam krasti ovce. "Ratovaćete" oko medja i oko toga koliku štetu je nečija krava napravila u nečijem kupusu. Kao nekada.

ODGOVORITE
Name

alf

03.08.2015 06:47

Ne daj boze da obolis kome ces se obratiti,doktoru koji bi po tvome misljenju trebao imati platu 500km?!pao sam slomio nogu kosti su bile zdrobljene savjetovali su mi amputaciju vrhunski ortopedski hirurg je rekao da ce me opersati i uspio je, danas nisam amputirac nisam u invalidskoj penziji radim zaradjujem ne trazim socijalu niti primam invalidsku penziju,sta mislite koliko vrijedi rad hirurga koji mi je nogu spasio,po vama mozda 300KM ili smatrate da mu je i to puno....

Name

ljekar

02.08.2015 18:52

Re Lolo...sa svojih 48 godina sam dovoljno zaradio da mi cuvanje ovaca ne treba..a kamoli nešto drugo..Lova u strane banke..kartica u ruke i lagano..Nemam potrebe više ni da radim.

ODGOVORITE
Name

lolo

03.08.2015 08:24

To i jest problem. Klepao si od pacijenata ispod stola. Uzimao mito.

Name

Samo posteno

03.08.2015 06:00

Ovi prvo da plate sve sto duguju radnicima i drzavi pa tek onda da pricaju o novom zakonu!!!!

ODGOVORITE
Name

xxl

03.08.2015 07:47

Pročitajte ove rasparave i vidjet ćete kako razmišlja naša inteligencija. Ne vide oni od svog ega dalje od nosa, nek je njima dobro, je*eš ostalu sirotinju koja ne može zaraditi potrošačku korpu ni za četiri mjeseca. Nekad je inteligencija bila vodilja narod u borbi za pravdu i ravnopravnost i tad su je nazivali POŠTENA INELIGENCIJA. Kakva je danas inteligencija, zključite sami...

ODGOVORITE
Name

Providno

03.08.2015 22:17

Oni ovim zakonom žele da legalizuju katastrofalno stanje u javnim preduzećima po pitanju zaposlenih odnosno kadrova. Korupcija je sva javna preduzeća isprevrtala i oni ih žele ostaviti na tim radnim mjestima. Jest da tonu svaki dan sve dublje ali glasači su glasači!

ODGOVORITE