Kalinić za milion evra - dobar posao ili ne?!

Eminentni košarkaški novinari iz inostranstva analiziraju jedan od najvećih transfera ovog leta u evropskoj košarci...

Košarka 01.08.2015 | 22:20
Kalinić za milion evra - dobar posao ili ne?!

Nikola Kalinić u Fenerbahčeu. Višenedeljni pregovori uspešno su završeni u petak popodne, kada je Crvena zvezda Telekom saopštila da reprezentativac Srbije ide u Tursku za obeštećenje od "okruglo" milion evra.

Za današnje prilike u evropskoj košarci, slobodno se može reći - astronomska cifra, posebno za igrača koji je pre samo 16 meseci bio član Radničkog iz Kragujevca i nalazio se na pragu prelaska u FMP Železnik za Superligu 2014. (jasno je da bi to bio samo međukorak ka Zvezdinom dresu, ali ipak...)

Cena koju je dostigao na tržištu leta 2015, potvrda je Kalinićevog ogromnog individualnog napretka (ne samo igračkog, nego i na polju samopouzdanja) u poslednjih godinu dana, počev od dolaska na pripreme reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Španiji, ali i odličnog timskog rada u Zvezdi, sa kojom je osvojio tri trofeja i plasirao se u Top 16 fazu Evrolige.

Na drugoj strani, milion evra za igrača koji je u Evroligi beležio devet poena, četiri skoka, dve asistencije i jednu ukradenu loptu po utakmici (prosečan indeks korisnosti 9,1) ukazuje i šta je to što trener Željko Obradović i Fenerbahče očekuju da dobiju od njega - stvari koje se ne vide u statistici, a koje mogu da naprave razliku između pobede i poraza, uspešne i neuspešne sezone.

Recimo, Endru Gaudlok mogao je da "stavi" 20-25 poena kada god poželi, ali Obradović mu je proletos pokazao vrata...

Podsetimo da su turski klubovi prošlog leta izdvojili samo za nijansu više novca kako bi doveli Darija Šarića i Bogdana Bogdanovića, koji su imali mnogo bolje statistike i smatraju se mnogo većim talentima od Kalinića, plus što će Efes i Fenerbahče moći da povrate deo uloženog prilikom njihovih odlazaka u NBA ligu.

Pitanja su:

1. Da li ste iznenađeni iznosom obeštećenja?
2. Da li je Fenerbahče preplatio?
3. U kakvoj ulozi vidite Kalinića u novom timu?
4. Mislite li da će opravdati uloženo?
5. Da li je osvajanje Evrolige legitimni cilj Fenerbahčea?

ARIS BARKAS (Eurohoops.net, televizija OTE)

1. Donekle jesam iznenađen, ali pregovori su bili dugi i Zvezda je prodavala ključnog igrača relativno kasno, u odnosu na period kada evroligaši obično sklapaju "rostere". Zato je i novac morao da bude veliki. Možda ne toliko veliki, ali Zvezda je uspela da ga izdejstvuje.

2. Nije preplatio. Znali su da je Kalinić pod ugovorom i koliko je značajan timu koji sigurno ima velike ambicije u Evroligi. Znali su šta moraju da urade da bi ga dobili.

3. Verujem da će zameniti Bjelicu. Oni su po svemu različiti igrači, ali Kalinić pokriva dve pozicije, kao i Datome. Mislim da ih Fenerbahče vidi kao tandem i zato je platio milion evra za njega.

4. Odgovoriću kao da je pitanje malo drugačije. Da je cena bila manja, Zvezda ga ne bi prodala. Tako da je to - to.

5. Fenerbahče je sada na početku dvogodišnjeg projekta. Ako u maju ne odu na Fajnal for, biće to katastrofa za njih.

FERSU JAHJABEJOGLU (Basketfaul.com, Eurobasket.com)

1. Da, iznenađen sam što su platili milion evra.

2. Da. Mislim da je to previše novca za Kalinića.

3. Biće "ratnik" u timu Fenera. Doveden je najviše zbog igre u odbrani, skokova i "malih" stvari.

5. Ako sa ovom ekipom idu na "sve ili ništa", moglo bi da bude "ništa". Moje mišljenje je da se Fenerbahče neće plasirati na Fajnal for Evrolige.

SEM MEJERKOPF (Euroleague adventures)

1. Veliki novac za Kalinića, Žoc (Željko Obradović) ga sigurno mnogo ceni. Kalinić je jedinstven košarkaš, verovatno niko na svetu ne igra sa više energije od njega. Treba imati u vidu da trenutno vlada velika potražnja za kvalitetnim krilima i da se Kalinić dopadao mnogim timovima.

2. Jeste preplatio. Retkost je da neko izdvoji milion evra za igrača koji nije toliko jak "na lopti". Sa druge strane, Kalinić je jako žilav igrač, snažan u svakom pogledu i njegovi kvaliteti bi mogli da budu od ogromne važnosti za tim u kritičnim momentima sezone. Znajući sa kojim novcem raspolaže Fener, možda im se i isplati.

3. Igraće "trojku" i braniće uglavnom "trojke", ali i bekove, "četvorke", a ponekada i plejmejkere koje budu želeli da izmore. Veoma je raznovrstan odbrambeni igrač i to su njegovi kvaliteti - odbrana i karakter. U napadu će ići na prodore u reket, otvaraće se za lake poene pod košem i skupljaće ofanzivne skokove. Fener ima mnogo igrača sa poenima u rukama, ali Kalinić daje doprinos i kada lopta nije kod njega.

4. Fenerbahče ima mnogo novca. Ako ova ulaganja rezultiraju titulama u Turskoj i u Evroligi, onda će biti opravdana. Oni su i pre Kalinića potrošili mnogo - za Diksona, Datome, Udoa... Već su otišli mnogo daleko, pa ako im ekstra ulaganje kao što je ovo donese trofeje...

5. Pritisak je na njima, iako je ovaj "roster" bitno drugačiji od prošlosezonskog. Imaju šansu da osvoje Evroligu, ali nisu među glavnim favoritima. Kao što znamo, kada se dođe na Fajnal for, sve je moguće.

Komentari / 0

Ostavite komentar