Odobrena samouprava za proruske snage

Ustavni sud Ukrajine odobrio je danas parlamentu da glasa amandmane na Ustav, čiji je cilj da se zaustavi krvoproliće na istoku zemlje dajući proruskim snagama delimičnu autonomiju u tim delovima države.

Svijet 31.07.2015 | 21:13
Odobrena samouprava za proruske snage

Sudija Ustavnog suda Vasilij Brincev je bezrezervno zaključio da bi izmene Ustava bile zasnovane na zakonu.

Porošenko je izmenio i podneo parlamentu 15. jula nacrt amandmana kojima se potvrđuje specijalni status Donbasa, na jugoistoku Ukrajine, koji nije pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinski parlament - Vrhovna rada, trebalo je da 16. jula glasa te ustavne izmene koje je predložio Porošenko ali nije bio spreman za to i njihov nacrt poslat je Ustavnom sudu koji je danas o tome doneo pozitivnu odluku.

Za amandmane bi sada moralo da se izjasni 226 od 300 poslanika na dva uzastopna zasedanja, preneo je AFP, dodajući da će prvo zasedanje najverovatnije biti održano u avgustu, a drugo na jesen.

Ideja da se na najmanje tri godine proruskim delovima Ukrajine dodeli samouprava, izazvala je zabrinutost među skupštinskim poslanicima ali i u kijevskim medijima, preneo je AFP.

Agencija dodaje da je, međutim, dodeljivanje samouprave istočnim delovima upisano u mirovni sporazum koji su u februaru potpisali Porošenko i ruski predsednik Vladimir Putin u beloruskoj prestonici Minsku.

Protivnici amandmana ističu da on podriva napore Ukrajine da održi kontrolu nad svojom teritorijom nakon prisajedinjenja Krima Rusiji u martu prošle godine.

Predstavnici Donjecka i Luganska, takođe su kritikovali Porošenkov zakon.

Prema njima, amandmani koje Porošenko nastoji da uvede odnose se na privremene odredbe, a ne na telo Ustava, piše "Pravda"

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

01.08.2015 09:44

Providno, mogu se pozdraviti sa Donbasom sa i bez zakona i amandmana...

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

01.08.2015 11:38

Ukrajinu treba podijeliti po pola ali to Moskva neće dozvoliti.

ODGOVORITE