Video: Pet decenija kasnije - da li je bio gol?!

Na današnji dan pre 49 godina Engleska je postala šampion sveta nakon što je u finalu pobedila Nemačku 4:2. Ali, i dan danas se ne može sa potpunom sigurnošću reći li je treći gol Engleske bio gol.

Fudbal 30.07.2015 | 23:45
Video: Pet decenija kasnije - da li je bio gol?!

Na ulazu stadiona Vembli u Londonu dočekuje vas drvena prečka. Nije to bilo koja prečka. To je ona prečka iz finala Svetskog prvenstva 1966. godine, koja je Englezima donela trofej.

Jedan od najspornijih golova u istoriji fudbala na meču Engleska - Zapadna Nemačka (4:2).

Džef Hrst je postigao het-trik (jedini u istoriji finala svetskih prvenstava), a treći gol i danas izaziva nedoumice. Da li je to uopšte bio gol?

Ta utakmica odigrana je na današnji dan pre 49 godina.

Pogledajte sporni trenutak (na 6:07)

Pred 96.000 gledalaca na Vembliju, Engleska je osvojila svoju prvu i do sada jedinu titulu svetskog prvaka u fudbalu (teško da će u dogledno vreme ponoviti ovaj uspeh). Bila je to sjajna generacija u kojoj su bili Bobi Čarlton, Bobi Mur, Džef Hrst, Rodžer Hant...

Na poluvremenu je bilo 1:1, a do kraja, odnosno u 90 minuta rezultat je takođe bio poravnat - 2:2. Nemci, predvođeni Fracom Bekenbauerom, izjednačili su u finišu utakmice, bukvalno su sekunde delile Engleze od pobede. Igrali su se produžeci, da bi Džef Hrst postigao gol (107. minut). Da li je?

Lopta se odbila od prečke na gol-liniju. Glavni sudija, Švajcarac Gotfrid Dajnst konsultovao se sa svojim pomoćnikom iz tadašnjeg Sovjetskog saveza Tofikom Bahramovim (iz Azerbejdžana). Nemci su bili u šoku i protestovali su, ali uzalud...

Moderne tehnologije omogućile su decenijama kasnije da se utvrdi da to, ipak, nije bio gol. Lopta nije prešla gol-liniju.

Nemci su potom sve snage bacili u napad, ne bi li stigli do novog izjednačenja, ali su kažnjeni. Bobi Mur je dugom loptom pronašao Hrsta koji je svojim trećim golom (120. minut) doneo Englezima veliko slavlje.

Komentari / 0

Ostavite komentar