Super-tata! El klasiko u kući: Jedan sin u Realu, drugi u Barsi!

Kada vam jedan sin igra u Realu, a drugi u Barseloni, malo je reći da je to istinski raritet. Ovaj nestvaran san dosanjao je Boban Babunski, nekadašnji poznati fudbaler Vardara iz vremena stare Jugoslavije.

Fudbal 05.08.2015 | 14:20
Super-tata! El klasiko u kući: Jedan sin u Realu, drugi u Barsi!

Njegovi naslednici članovi su dva najveća španska kluba. Stariji David (21) nalazi u Barsinoj B ekipi, a mlađi Dorijan (18) u omladincima kraljevskog kluba. Obojica su napadači. Kaže da u kući često može da gleda el klasiko.

Talenat su imali od koga da naslede, otac im je bio sjajan odbrambeni fudbaler, globtroter, koji je igrao u Španiji, Japanu, Grčkoj, Belgiji, Nemačkoj... Bio je i član jugoslovenske, potom i makedonske reprezentacije. Saigrači su ga obožavali.

Boban Babunski - supertata, priča o svom neobičnom uspehu.

Jedan sin u Realu, drugi u Barsi - otkud to čudo?

- Davidov i Dorijanov jedinstveni balkanski talenat doneo im je sreću da budu još od malih nogu selektovani od trenera Barselone i Reala i da odu da žive u možda najfudbalskiju državu na planeti. Španci ulažu mnogo u fudbalsku infrastrukturu i edukaciju. Shodno svemu tome, nama roditeljima nije ostalo ništa drugo sem da ih apsolutno orijentišemo na fudbal - iskren je Babunski.

Rivalitet dva španska giganta dobro je poznat. Kada igraju između sebe - gori „Kamp nou“, odnosno „Santjago Bernabeu“. Za koga navijate na mečevima Barselona - Real?
- Tu nemam dilemu, bodrim onaj tim koji na utakmici prikazuje najbolji ofanzivni fudbal i nameće na terenu svoju ideju.

Svi bismo voleli da ovakva dva bisera vidimo u Srbiji. Može li jedan od sinova da zaigra u taborima večitih rivala, ili čak obojica?

- Svakom fudbaleru na planeti bih preporučio da oseti šta znači dres Partizana i Crvene zvezde. Velika je čast igrati za ta dva giganta, bez obzira na kakvom se nivou nalaze. Iskreno, igrati za Barsu i Real ili Zvezdu i Partizan - po meni je isto!

S kim ste u kontaktu od bivših jugoslovenskih asova?
- S Darkom Pančevim i Dragim Kanatlarovskim se najčešće čujem. Takođe i s Nebojšom Krupnikovićem. Veoma sam srećan kada se sretnem s bilo kojim legendarnim fudbalerom iz Jugoslavije, naročito iz zlatne čileanske generacije, koju smatram i mojom. Pratim i radujem se njihovim uspesima. I još nešto, oduševljen sam vašom omladinskom reprezentacijom, čestitam titulu prvaka sveta - zaključio je Babunski.

Stopirali su da budem „Čileanac“

Boban Babunski bio je standardni član omladinske reprezentacije Jugoslavije pre odlaska na čuveno Svetsko prvenstvo u Čileu 1987 godine. Ali zbog nesporazuma sa svojim tadašnjim klubom Vardarom nije otputovao u Južnu Ameriku. Boban nije postao „zlatni Čileanac“ zbog tuđe gluposti.

Pradeda Jovan - Vojvoda

Prezime Babunski nije postalo poznato samo zahvaljujući Bobanu, a potom i njegovim sinovima. Jovan Stojković Babunski (1878-1920), čuveni četnički vojvoda sa prostora Makedonije, neustrašivi borac iz balkanskih ratova i sa Solunskog fronta, nadimak je dobio po planini Babuni.

Priča se da vam je legendarni vojvoda zapravo pradeda?
- Čitao sam o njemu. Iskreno, nisam do kraja istražio da li moja rođačka linija vuče njegove korene - tvrdi Boban.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar