"Gardijan" o Mitru: Dijamant sa grubim ivicama!

Engleski list posvetio je očekivano veliku pažnju novom napadaču Njukasla, rođenog u Smederevu 1994. Kvaliteti, slabosti, kilaža, buran temperament... Pročitajte analizu Džonata Vilsona.

Fudbal 01.08.2015 | 22:00
"Gardijan" o Mitru: Dijamant sa grubim ivicama!

"Na stranu razgovori o njegovoj kilaži, neobičnim frizurama i 'vrućoj' glavi. Njukasl je doveo napadača kome je potrebno samo malo poliranja", napisao je o Aleksandru Mitroviću priznati engleski novinar Džonatan Vilson.

Autor pet knjiga o fudbalu, među kojima je najznačajnije delo o istoriji taktike "Obrtanje piramide" (Inverting the Pyramid) analizirao je Njukaslovu kupovinu bivšeg napadača Partizana, nazvavši ga draguljem kojem je potrebna "mrvica" brušenja.

S obzirom na to da mu je istočnoevropski fudbal na neki način i specijalnost, Vilson je posvetio značajnu pažnju srpskom napadaču, koga su "svrake" platile Anderlehtu 18 miliona evra.

"Za navijače Njukasla, pozitivna Mitrovićeva statistika je to da je postigao 36 golova u dve sezone u Anderlehtu. Zabrinjavajuća statistika je ona koja kaže da je za to vreme dobio dva crvena kartona i 13 žutih", počeo je Britanac, opisujući snažnog centarfora kao jakog, eksplozivnog i talentovanog" igrača, sa divljom crtom.

"Možda je ta crta i prirodna, s obzirom na to da mu je tek 20, ali postoje momenti u kojima se čini mlađim nego što jeste", objašnjeno je.

Evo kako je video Mitrovića na utakmicama.

"Na terenu je čvrst, strastven, posvećen i nije mu strana kontroverza. Van terena često deluje da je na nekoj vrsti stend-baj programa. Hoda sporo, razgovara sporo i provodi veći deo vanfudbalskog vremena sa porodicom, svojom devojkom Kristinom ili gledajući TV".

Bilo je reči i o njegovim frizurama i poređenjima sa autodestruktivnim Balotelijem.

"Njegove redovne promene neobičnih frizura ne bi trebalo da navedu na zaključak da je on neka vrsta hvalisavca ili plejboja. Poredili su ga od starta karijere sa Balotelijom, ali on te paralele odbija. 'Baloteli mi nije uzor', ogradio se od Italijana Mitrović. 'Volim ga kao igrača i mislim da je veoma talentovan. Mogao bi da bude na samom vrhu, ali moj stil igre nema nikakve veze sa njim".

"Gardijan" je, sa druge strane, napisao i ko jesu uzori perspektivnom Srbinu.

"To bi pre Balotelija mogli da budu Didije Drogba ili Dijego Kosta. On trči, pogađa, brani svoj gol. Strastven je i timski je igrač. 'Hoću da igram na takav način', odgovorio je Mitrović kada su ga pitali za španski stil igre".

Posebnu pažnju autora izazvala je Mitrovićeva fizička sprema i problemi sa kilogramima (i preoštrim kritikama zbog toga) kroz koje je prolazio u Anderlehtu.

"Njegov napor sigurno neće biti doveden u pitanje. Mitrovićev kondicioni trener Andreja Milutinović, koji je radio prošle sezone sa igračima Intera, opisuje ga kao jednog od najprofesionalnijih igrača sa kojima je radio. Rekao je da Mitrović nikada nije zakasnio na trening i da je imao sopstveni program kojeg se pridržavao van timskih treninga".

Sa druge strane...

"Uprkos tome, bilo je perioda i kada je Mitrović optuživan da je dozvolio sebi višak kilograma. Ispostavilo se da je to bila posledica kuhinje njegove majke. Posle toga je, navodno, teži nego što je otišao stigao i u Anderleht, posle pauze zbog utakmica reprezentacija. Rečeno je da je to uzrokovalo previše pice u obrocima. Kada je stigao u klub, zamenio je to sa prirodnim šejkovima, uveo u ishranu više ribe i pokušao da ne jede kasno, da bi zadržao nizak nivo masti u organizmu. Činjenica je, doduše, što je i sam priznao, da vodli da jede i da je, uprkos svim svojim naporima u teretani, neko ko lako 'nabaci' kilograme".

Toliko o ishrani. Engleski list osvrnuo se i na uspehe i posvećenost mladog, a već trofejnog napadača (šampion Srbije 2013, šampion Belgije 2014, šampion Evrope u uzrastu do 19 godina 2013).

"Ostavimo hranu po stranu. Postoji i jedinstveni stav svih o Mitroviću - da jako voli da pobedi. Ta njegova osobina možda je i najuočljivija bila na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina 2013, kada je Srbija u finalu pobedila Francusku i kada je bio imenovan najboljim igračem turnira. 'Jako je posvećen ekipi', rekao je njegov tadašnji trener Ljubinko Drulović. 'Da li ste ga videli u finalu, kada se vratio u naš kazneni prostor kada su Francuzi napadali? To se nije dogodilo pri prekidu, već tokom otvorene igre. On je timski igrač. On voli da pobedi. Čak i kritikuje neke igrače zato što ne obavljaju svoje obaveze u odbrani. Jednom je čak i rekao: ' Ako još jednom ne budeš pratio svog štopera - doći ću i prebiću te, razumeš?!".

Vilson je, sa druge strane, istakao još jednu važnu osobinu sjajnog napadača - nesmotrenost.

"Uz pobednički karakter, on poseduje i nepromišljenost i 'vruću glavu', koja ga može dovesti u nevolju. Mitrović je prošlog decembra postigao gol protiv Borusije Dortmund i slavio ga stavivši jezik između kažiprsta i srednjeg prsta, formiravši na taj način gestikulaciju koja je bila široko krikovana zbog seksualne konotacije. 'To je lična stvar i neću da pričam o tome, ali nije u pitanju ono što oni misle. Trebalo bi da me pitaju o tome i sada, kada me nisu pitali i kada su me već optužili, neću da pričam o tome"

"Potom je bilo sugerisano da je Mitrović zapravo gestikulirao 'seču' jezika svojih kritičara. Nije ih bilo mnogo. Stekao se utisak da ga belgijski novinari posmatraju sa pozitivnim emocijama, kao veliko, simpatično dete, koje ponekad uradi nešto pomalo ludo".

Gardijan je, za stvaranje potpune slike o "Mitru", doneo čitaocima i epizodu u kojoj su akteri bili i još jedan srpski igrač i Zlatan Ibrahimović.

"U drugoj utakmici Lige šampiona, protiv Pari Sen Žermena, Mitrović i njegov saigrač Luka Milivojević ušli su u obračun sa Zlatanom Ibrahimovićem. 'Psovao nas je na srpskom' podsetio je Mitrović. 'Šta je mislio da ćemo da uradimo? Da odstupimo?'"

Zaključujući, Vilson konstatuje da je Mitrović i dalje daleko od "gotovog proizvoda", ali da poseduje veliki materijal za obrađivanje.

"Uzmicanje je nešto što Mitrović nikada nije bila njegova osobina. On je agresivan i samopouzdan. On je neko ko radi svirepo naporno, pa čak i ako ponekad jede malo više nego što bi trebalo. Ima i fizičke i tehničke sposobnosti... Pa šta ako sa 20 godina 'nabaci' koji kilogram? Mnogo važnije od toga je to da je odlučan i da je u pobedničkoj poziciji".

Komentari / 0

Ostavite komentar