Analiza: Evro Partizan razbio Steauu, ali ostao bez pobjede!

Miriše na evropsku jesen! Crno-beli posle odlične igre poveli golom Vulićevića, ali Varela postavio konačan rezultat - 1:1.

Fudbal 31.07.2015 | 00:15
Analiza: Evro Partizan razbio Steauu, ali ostao bez pobjede!

Partizan nije pobedio. A morao je. Naredne sedmice neće morati, ali neće smeti ni da primi gol. Posle utakmice u kojoj je bio bolji ostao je bez odgovarajuće nagrade, a posle one u kojoj će sačekati lošijeg od sebe možda će obezbediti bar 5.400.000 evra i minimum plasman u grupnu fazu Lige šampiona, iako je igrom protiv Steaue nagovestio da ima kvalitet i za grupnu fazu Lige šampiona – 1:1

U utakmici u kojoj je nadigrao slavni rumunski tim, a Andrija Živković držao fudbalski čas - nažalost pred praznim amfiteatrom Nacionalne arene - najbolji tim Srbije ima dobar rezultat. Prema svemu prikazanom mogao je da ima još bolji, ali je jedno klizanje do tad odličnog golmana Živka Živkovića u 81. minutu koštalo goste skalpa kakav čekaju od 2003. i čuvene noći iz Njukasla. Da savladaju veliko evropsko ime. I to na strani.

Kao u onoj čuvenoj noći na Sent Džejms parku, kad su Saša Ilić, Albert Nađ i Ivica Ilijev kreirali akciju vrednu kasnije izbacivanja u tom trenutku moćnog engleskog tima, tako je u 62. minutu Stefan Babović započeo, najbolji akter susreta Andrija Živković nastavio i omogućio MIroslavu Vulićeviću da kontru koja je igrala pred očima Zorana Milinkovića celu utakmicu kruniše poentiranjem. Toliko bitnim za prvaka Srbije da se činilo kako ima sjajnih 1:0. No, Varelin skok pored posrnulog Živkovića i kasnije primašeni ziceri Brašanca na jednoj, a Kipčijua u drugom šesnaestercu ostavili su i jednima i drugima dovoljno nade da mogu da urade ono što nisu u sredu uveče.

Kako je igra, stajao na terenu i koliko dominantno delovao u odnosu na Steauu čini se da uopšte nije nerealno očekivati od Partizana da ponovi uspehe iz 2003. i 2010. U ambijentu koji nema veze sa fudbalom, u kome su jezivo praznim tribinama Nacionalne arene odzvanjali glasovi igrača, crno-beli su pokazali da su u ovom trenutku bolji tim od Rumuna. Igrali su se fudbala, gurali loptu napred, stvarali šanse i jedino na čemu mu se mora zameriti je što već u prvom poluvremenu nisu stekli dva gola prednosti, koja su po svemu viđenom zaslužili.

Možda je Steaua veći klubu od crno-belih, međutim, pošto u ovom trenutku nema igrača ni približnog kalibra kao što je Andrija Živković, moraće da se pomiri sa činjenicom da će u Beogradu juriti pobedu. Krilni vezista crno-belih odigrao je fantastičnu partiju, vezivao u čvor Tošku i Kipčijua, stvarao višak po strani, "vrteo" oko prsta odbranu domaćina i da je imao kvalitetnije saradnike u završnici akcija verovatno bi i omogućio ekipi Zorana Milinkovića da se raduje pre silovitog udarca Miroslava Vulićevića.

Ta bomba stigla je kao nagrada za njegovu dobru igru, ali i za sve promašaje gostiju, počev od onog Valerija Božinova iz desetog minuta. Propuštena velika prilika bugarskog špica i njegov kasniji izlazak sa terena zbog povrede zadnje lože nisu uticali samopouzdanje Parnog valjka, koji je zahvaljujući frapantno upornom Darku Brašancu, hitrom Abubakaru Oumaruu i snalažljivom Jevtoviću, uz pomoć već opisanog Živkovića, stvarao probleme štoperskom tandemu Steaue.

Niti je Partizan bio sam na terenu, niti je Steaua tim koji bi dozvolio da na svom bunjištu tek tako izgleda manje moćno nego prethodnih godina. Imao je sastav Mirela Radojua šanse preko Munira (8), Kipčijua (14) i Armuna (44), međutim, što se na pauzu otišlo sa prihvatljivih 0:0 zasluga je i Živka Živkovića, koji je sve lopte upućene sa distance sigurno krotio, ali je uprkos tome što je u drugom delu sprečavao Adrija Piopu i Kipčijua da ga savladaju jedan od tragičara mreča.

Partizan je samo u dva detalja popustio. Najpre početkom drugog poluvremena, kad kratko ofanzivu Steaua nije krunisala golom, a onda na već opisan način, klizanjem Živka Živkovića, propustio šansu da praktično već večeras završi najveći deo posla.

Mada, sad je srpski tim favorit, sad sve od njega zavisi! Za evropsku jesen u Humskoj 1 biće dovoljno i 0:0...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bole

31.07.2015 06:05

Ovo je dobro: "razbili ih 1:1".

ODGOVORITE