Zukorlić: Treba ispitati i zločine Nasera Orića

Muftija sandžački Muamer Zukorlić kaže da ne žali što rezolucija o Srebrenici nije usvojena u UN, što pravda višom politikom. Insistira da je genocida bilo i traži srpsko priznanje, ali i da je potrebno ispitati i zločine koje je počinio ratni komandnt Srebrenice Naser Orić.

Srbija 30.07.2015 | 13:06
Zukorlić: Treba ispitati i zločine Nasera Orića

Muftija Zukorlić kaže da sve što će doprineti relaksaciji odnosa, koji su ušli u stanje napetosti nakon događaja u Potočarima treba podržati. On u tom pogledu, posetu predsedništva BiH i doček premijera Vučića smatra pozitivnim iskorakom.

Posle Vučićevog odlaska u Potočare i o odlasku Bakira Izetbegovića u Kravice da oda počast stradalim Srbima, muftija Zukorlić kaže:

- Odnos prema zločinima je nažalost postao talac dnevnopolitičke percepcije odnosa i to jeste jedan od velikih problema i kad je u pitanju genocid u Srebrenici i svi zločini koji su se dešavali na ovim prostorima. Odnos prema žrtvama ne bi trebalo da bude igra šaha, pa sada vi povučete potez, pa mi povučemo potez, kaže muftija Zukorlić i dodaje da nije razočaran što deklaracija o Srebrenici nije usvojena. Po njemu pitanje valorizacije zločina nije ni rešivo ni konačno bilo kakvom deklaracijom, pa ni razolucijom UN.

Na pitanje da li je moguće pomirenje Srba i Bošnjaka ukoliko Srbi procesuiraju svoje zločince, a Bošnjaci svoje slave kao heroje poput Nasera Oruća, muftija Zukorlić kaže:

- Sve što tražim od drugih, tražim i od svojih. Etnička pitanja nemaju versku i nacionalnu boju i vrednost su za sebe. Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati, kaže on.

Na konstataciju da je malo previše svrstati Srbe uz naciste kao jedine počinioce genocida u ljudskoj istoriji Zukorlić kaže:

- Srbi su nacija, a nacisti ideološka grupa. Pravilno je reći počinioci genocida. Niko ne želi, čak ni razolucija, da svrstava Srbe uz naciste, već počinioce genocida.

Diletantska priča iz istočne Azije

Povodom izjave islamskog teologa Šejh Imran Huseina, koji tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida i da rezoluciju poturaju isti oni ( Zapad i NATO) koji su svojevremeno omogućili da do zločina dođe, muftija Zukorlić kaže da je to neozbiljna priča, krajnje diletantska s krajnjeg ćoška sveta, iz istočne Azije.

- On kao da je to pročitao s ceduljice koju mu je neko poturio. Takvih šarlatana ima na svakoj strani, dodaje Zukorlić.

(Naše novine)

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

kim

30.07.2015 11:15

Šejh Imran Husein nije nikakav diletant , pregledajte na you tube !

ODGOVORITE
Name

Ha ?

30.07.2015 17:46

Pa raspitaj se malo ko to od velikih islamskih učenjaka na bilo kojem kraju svijeta priznaje ovog Imrana Husseina !!? Ama bas niko. Čak su prije par godina neki izjavili da se muslimani ga paze jer tumači neispravno vjerske propise.

Name

Bosanac musliman

30.07.2015 11:57

Naravno da treba da odgovara ako je pocinio zlocin , svaki razuman i normalan covjek to podrzava , zlocin je zlocin i nema ni vjeru ni naciju

ODGOVORITE
Name

jok

30.07.2015 14:34

Ubijati Srbe nije bio zlocin u NDH kao sto nije ni u BiH. Za ubijanje srpskih zena i djece se dobija ordenje.

Name

Pero

30.07.2015 12:05

Daj muftija nemoj lupati gluposti.

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

30.07.2015 12:21

Neka se islamski teolog Šejh sramoti svojom izjavom a ti se svojom ponosi. Nešto se ne brinem za Šejh Imran Huseina, ne znam zašto, valjda što ne liči na diletanta. Nešto se više brinem za tvoj obraz nego za njegov.

ODGOVORITE
Name

UDBOVAC

30.07.2015 13:00

MA ZNAO SAM DA JE I EFENDIJA UDBOVAC. JOS SAMO DA GA KARAMRKO PREPOZNA.

ODGOVORITE
Name

normalan ,

30.07.2015 14:46

znamo ,Mi ,Muftijo Zukorlicu i ko ste vi i kakav ste "diletant "...procitan si Ti ,davno ,...

ODGOVORITE
Name

Adis

30.07.2015 21:16

Pa nekim ovdje očigledno nikako udovoljiti. Dok se suti u vezi Orica, ne valja. Kad se progovori i to od strane Bošnjaka, opet ne valja. Ko' bi vam udovoljio??

ODGOVORITE
Name

perdone moa

31.07.2015 07:09

Adise sjedi i ćuti i šuti. Još si ti zelen za ovakve diskusije. Stvar je u tome što se on uvlači nekom u nešto.

Name

re Ha?

30.07.2015 23:04

Ko su veliki islamski učenjaci ? Ko tumači ispravno 'vjerske propise' i ko ih je propisao . Kur'an je sveta knjiga koja je ostavljena generacijama da je proučavaju , poruke analiziraju i uvijek iznova iz njih uče , na dobrobit ljudskog roda - a ti pričaš o vjerskim propisima .

ODGOVORITE