Oliver Frljić organizuje kontra-Oluju u Rijeci

Reditelj Oliver Frljić, u saradnji sa Srpskim narodnim većem Milorada Pupovca i udruženjem "Documenta", priprema u Rijeci kontra-Oluju, piše Slobodna Dalmacija.

Region 30.07.2015 | 08:04
Oliver Frljić organizuje kontra-Oluju u Rijeci

Kako prenosi list, Frljić želi da se suprotstaviti glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana i da pošalje poruku da je rat puno kompleksnija pojava nego što ga političari predstavljaju.
Zbog toga će organizovati ovaj mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Paralelno s početkom proslave u Kninu, u 8 sati ujutru 5. avgusta u riječkom pozorištu počeće javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela. Sve one su žrtve rata.

Razgovor sa njima vodit će Vesna Janković, aktivistkinja Antiratne kampanje. Reč je o projektu "kontrasećanja", pokušaju da se ispričaju priče žrtava rata sa njegove margine i izvan službene istorije.

Oliver Frljić se nada da će životne priče ovih žena pokazati da ni u jednom ratu, pa tako ni u Domovinskom, ništa nije crno-belo i jednostavno:

"Iako su različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, sve su ove žene tokom rata proživele neku vrstu mučenja i torture, izgubile su članove porodice, javno su ismevane ili su trpele dugogodišnju društvenu izolaciju."

Neke od njih svedoče i o epizodama ratne humanosti i hrabrosti koje takođe odudaraju od nacionalnih stereotipa i koje se ne prepričavaju ni na pravoslavnim opelima ni na katoličkim misama za domovinu. Jedan od primera goovri o tome kako su pojedini drniški Srbi i Hrvati, kad je bilo najgore, jedni drugima spasavali živote.

Događaj kao sekundarni cilj ima i otvaranje debate o ulozi žena u ratu.

Budući da svaka Frljićeva aktivnost u poslednje vreme proizvodi žestoke društvene reakcije, organizatori i ovom prilikom u Rijeci očekuju kontraproteste veterana rata i desničarskih udruženja.

Skup će, navode organizatori, biti dobro osiguran.

Rekli su da će se Branko brzo vratiti

Slobodna Dalmacija prenela je i deo priče Marije iz Osijeka:

"U to vrijeme sam s dvojicom maloljetnih sinova bila u izbjeglištvu u Zaprešiću, a suprug Branko je ostao u Osijeku jer je bio jedan od direktora Pošte. Svaki dan, izuzev subote i nedjelje, čuli smo se telefonom čim bi on stigao na posao. U ponedjeljak, 25. 11. 1991. godine otpratila sam djecu u školu i potom čekala njegov poziv. Javio mi se tek oko 16 sati. Grdila sam ga što mi se nije javio ranije, a on mi kaže da uopće nije išao na posao, da mu je u petak pred kraj radnog vremena došao šef i rekao da je od ponedjeljka na slobodnim danima te da ne ide nikuda iz Osijeka u slučaju da ga budu trebali. Nikada nije rekao da ga je strah, da ga je netko dirao, napadao. Ništa.

Sutradan u 11.30 po njega je došlo troje naoružanih osoba, jedna žena i dva muškarca u odorama Hrvatske vojske. Pozvonili su na vrata i rekli mu da s njima pođe na informativni razgovor. Kazali su mu da ne treba ponijeti dokumente jer će se brzo vratiti. Nakon pola sata je to isto troje ljudi došlo u našu kuću, ali ovaj put bez njega. Odvezli su naš automobil iz garaže. Odonda ga više nikad nisam vidjela ni čula."

Marija danas živi u Osijeku s jednim od sinova i ima 65 godina. Do 1994. godine, kada je njen suprug Branko kao nestala osoba proglašen umrlim, Marija i njena deca živeli su na rubu egzistencije. Ostatak Marijine priče moći će se čuti 5. 8. 2015. u HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Oli

30.07.2015 07:10

Hrabrost je danas pokazati svoje misljenje,protiv sluzbenog misljenja nacije.Respect.

ODGOVORITE
Name

cccc

30.07.2015 08:09

Podrška istini !

ODGOVORITE
Name

Francuz

30.07.2015 10:47

Ja mislim da se vise o tome ne treba pricat .. Nit ovi koji su za nit ove koji su protiv pa bilo kom narodu pripadali .. Oluja nije za slavlje nit Srebrenica nit Kravice ... Ja ne mogu pohvalit ove ko sto ne mogu pohvalit zene u crnom ... Tuzno i zalosno je to sve bilo i ne ponovilo se ...

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

30.07.2015 12:30

Ni ja ne mogu pohvalit Francusku. Najbolje vam je da ćutim!