Ništa od dogovora. Sindikalci iz FBiH će danas na ulicu

Nije postignut dogovor između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića na sastanku koji je održan sinoć u Domu sindikata. Sastanak je završen tačno u ponoć, a značajnijih pomaka nije bilo.

Bosna i Hercegovina 30.07.2015 | 07:25
Ništa od dogovora. Sindikalci iz FBiH će danas na ulicu

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao da nije uopšte bilo moguće probuditi dogovor sa članovima sindikata da se zakon popravi već da su oni tražili jedino da se zakon suspenduje.

"Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama", rekao je Novalić.

Premijer je dodao da su oni potom ponudili da kolektivni ugovori, nakon isteka perioda na koji su zaključeni, važe 240 dana i da je to vrijeme u kojem sindikat i poslodavci pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru. Takođe, nudili su da sindikati odustanu od tužbi a da se plate u naredne dvije godine zalede na sadašnjem nivou čak i za povlaštene grane.

Kada sindikat ovo nije prihvatio premijer je ponudio da se Prijedlog zakona o radu povuče iz parlamentarne procedure ali da se pregovori moraju okončati u roku od sedam dana.

"Ni to nisu prihvatili i time su pokazali da nemaju namjeru prihvatiti bilo kakav zakon o radu", zaključio je premijer i na kraju dodao da Prijedlog zakona sutra ide u redovnu parlamentarnu proceduru.

No, s druge strane predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović kaže da navodi premijera nisu tačni.

Bajramović je rekao da su oni na sastanku očekivali delegaciju SDA, a ne premijera koji je "za njih završio" jer je Prijedlog zakona o radu poslao u parlamentarnu proceduru.

"Mi smo odmah htjeli da prekinemo razgovore. Ovaj razgovor kako ga je vodio premijer nije socijalni dijalog", rekao je Bajramović.

On dodaje da ih je premijer pokušao uvući u raspravu o suštini zakona te eventualnim amandmanima umjesto da ga povuče iz Parlamenta.

Sindikatu nije bilo prihvatljivo ni da se Prijedlog zakona povuče s tim da novi pregovori traju maksimalno sedam dana. Naime, tražili su minimalno 30 dana.

Problem je bio i što je premijer uslovio da nakon sedam dana pregovora sindikati neće protestovati kada Prijedlog zakona ponovo bude upućen u proceduru.

Protesti će biti održani, kako je ranije najavljeno, a zakazani su za 10 sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH te tvrde da će protesti biti mirni.

Sastanku su prisustvovali delegati Vlade FBiH, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, a u čijem sastavu su još i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te razvoja i preduzetništva Šemsudin Dedić i Amir Zukić i ministar finansija Jelka Miličević. Prisustvovao je i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsednik SDA.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sta

30.07.2015 06:17

Mi u RS cekamo???

ODGOVORITE
Name

Nikola

30.07.2015 06:48

Miću Mićića.

Name

Pero

30.07.2015 06:38

A kakve veze s ovim ima Milorad, moliću lijepo.

ODGOVORITE
Name

semberac

30.07.2015 07:46

Čuj kakve... pa on je i predsjednik i skupstina i vlada i svaki ministar i ko zna sta jos. On odlucije o svemu. Treba biti dobro glup i to ne vidjeti.

Name

altec

30.07.2015 06:43

Ovi radnici u federaciji bar imaju m..a pa se bore a mi cutimo i ne smijemo protiv Baje ni zucnuti.

ODGOVORITE
Name

zoo

30.07.2015 06:55

Ma nema od ovih protesta nista. Sindikat se uzdigao i nije spreman saradjivati. Jadne nepismene ljude dovode u SA, koji kao prvo na znaju citati zakon a iako ga procitaju, ne razumiju ga. Zakon je dobar i ne nanosi radniku nikakvu stetu.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

30.07.2015 07:29

Koliko god zakon bio dobar ili los, ako se ne usvoji, usvojicemo ga za par mjeseci ili godina jos goreg, ljudi nemojte imati iluzija, ne pita se nas nista, sve EU diktira!!

ODGOVORITE
Name

re Pero

30.07.2015 07:31

Ima,ima Pero.E moj Pero,ja ti st..ro.

ODGOVORITE
Name

Pero

30.07.2015 09:21

Nosom u gu.icu.