SP: ''Delfini'' razbili Japance, Crnogorci jedva do boda!

Reprezentacija Srbije lako je savladala selekciju Japana 19:9 (2:1, 6:2, 5:3, 6:3), u drugom kolu grupe B Svetskog prvenstva u Kazanju. Vaterpolisti Crne Gore i Australije remizirali su 5:5, u drugom kolu grupe B, a južni susedi su potpuno razočarani igrom.

Ostali sportovi 29.07.2015 | 18:00
SP: ''Delfini'' razbili Japance, Crnogorci jedva do boda!

"Delfini" su se tako osamostalili na prvom mestu u grupi sa dve pobede, jer su Australija i Crna Gora remizirali u drugom meču 5:5.

Protiv Japanaca, koji su poveli na ovom meču 1:0, Srbija je dominirala sa centarskih pozicija (6/7 šut), a posebno je blistao Slobodan Nikić sa šest pogodaka. Tri je dodao Duško Pjetlović, a tri Andrija Prlainović.

"Delfini" su malo opuštenije ušli u meč pa su se uslovno rečeno mučili u prvom periodu (2:1), ali već u prvoj polovini drugog uspostavljaju dominaciju i serijom od četiri gola stižu do 6:1 čime prelamaju meč.

U nastavku utakmice tim Dejana Savića je rutinski postepeno povećavao vođstvo, Japanci su tek u završnici trećeg perioda dobili malo više prostora te jedini put na meču vezali dva gola.

Srpska selekcija poslednji meč u okviru grupne faze igra u petak od 12 časova i deset minuta, a protivnik će joj biti Australija.

Duel u Kazanju počeo je pomalo neočekivano, pošto su Japanci zaigrali veoma angažovano i agresivno od samog starta, a takva igra donela im je i vođstvo. Takei, prva zvezda ekipe, bio je precizan sa nekoliko metara ulevo iskosa, ali je naša selekcija uspela da kraja prve deonice da stigne do preokreta – pogocima Pjetlovića i Prlainovića. Pred sam kraj prve deonice videli smo i jednu veoma zanimljivu situaciju, kada je golman Japana isključen zbog duela sa Pjetlovićem, ali 'Delfini' nisu uspeli da zatresu praznu mrežu – 2:1.

Ekipa Dejana Savića sjajno je otvorila drugu deonicu, pa su stvari ubrzo došle na svoje mesto. Za nepuna tri minuta naša selekcija postigla je četiri pogotka i stigla do 6:1, a dvostruki strelac bio je Slobodan Nikić. Japanci sredinom perioda uspevaju da postignu i drugi gol, ali Stefan Mitrović vraća naš tim na +5 (7:2). Prlainović postiže osmi gol za Srbiju, da bi Japan ostao na istom odstojanju pogotkom iz peterca čime je zaključeno prvo poluvreme – 8:3.

Nastaviljena je dominacija "delfina" i u trećem kvartalu, pogocima Ranđelovića, Pjetlovića, Mitrovića i Nikića prednost je brzo porasla na 11:4, a Japanci su teško stizali do gola i sa igračem više. Međutim, u završnici perioda sjajno kažnjavaju opuštanje srpskih vaterpolista, te prvi put na utakmici postižu dva gola u nizu (12:6). Zbog toga slektor Savić traži tajm-aut, nakon kog Prlainović zaključuje četvrtinu novim golom – 13:6.

Ništa se nije promenilo u poslednjem periodu, srpski vaterpolisti su održali visok nivo igre, te lako stizali do golova, te preko Pjetlovića, Mandića stigli do 15:8, pet minuta pre kraja. Vrtlo brzo sjajnog Nikić povećava na 17:8. Do kraja meča Srbija postiže još dva pogotka te stiže do dvocifrene pobede – 19:9.

Nakon poraza od Srbije, Crnogorci su šanse za osvajanjem prvog mesta sveli na minimum, a očekuje ih i velika borba za drugu poziciju.

Australija je zamalo stigla do iznenađujućeg trijumfa protiv vicešampiona sveta, ali je Mlađan Janović maestralnim lobom 22 sekunde pre kraja spasao Crnu Goru.

"Nikoga ne možemo da pobedimo s ovakvim napadom. Šutevi su nam bili jako loši, njihov golman praktično nije imao nekih odbrana. Taj segment igre moramo da popravimo ako mislimo da nešto napravimo na šampionatu", rekao je Draško Brguljan.

Crnogorci su fenomenalno počeli meč, poveli 3:0, prvi gol primili tek posle 15 minuta igre, ali su potpuno stali u drugom poluvremenu.

Nakon pogotka Darka Brguljana za 4:2 sa igračem više, usledio je sunovrat u igri, što Australijanci koriste i serijom od 3:0 preokreću rezultat na 5:4.

"Nadam se da ćemo Japan da pobijedimo sa velikom razlikom, a onda nas u osmini finala čeka Kazahstan ili Južna Afrika. Potom Grčka ili Hrvatska", dodao je Brguljan. Crna Gora je delovala bezopasno u napadu, golman Australije Stenton je tek povremeno morao da reaguje, ali je u samom finišu meča ipak kapitulirao.

Tako se Srbija pobedom nad Japanom učvrstila na prvom mestu u grupi, a protiv Australije joj je dovoljan i remi da sačuva prvo mesto u grupi.

Komentari / 0

Ostavite komentar