Ispovijest jednog gazde: Kupiti igrača je pravi pakao!

Interesovanje, prvi kontakt, pregovori, nagađanja, odustajanja, dogovori... Evo kako izgleda kupiti igrača iz ugla vlasnika jednog premijerligaša.

Fudbal 08.08.2015 | 21:20
Ispovijest jednog gazde: Kupiti igrača je pravi pakao!

Sklapanje timova u prelaznom roku usmerava ogromnu pažnju navijača ka klubovima i kada je sezona "mrtva" i kada nema utakmica.

Sport je, uostalom, zanimljiv i baš zbog tih nagađanja dolazaka i odlazaka, ma koliko to nerviralo one koji su za taj posao i zaduženi. Tako je ovde, tako je svuda.

Posebna priča su pregovori, kada do njih uopšte i dođe. Nekada traju kratko, nekada se rastežu nedeljama i nazivaju "sagama".

Predsednik Stouka Piter Kouts već je umoran od svega toga. Ovog leta doveo je Ibrahima Afelaja (Barselona), Glena Džonsona (Liverpul), Šeja Givena (Aston vila), Marka van Ginkela (Čelsi), Hoselua (Hanover), Filipa Volšajda (Bajer) i Jakoba Haugarda (Mitjiland).

I muka mu je da i dalje pregovara.

"Naporan je to posao. Nikad ne možete da vodite pregovore kako želite. Zaista je 'prljav' posao i nećete to čuti samo od nas iz Stouka", rekao je on za Bi-Bi-Si (BBC) radio.

"Ako kupujete igrača, čim izađete pred drugu stranu sa ciframa, ona hoće da sa tim izađe u medije. To je jasno, jer je njihov interes da provere da li negde ima bolje ponude. Koriste poziciju da bi stvorili trku i konkurenciju za svog igrača", objašnjava Kouts.

Šta može kupac u takvoj situaciji?

"Ništa. Svesni smo svega toga, ali ne možemo ništa da uradimo. Za to vreme, ostaje nam da stvorimo sebi nekoliko mogućnosti i da vidimo šta će da se dogodi. Jednostavno, morate da imate oko 10 opcija".

Stouk je poslednje dve sezone završio na devetom mestu. Ovog leta - cilj je bolji plasman, a da bi to bilo moguće Kouts će morati da još pregovara i pregovara.

"Naš menadžer Mark Hjuz dobro zna da radimo sve što možemo da bismo doveli igrače koje želi. Jako je pametan momak, koji zna kako stoje stvari", kaže prvi čovek Stouka.

Do kraja prelaznog roka, Kouts će se potruditi da potroši još novca zarađenog prodajom Stivena Nzonzija u Sevilju i Asmira Begovića u Čelsi, za 21 milion evra. Njegova naredna meta je ukrajinsko krilo Andrej Jarmalenko, za koga je ponudio Dinamo Kijevu 18,5 miliona evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar