Analiza: Ovo su Pepove dileme u Bajernu...

Nameću se Hojbjerg i Kimih, Dante više nije nedodirljiv, misterija Gece...Nemački mediji analiziraju učinjeno na početku priprema i izdvajaju dobitnike i gubitnike.

Fudbal 31.07.2015 | 21:20
Analiza: Ovo su Pepove dileme u Bajernu...

Najteže četiri nedelje su prošle, odavno već u Bajernu rade sa loptom, krenule su i pripremne utakmice, Valensija je savladana sa 4:1, Inter sa 1:0, u duelu sa Guangdžou Evergrandeom nije bilo golova... Ali samo nabrajanje rezultata nimalo nam neće pojasniti situaciju u Bajernu, pa smo u pomoć pozvali ugledni Kicker.de, koji je analizirao početak priprema u taboru nemačkog šampiona i pokušao da predvidi naredne poteze Pepa Gvardiole.

Ne taktičke, jer to je u slučaju Španca skoro pa nemoguće, već u pitanju sastava. Dakle – ko su gubitnici, a ko dobitnici tekućih priprema?

Novinari Kikera kao najpozitivniji primer ističu 24-godišnjeg novajliju iz Šahtjora Daglasa Kostu, koji je stigao za 30.000.000 evra, ali je prvi utisak da je svaki cent otišao na pravo mest. Brz, vešt sa loptom mogao bi da predstavlja pravu zamenu za Arjena Robena i Frenka Riberija, mada mu se zamera na slaboj realizaciji.

Nameće se i 20-godišnji Džošua Kimih, koji je u medijima nekako nepravedno zapostavljen jer je njegov dolazak iz Štutgarta dogovoren još u januaru kada se Bajern obavezao da će talentovanog vezistu platiti između 7.000.000 i 8.500.000 evra. Karakteriše ga miran pas, ali je još previše lagan da bi se rvao sa seniorima, pa će morati da poradi na snazi.

Što se tiče starosedelaca, Kiker primećejuje da je po odlasku Bastijana Švajnštajgera u timskoj hijerarhiji napredovao Tomas Miler, koji sada sa Džeromom Boatengom deli treće mesto po uticaju u svlačionici. Filip Lam i Manuel Nojer su ipak van konkurencije. I svi su zakucani u prvom timu. Isto bi od ovog leta trebalo da važi i za Tijaga Alkantaru od koga se očekuje da eksplodira i preuzme ulogu plejmejkera. Izveštači iz Kine navode da je sa Tijagom u vezi Bajern mnogo opasniji u atacima po sredini terena. Otkrovenje sezone mogao bi da bude Pjer-Emil Hojbjerg, 19-godišnji Danac koji je sazreo tokom šestomesečne pozajmice u Augzburgu, pa se i njemu predviđa određena minutaža. Mnogo veća nego pre.

Kad su negativne ocene u pitanju u oči prvo upada status Dantea, koji se sa priprema vratio povređen i propustio turneju po Dalekom istoku. I nije se toliko osetilo, pa se spekuliše da bi uprava Bajerna posle nešto lošije sezone 31-godišnjeg defanzivca sada mogla da mu dozvoli da ode u slučaju pravu ponude i nešto zaradi na iskusnom Brazilcu. Ali ne baš odmah, jer Havi Martinez i malerozni Holger Badštuber još nisu sasvim spremni.

Najveća je ipak misterija šta će biti sa Mariom Geceom, junakom nacije i strelcom trijumfalnog gola u finalu Mundijala protiv Argentine. Gece nema zagarantovano mesto u timu, a dočeka li sa takvim statusom i finiš prelaznog roka nije nemoguće ni da će otići. Takve glasine kruže odavno, ali Bajern se teško odriče domaćih asova. Gvardiola pak nema problem s tim.

Za kraj i tri mlada imena koja će morati još mnogo znoja da proliju ne bi li se izborila za šansu u jednom od sigurno pet najvećih klubova Evrope.

Đanluka Gaudino prošle sezone je šansu dobijao na kašičicu, a pretpostavlja se da će i ove više vremena provesti u drugom timu Bajerna. Isto važi i za 19-godišnjeg napadača Sinana Kurta, oko kojeg su Bavarci prošlog leta zaratili sa Borusijom Menhengladbah, te Amerikanca Džulijana Grina, koji se kalio u HSV-u, a i sledeće sezone će. Pitanje je samo gde.

Komentari / 0

Ostavite komentar