Analiza: Evo gdje Noleta obožavaju, a gdje ne smije ni da primiriše!

Tanka je linija između LJUBAVI i MRŽNJE! Nakon što su britanski mediji tokom Vimbldona napali najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića, kako se nedolično ponaša na teniskim terenima, redakcija "24 sata" je ispitala gde je to srpski teniser najpopularniji, a gde ga publika baš i ne voli.

Tenis 29.07.2015 | 00:00
Analiza: Evo gdje Noleta obožavaju, a gdje ne smije ni da primiriše!

Jasno je da Đoković nije omiljena ličnost na terenima “Ol Ingland kluba” jer publika na Vimbldonu ima svog mezimca u vidu Endija Mareja. Britanci tako svako malo idu korak dalje, pa i najmanju gestikulaciju ili izliv emocija Novaka Đokovića, karakterišu kao napad na skupljače loptica, a nije im strano ni da napadnu nekoga od njegove porodice, kao što je to bio slučaj sa Srđanom Đokovićem, dan pre finala sa Rodžerom Federerom ove godine.

Madrid je takođe mesto gde je Novak više-manje nepoželjan. U maju 2013. godine, na meču drugog kola ATP turnira u Madridu, Novak Đoković je igrao protiv Grigora Dimitrova i izgubio. To je ujedno bio i poslednji meč koji je Đoković odigrao na Madridskoj šljaci. Na tom meču, šta god Novak uradio, dobijao je salvu zvižduka od strane publike, pa je na kraju i žestoko opsovao.

Rolan Garos je do ove godine bio pravi horor za Đokovića! Francuzi jednostvno obožavaju Rafaela Nadala sa kojim se Đoković ove godine susreo već u četvrtfinalu. Naš teniser je bio mnogo bolji, ali publika, koliko god Đoković bio superioran nad svojim protivnikom, je i dalje pružala veliku podršku španskom teniseru. Nakon poraza u finalu od Stena Vavrinke, Novak je ipak dobio ogromne aplauze koji su trajali preko dva minuta što je nezapamćeno na teniskim terenima, pa se da zaključiti kako Francuzi polako prelaze u njegove simpatizere.

Međutim, postoje turniri gde je Novak svakako veliki miljenik publike.

U tome svakako prednjači turnir u Rimu. Novaka je na prvom treningu pre turnira u Rimu došlo da pozdravi preko 2.000 ljudi, a tokom celog boravka u prestonici Italije imao je ogromnu podršku navijača.

“Svi ste senzacionalni, ovde se osećam kao kod kuće”, obratio se Đoković Rimljanima na italijanskom povodom ceremonije dodele trofeja u Rimu 2014. godine.

Novak im ljubav uzvraća lepim porukama koje ostavlja nakon svake pobede na kameri na samom ulazu, što mu dodatno podiže popularnost u prestonici Italije.

Nije to jedini turnir gde Đokovića vole. Tu su još i Peking, Šangaj i ostali turniri koji se igraju u Kini. U memoriji nam stoje slike sa dočeka na aerodromu iz Pekinga gde je aerodrom bio u crveno-plavo-beloj boji i gde su mnogobrojni navijači klicali Novakovo ime. Očigledno je da azijati obožavaju Novakov ležeran pristup igri, kao i njegov smisao za humor koji često prikazuje na revijalnim utakmicama u ovim zemljama. To sve mu je donelo ekstremnu popularnost u azijskim državama, gde ga bukvalno gledaju kao boga.

A zatim, Australijan open! Prvi grend slem na ATP turu je ujedno i Đokovićev omiljeni, a tome svedoči činjenica da ga je osvojio čak pet puta. Naš teniser je upravo na australijskom suncu osvojio svoj prvi grend slem u karijeri, pa tamo deli i poseban odnos sa publikom koja je brojnija iz godine u godinu. Ove godine su na trening najboljeg tenisera došli stanovnici naselja Kendal i Đokoviću doneli brojne poklone za sina Stefana.

Iako nam je to malo čudno, Đoković uživa veliko poštovanje i u komšijskim zemljama, a pogotovo u Hrvatskoj i Crnoj Gori. To je dokazano i tokom turnira u Umagu, kada je svetski broj jedan došao na finale između Dominika Tima i Žoaoa Souze. Dan je završen tako što se najbolji teniser slikao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, koja je izrazila veliko divljenje prema našem najboljem teniseru.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gašpar

28.07.2015 22:21

Ne treba da čudi što ga vole u Hrvatskoj, pa on je i njihov teniser,( kao što je rekao u Umagu : "osjećam se kao kod svoje kuće") jer mu je mama Hrvatica... A i slikao se sa predsjednicom Croatie vidno raspoložen-možda ga je pozvala na proslavu "Oluje"-ništa ne reci...

ODGOVORITE
Name

re Gaspar

29.07.2015 07:58

Ti si bolestan i teba da se lecis,ako za tebe ima leka.

Name

re gašpar

29.07.2015 07:29

On je prije svega veliki čovjek. Prebroj mu krvna zrnca da budeš siguran jeli Srbin ili je Hrvat. Boluješ od teške i neizlječive bolesti.

ODGOVORITE
Name

ma daj

29.07.2015 08:28

Cuj cudi te sto ga vole,pa nije ratni zlocinac.To je nas problem sto i uspjesne sportiste prvo stavimo u nacionalnu vrecu,pa onda cemo vidjeti.Novak je covjek i to veliki prije svega a ne potencijalni nacionalista kao pisac...

ODGOVORITE
Name

činjenica

29.07.2015 13:31

Ala se autor ovog teksta nalupao majko moja.I vrapci na grani znaju da je miljenik teniske punblike širom svijeta Rodžer Federer,pa nije ni čudo što je proteklih 12 godina proglašavan najomiljenijim teniserom.Opšte je poznato da za njega publika navija bez obzira gdje se igra i ko su mu rivalu.U to se uvjerio Mari na Wimbldonu ,ne samo ove godine ,ali i Francuzi na RG.Nadalov stric i trener Toni Nadal je prije par godina negodovao što publika na RG navija za Rodžera ,a ne za njegovog pulena koji osvaja na RG trofeje.Australijanci obožavaju Federera kao da je njihov teniser ,a takav je slučaj i na USO. Isti slučaje je i sa mastersima.Treba se samo prisjetiti ovogodišnjeg IW i Rima ,odnosno prošlogodišnjeg Sinsinati ja i Šangaja.U Indiji ima takođe najveći broj fanova.Što se tiče Novaka on jedino za sada ima najveći broj fanova u Pekingu ,a da li je tamo najpopularniji znalo bi se tek kada bi na turniru učestvovali Rodžer i Nadal.

ODGOVORITE