Ni u obdaništima rad nije transparentan

Glavna služba za reviziju Republike Srpske analizirala je ''Upravljanje uslugama predškolskog vaspitanja i obrazovanja''. Analizom koja obuhvata period od 2011. do 2014. godine utvrđeno je da je u Srpskoj predškolskim vaspitanjem obuhvaćeno tek svako četvrto djete uzrasta od tri do pet godina.

Republika Srpska 28.07.2015 | 21:46
Ni u obdaništima rad nije transparentan

Brojni su propusti zbog kojih nije veći broj djece u vrtićima prije polaska u školu. Revizori su jasno utvrdili da ni upis u vrtiće nije transparentan.

Zbog toga su kao krivci etiketirani Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture.
Revizori su ustanovili da izvršna vlast nije osigurala transparanetan način upisa djece. Izostala je i saradnja sa opštinama, koja se odnosi na finansiranje troškova i boravka djece u predškolskim ustanovama.

To što nije veći broj djece u vrtićima do sada se uglavnom pravdalo, tvrdnjom, da nema dovoljno prostornih kapaciteta. Međutim, revizori su utvrdili da ni postojeći nisu dovoljni iskorišćeni.

U to vjeruju i u Udruženju porodica sa četvoro i više djece. Svakodnveno im se obraćaju roditelji sa sitim problemom.

Kada je riječ o upisu u privatne i javne vrtiće – podaci su različiti.

Roditelji se sve više odlučuju da mališane upisuju u privatne vrtiće. Različite su i cijene. Za boravak u privatnim ustanovama potrebno je izdvojiti do 300 maraka a u Javnim ustanovama cijene su preko 400 maraka.

Revizori su utvrdili stanje i dali svoje mišljenje. A kakvo je mišljenje direkotirice Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za sada nije poznato.

Nataša Radulović danas nije odgovarala na naše telefonske pozive a u Centru su nam rekli da je direktorica na godišnjem odmoru i da ćemo komentar na analizu revizoru dobiti sledeće sedmice.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lolo

28.07.2015 23:07

Ovo je Milin tamni vilajet tako da ništa ni ne može biti transparentno.

ODGOVORITE
Name

Ceed

29.07.2015 06:48

Cijena u javnim ustanovama je od 120 km do 180km a ne 400km.

ODGOVORITE