Šta se krije u sadržaju Reformske agende?

Reformska agenda za BiH, okvirni dokument koji su predstavnici izvršne vlasti usvojili prethodnih dana, nije ni prvi ni posljednji kojim domaće vlasti najavljuju promjene u poslovnim i političkim okvirima.
Agenda utvrđuje glavne planove za socio-ekonomske i povezane reforme, u cilju jačanja održivog, efikasnog, socijalno pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i otvaranja radnih mjesta.

Bosna i Hercegovina 28.07.2015 | 20:46
Šta se krije u sadržaju Reformske agende?

I ovaj, kao i prethodni dokumenti, nije plod domaće pameti i volje, već je donesen pod pritiskom međunarodnih institucija, ističu analitičari i opozicija.

Agenda će, u cilju fiskalne i finansijske održivosti i socio-ekonomskih reformi, biti dopunjena konkretnim mjerama, a jedna od njih bi mogla da bude i povećana stopa PDV-a. To je u agendi je stidljivo navedeno, ali ostaje kao mogućnost koja je najnepovoljnija za građane.

Stručna javnost domaćim vlastima i međunarodnoj zajednici zamjera insistiranje na tajnosti dokumenta, koji je svjetlo dana ugledao tek kada je usvojen i potpisan, i to samo u okvirnoj formi.

Refomska agenda odnosi se na šest ključnih oblasti. U javnim finansijama, oporezivanju i fiskalnoj održivosti, naglašeno je da će budžeti biti utvrđeni i održavani u dogovoru s MMF-om kroz novi aranžman, a novi fiskalni okvir će smanjiti nivo javnog duga, povećati javne investicije i smanjiti učešće vladinog sektora u ekonomiji.

Za poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti spremaju se bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora, uključujući bolje korporativno upravljanje i olakšan pristup finansijama.

Javna preduzeća će biti podijeljena na ona koja su održiva i ona koja to nisu.
Tržište rada zahtijeva bolje korišćenje radne snage, smanjenje socijalne zaštite, reformu obrazovnog sistema prema potrebama tržišta rada i jačanje inspekcijskih organa, kao i promjenu zakona o radu i njegovu fleksibilizaciju u dogovoru sa MMF-om i Svjetskom bankom.

Iz opozicije podsjećaju da nema novih aranžmana sa MMF-om, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom bez provođenja agende, ali napominju da se ne mogu prihvatiti baš svi zahtjevi.

Savez sindikata tvrdi da vlast neodgovorno pristupa reformama jer u javnost plasira samo dijelove agende.

Prema dokumentu, provođenje reformi počinje odmah, kroz široki set srednjoročnih prioriteta, koji će biti pretočeni u konkretne mjere do kraja ove i početkom naredne godine.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bole borik

28.07.2015 18:51

Agenda je dobra ali ova vlast da reformise sebe,znacilo bi gubitak vlasti.Tako da ce se agonija razvuci do izbora ili socijalnih nereda, koji logicno dolaze, jer sve staje u RS.

ODGOVORITE
Name

ko je prevodio

28.07.2015 19:48

Prevodilac je preveo kako njima odgovara.

ODGOVORITE
Name

nedjo2

28.07.2015 20:48

Bice nama agenda po ritici kadje prevedu kako treba telekom vode i privreda sve u paketu

ODGOVORITE
Name

Logika...

28.07.2015 20:59

Ostat ce nam barem zrak.

ODGOVORITE
Name

Guzonja

29.07.2015 02:55

@Logika nece ni Zrak,i to je dodik davno prodao.

ODGOVORITE
Name

007

29.07.2015 11:55

Da je naš Zakon o Radu valjao,Zapad bi ga usojio.TAČKA.

ODGOVORITE