Analiza: Zvezdo, šta je sa ''Zvezdinom djecom''?!

Crveno-beli i pored brojnih najava da će šansu pružiti mladim igračima iz svoje škole nastavljaju praksu dovođenja stranaca diskutabilne forme i kvaliteta.

Fudbal 28.07.2015 | 23:45
Analiza: Zvezdo, šta je sa ''Zvezdinom djecom''?!

"Zvezdina deca", izgleda, ponovo nisu dovoljno dobra za Crvenu zvezdu.

Mnogo puta od rukovodećih ljudi kluba iz Ljutice Bogdana 1a moglo se čuti da je spas u okretanju mladim igračima poniklim u sopstvenom omladinskom pogonu i da su Vukašin Jovanović, Marko Grujić, Mihailo Ristić i Luka Jović svetla budućnost, a da bi istim putem trebalo da krenu još neki talentovani igrači.

Tako su govorili, ali je pitanje da li su tako i mislili...

Pošto je generalni direktor crveno-belih, Zvezdan Terzić, na nedavnoj sednici Skupštine kluba obećao osvajanje titule prvaka Srbije, izgleda da ne želi da rizikuje sa "klincima" kao prošle sezone kada ih je Nenad Lalatović "bacio u vatru", ali i stigao samo do drugog mesta, već se okrenuo angažovanju stranaca.

Tako su ovog leta u Zvezdu došli Brazilac Bruno Matos, Argentinac sa hrvatskim pasošem Luis Ibanjez, Izraleac Idan Vered i Portugalac Ugo Vijeira, a uskoro bi mogao i još jedan Portugalac, Žudilson Mamadu Tunkara Gomeš, poznatiji kao Pele.

Da se razmišlja o angažovanju 23-godišnjeg veziste potvrđeno je agenciji Tanjug u klubu, a bivši mladi reprezentativac Portugala stigao bi na jednogodišnju pozajmicu sa pravom otkupa.

Pele je prošlu sezonu proveo u Belenenšešu u kojem je i ponikao, a ovog leta ga je angažovala Benfika, ali se situacija iskomplikovala promenom trenera u lisabonskom timu.

Menadžerska agencija koja ga zastupa odlučila je da ga ponudi drugim klubovima, a jedan od njih je i Crvena zvezda.

Po nezvaničnim informacijama, to se dopalo crveno-belima i blizu su odluke da angažuju fudbalera koji je u januaru 2011. stigao iz Blenenšeša u Đenovu, ali nije odigrao nijedan takmičarski meč za italijanski klub. U avgustu iste godine prešao je u Milan, ali se i tamo nije izborio za minutažu u prvom timu, pa su sledile pozajmice Arsenalu iz Kijeva, Olhanenšeu i pomenutom Belenenšeu.

Peleov talenat nije sporan, što potvrđuje činjenica da je bio standardan reprezentativac mlađih selekcija Portugala, ali forma jeste, jer je u profesionalnoj karijeri, koja traje od 2009. godine, odigrao manje od 100 utakmica. Samo je u "svom" Belenenšešu bio redovan prvotimac i zato je veliko pitanje šta to on može da ponudi Crvenoj zvezdi, što ne mogu Marko Grujić ili Mihailo Ristić. Ili neko treći, na čijoj bi prodaji klub kasnije mogao da zaradi.

Čini se da je Pele, ipak, samo još jedan od stranih fudbalera koji bi dolaskom u Zvezdu pokušao da rehabilituje svoju karijeru...

Za to vreme, igrači o kojima se pričalo kao budućem kosturu tima vode grčevitu borbu za mesto u startnoj postavi, pošto od dolaska Miodraga Božovića na mesto trenera ni Jovanović, ni Ristić, ni Grujić, ni Jović nisu redovno u startnih 11. A dešava se i da ne dobiju priliku...

Mnogo češće od njih na terenu su Mamadu Mbođ i Džošua Parker, a neće biti čudno ako to bude i Bruno Matos. Samo kada se oporavi...

Jovanović je u prvom meču sezone, protiv Kairata u Beogradu, iznenada dobio šansu od 2. minuta, zbog crvenog kartona Sava Pavićevića, a protiv Metalca je igrao zbog povreda Pavićevića i Zorana Rendulića.

Ristić je u prvom duelu sa Kairatom ušao petnaestak minuta pre kraja, zatim je protiv OFK Beograda odigrao poslednjih pola sata, a tek protiv Metalca se našao u startnoj postavi i igrao do 62. minuta.

Grujić je priliku dobio samo protiv OFK Beograda, od 66. minuta, dok je Jović bio najredovniji od pomenutih igrača. Protiv Kairata je u prvom meču igrao poslednjih pola sata, a potom i ceo revanš. Protiv OFK Beograda je, takođe, odigrao ceo meč, a protiv Metalca je ušao u 62. minutu.

Dolazak Pelea dodatno bi smanjio minutažu nekom od ovih igrača, a može se čuti da crveno-beli pored njega razmišljaju i o još dva nova imena u timu.

Ne kažemo da su doskorašnji juniori igrači koji moraju da imaju zacementirano mesto u timu ali, ako se već pričalo tako, svakako zaslužuju priliku da pokažu da li su zaista sposobni da nose igru crveno-belih. U suprotnom, samo će nastaviti niz talenata koji su otišli iz Ljutice Bogdana i potom kvalitet potvrdili u nekom drugom klubu...

Komentari / 0

Ostavite komentar