Iguasa- najveći i najspektakularniji vodopadi na svijetu

Vodopadi Iguasu nalaze se na istoimenoj reci, na granici između brazilske države Parana i argentinske provincije Misiones. Ovaj vodopad, koji reku Iguasu deli na gornji i donji tok, jedan je od najvećih i najspektakularnijih vodopada na svetu i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a-

Zanimljivosti 28.07.2015 | 10:10
Iguasa- najveći i najspektakularniji vodopadi na svijetu

Naziv Iguasu vuče poreklo iz jezika naroda Guaran od reči "y" (što znači vode) i "guasu" (što znači velike).

Guarani legenda o nastanku ovog vodopada govori o nameri boga da se oženi prelepom devojkom Naipi, no ona je pobegla sa svojim ljubavnikom Tarobom u kanuu. U gnevu, bog je rascepao reku stvorivši vodopad i osudivši ljubavnike na večni pad.

Vodopadi, koji su locirani u nacionalnim parkovima "Iguazú" u Argentini i "Iguaçu" u Brazilu, sastoje su od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara.

Neke od individualnih grupa visoke su do 82 metra, dok je većina visoka oko 64 metara, te oko 900 metara kanjona od ukupno 2,7 kilometara nije prekriveno vodopadima.

Reka Iguasu pritoka je Parane, nizvodno od čuvene hidroelektrane "Itaipu". U blizini vodopada, sa svake strane reke, nalaze se dva grada: brazilski Fos do Iguasu i argentinski Puerto Iguasu.

Prvi Evropljanin koji je posetio vodopade bio je španski konkistador Alvar Nunjes Cabesa de Vaka 1541, prema kojem je nazvan jedan od slapova na argentinskoj strani, kao i prema Boseliju koji je slapove ponovo otkrio u 19. veku.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar