Što proslava "Oluje" bliže, to Srbima teže

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže da se položaj Srba u Hrvatskoj pogoršava uoči godišnjice obeležavanja akcije "Oluja".

Region 28.07.2015 | 07:34
Što proslava "Oluje" bliže, to Srbima teže

"Razlog za gori položaj Srba u Hrvatskoj je porast nacionalizma posle ulaska u Evropsku uniju, oslobađajuće presude hrvatskim generalima, ali i optužbe opozicije na račun vlasti da je ‘nedovoljno hrvatska’ u nastojanju da razume Srbe", rekao je Pupovac.

On ističe da se atmosfera pogoršava i da su poruke netolerancije sve vidljivije i sve glasnije prema svim manjinama, a posebno prema Srbima. Pupovac je dodao da se posebno ističe antićirilična kampanja, veličanje akcije "Oluja" i zaboravljanje njenih posledica.

"U takvim okolnostima prilično je teško raditi na poboljšanju prava Srba i ostvarivanju onoga što su objektivne potrebe Srba u sredinama u kojima žive", kaže Pupovac.

To u velikoj meri otežava i onemogućava unapređenje položaja Srba u Hrvatskoj i ispunjavanje obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem pristupnog ugovora sa EU.

"Nakon završetka pregovora sa EU došlo je do porasta nacionalizma, isključivosti i netolerancije i osećaja da se to može razvijati jer je Hrvatska postala članica EU. Ukoliko EU ne reaguje, to znači da je otvoren prostor da se to može činiti", istakao je Pupovac.

Prema njegovom mišljenju, drugi mogući razlog su oslobađajuće presude za dvojicu hrvatskih generala u Hagu, nakon kojih je počela da se razvija svest da Hrvatska nema nikakvu ozbiljnu odgovornost za to što se dogodilo u "Oluji", za proterivanje Srba, za počinjene ratne zločine i onemogućavanje povratka.

"Konačno, treći razlog je sukobljavanje vlasti i opozicije, u kome opozicija optužuje vlast kao nedovoljno hrvatsku, kao onu koja razumije Srbe i koja hoće da Hrvatska bude u partnerstvu sa zemljama regiona, uključujući Srbiju. Sve to zajedno omogućilo je da se dogode stvari koje se događaju i da se oteža položaj Srba u Hrvatskoj", navodi Pupovac.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Realno

28.07.2015 06:23

Srbi zapadno od Drine i nisu koristili ćirilicu - pismo Vuka Karadžića - a sad su zapeli za nju k+o mutav za telefon.

ODGOVORITE
Name

ante

28.07.2015 06:53

Ja sam hodao po Srbiji nisu je nikad ni koristili samo u skoli kad su je ucili .

ODGOVORITE
Name

Amnezija

28.07.2015 07:38

Srbi moraju što prije kao kolektivitet da pokrenu pitanje genocida nad našim narodom koji je sproveden u II svjetskom ratu i da kroz masovna obilježavanja stradanja uz kompletnu profesionalnu organizaciju probude svijest o žrtvi koju su podnijeli. U Jasenovcu mora da dođe bar 700 000 Srba kad se sjećamo žrtava, pred jamama u Hercegovini treba da se skuplja najmanje po 50000 ljudi, filmovi, skupi projekti u režiji najvećih imena Holivuda, sve u dostojanstvu bez četnikovanja i dodikovanja. Ja bih zahtijevao od EU države Hrvatske da omogući da kolona od 1000 traktora prođe Jasenovca sve od Šida, neka organizuje gospoda ono što joj je obaveza i to dva puta godišnje, a zbog obilježavanja stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu i vojnoj akciji hrvatske vojske iz 1995. Ove mladiće što su ih prebili u vozu dok su putovali kroz Hrvatsku samo zato što Srbi država Srbija treba da pravno zastupa i dodijeli im najbolje advokate koji će obezbijediti pravičnu naknadu od 10 000 000 EUR za svakog od njih jer država EU praktikuje fašizam, rasizam i huliganizam, nebezbjedna je za putovanje i sprovodi standarde! Ako bismo pokrenuli ovakvu kampanju onda bi se došlo i do nekog napretka u međunacionalnim odnosima, a nama se nije smjela desiti Srebrenica, a kad već jeste onda i naše zločince kazniti kao što zaslužuju, paralelno sa drugima koji moraju sebe pogledati u lice!

ODGOVORITE
Name

Dado b

28.07.2015 08:01

Kakva glupi komentari. Nije bilo ćirilice preko Drine? Ljudi se ne bore za ćirilicu kao pismo nego za svoj identitet. Ćirilice je uvijek bilo jer je prvo pismo kojem je pisano na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Bole

28.07.2015 08:10

Srbi su vladali Hrvatima, srpski kralj je bio Hrvatski vladar.

ODGOVORITE
Name

Pavelic

28.07.2015 08:11

Treba to znati, treba..

ODGOVORITE
Name

yx

28.07.2015 08:12

Kao prvo,morate biti realni i sagledati situaciju sa pravog aspekta i zbog cega je poceo rat, onda se o svemu moze raspravljati.A politicari samo zakuhavaju jer se samo tako odrzavaju na vlasti.Treba poslusati ljude pravoslavne vjeroispovijesti,neka oni kazu sta ih zulja,jesu li diskriminirani a ne Milorada Pupovca.Mnogi su se vratili na svoja imanja i obnovili ih,neki prodali a neki zamijenili,svako prema svom nahodjenju i prema svojoj savjesti.

ODGOVORITE
Name

Re.Dado b

28.07.2015 14:10

Sto vise znas,vise vrijedis.Nije na odmet znati cirilicu,ali sva korespondencija sa ostatkom svijeta ide Latinicom,Japan i Kina isto imaju svoja pisma ali prepiska se odvija na latinici.

ODGOVORITE
Name

Brod

29.07.2015 13:47

U zemlji gdje na fudbalskom stadionu stoi "svastika" Srbi mogu jako teško da opstanu u srdinama gdje nisu većina a sada je takvih sredina jako malo. Ustaše čim postanu većina gori su od šiptara.

ODGOVORITE