Sindikalni lideri sa ministarskim platama!

Koga štite sindikalne vođe u Bosni i Hercegovini, pitanje je svih pitanja. Da li one zaposlene u javnoj upravi ili radničku klasu koja jedva sastavlja kraj s krajem. Odgovor su kazali same vođe sindikata, i glasi – štite one koji spadaju u privilegovani sloj društva.

Bosna i Hercegovina 27.07.2015 | 21:48
Sindikalni lideri sa ministarskim platama!

Da je riječ povlaštenom sloju svjedoči i činjenica da su prosječne plate u administrativnom aparatu duplo veće od prosječnih plata u realnom sektoru.

TV1 je objavila iznose koji mjesečno dobijaju sindikalni lideri. Iako tvrde da štite radnike, ispostavilo se da bi sindikalci mogli da izgube trenutne privilegije usvajanjem novog Zakona o radu. Prvenstveno, mogli bi izgubiti, svoje, kako i sami priznaju ministarske plate.

Iznosi koje vođe sindikata primaju, ispostavilo se variraju od 1.500 do 3.500 KM na mjesečnom nivou.

Ismet Bajramović, prvi sindikalac Federacije, mjesečno prima blizu 3.500 KM. To je iznos tri prosječne plate u Federaciji. Osnovna plata mu iznosti 2.460 KM. Dnevno za topli obrok prima 8 KM. Osim toga, Bajramović prima naknadu od 500 KM, kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS prima nešto manju platu, malo više od 2.100 KM. Osim toga Mišićeva za poziciju u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS dobije 370 KM mjesečno.

Pojedini čelnici granskih sindikata primaju više novca čak i od krovnih predsjednika. Tako na primjer Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, prema svemu sudeći, ima platu višu nego Ismet Bajramović. Ukupna mjesečna primanja Kruščice iznose 3.535 KM.

Tomislav Vrhovac, čelnik Sidikata uprave RS, ima nešto skromiju platu čija osnova iznosi 1.622 KM, plus minuli rad, plus topli obrok koji na mjesečnom nivou iznosi 185 KM. Platu koja prelazi 1.600KM ima i Dževad Hodžić, prvi čovjek Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Pojedini granski sindikalci u Federaciji ranije su upozoravali da na plate sindikalnih predstavnika u Savezu samostalnih sindikata godišnje ode više od 600 hiljada dok ukupan budžet jedva prelazi milion maraka.

Iako sindikalci tvrde da štite radnike u realnom sektoru, stručnjaci tvrde drugačije. Kažu ovakav sindikat štiti zaposlene u javnoj upravi čija je prosječna plata 1.500 KM, u preduzećima poput Elektroprivrede čija se prosječna plata kreće od 1.600 do 1.800 KM.

S druge strane zaposleni u privredi primaju prosječnu platu od 750 KM, a zaposleni u rudnicima 950 KM.

Iako tvrde da štite sve radnike koji su članovi sindikata, odziv na proteste koje krovni sindikati organizuju su jako mali. S druge strane, protesta koje sami radnici organizuju, je sve više.

(TV1)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Brod

27.07.2015 20:31

AKO ikad dođe do protesta prvo pred "sindikat" nemaju morala gore od papaka u Narodnoj skupštini.Sa tolikom platom izlaziti pred ojađene radnika gori su licemjeri od bilo kojeg političara.Ništa bolji "sindikalci" nisu ni u fedaciji kad su se digli radnici u Tuzlanskom bazenu nigdje ih nije bilo, još šute kad statistika kaže da je prosječna plata 846 KM, a oni uzimaju tri "prosječne" plate. Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

27.07.2015 23:05

A gdje ste vi sindikalci(mislim na F.BiH) bili u februaru 2014. godine, a i prije, da zaštitite radnike, da stanete ispred sa radničkim zahtjevima, da vodite proteste. Gdje ste bili kada su divljaci palili zgradu Predsjedništva? Pustili ste radnike da stihijski djeluju, neorganizovano. I tada niste bili na njihovoj strani, nego na strani "vlasti", onih protiv koji su protestovali. Tada su građani tražili smjenu vlade, sasvim opravdano, a vi ste šutili. I šta se sada javljate? Želite se prikazati kao prijatelji radničke klase? Ustvari vi pokazujete strah svoj i srah onih koji vas guraju. A to nisu radnici, nego neradnici, koji se boje da ne postanu radnici. Vi ste na njihovoj strani i na strani svog novčanika. Nehljebovići, ne javljajte se.

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

27.07.2015 20:31

A koliku platu imaju diplomirani inženjeri? 1200KM. Snajka Rajka, jesi li čula za Beselove funkcije, Gausovu prirodnu raspodjelu srednje snage šuma i slične stvarčice? Naravno da nisi kao ni ostali stokani koji vode ovu zemlju. U ambis koji se zove nepismenjaštvo.

ODGOVORITE
Name

Misicka na moru

27.07.2015 22:22

Da li je Misicka na moru posto izjave za medije ovih dana daje gen sekretar Saveza sindikata?

Name

Balkanski usud

27.07.2015 20:35

Samo oni koji ne znaju sabrati dvije trećine i jednu polovinu mogu vladati ovim narodom ,ostali jok.

ODGOVORITE
Name

Logika

27.07.2015 21:11

Krušćica i klika oko njega gole secikese. Na računu njihovog sindikata stoji 2 miliona maraka od članarina, a na tužbama federacije Kruškica je garant uzeo 500.000 putem posredničkog advokata.

ODGOVORITE
Name

semberac

27.07.2015 21:20

Dodajte Ranki jos 600 KM za clanstvo u upravnom odboru fonda PIO RS. Znaju oni svoja prava savrseno a za nasa ih zaboli...

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

27.07.2015 22:16

I zasto bi oni stitili prava radnika i udarali na one koji su ih postavili na tu poziciju, kada bi to bilo kao da sami sebi sjeku granu na kojoj stoje??? I kakav necovjek moras biti da sa ovolikom platom izadjes pred radnike koji su na minimalcu i pricas sarene laze???

ODGOVORITE
Name

zornjak

28.07.2015 02:00

Jos kad vidim onu debelu m..... sto predstavlja prosvetu,pa se samo pitam ko ih bira majko mila?

ODGOVORITE
Name

crni

28.07.2015 04:48

Ja mislio neki novi pjevači.

ODGOVORITE
Name

Koja

28.07.2015 05:48

Ranka se po Agendi javi 2 puta godisnje da opravda platu,a ima i bonuse od sponzora.

ODGOVORITE
Name

RS

28.07.2015 05:54

Da koliku platu imaju diplomirani inženjeri,izuzev onih koje je ova politika imenovala, postavila???????????????

ODGOVORITE
Name

nota bene

28.07.2015 10:59

U Njemčkoj inženjere poštuju a ovdje na Balkanu ih smatraju budalama koje su eto bezveze išle u teške škole! Ko im je kriv!

ODGOVORITE
Name

domaćica

28.07.2015 12:27

Iskreno ja ne znam ni ko sluša ovu ženu ili joj vjeruje. Većeg licemjera na sceni R. Srpske trenutno nema a ne može se reći da joj je konkurencija slaba, čak naprotiv. Čije interese šiti ne znam, ali interese radnika ne. Imati toliku platu i još primanja po drugim osnovama, pročitah neko je napisao da je u Upravnom odboru FOND PIO-a, i izaći na ulicu sa pištaljkom i kapicom i predvoditi narod, hahahhahaha. Ja znam da ako poslodavac odluči dati nekom otkaz on će to i učiniti. Vrlo vrlo rijetko radnik se odlučiti boriti za svoja prava jer ako drugi čuju da je pokrenuo postupak protiv bivšeg poslodavca on više nije poželjan radnik. Znači da li si prijavljen, da li dobijaš platu, imaš li ikakva prava niko te ne pita, nego ćuti i traži dalje da zaradiš parče hljeba za porodicu, dok GOSPOJA štiti tvoje interese. Moje mišljenje je da jedinu korist od ovog Zakona o radu imaju službenici koji su na budžetu. Za ostale je isto ovaj ili onaj zakon.

ODGOVORITE