Da li je SNSD knjižica tajna uspjeha?!

Nije da nema uspješnih firmi u Republici Srpskoj. Postoji ih nekoliko, i uglavnom su to privatne firme čiji su osnivači i direktori ili članovi vladajuće stranke ili osobe bliske ljudima iz vrha vlasti. Tajna njihovog uspjeha je u osmišljavanju poslova, putem kojih će, bez puno truda i uloženog sopstvenog novca, izvući velike pare iz budžeta.

Republika Srpska 27.07.2015 | 18:49
Da li je SNSD knjižica tajna uspjeha?!

Jedna od takvih firmi je banjalučki “Lanaco”. Radnici u toj firmi primaju redovno platu, imaju happy hour svake sedmice, firma daje stipendije studentima i gradi pametnu zgradu, skuplju od Centralne Banke. Direktor “Lanaca” Nebojša Ninić je član Gradskog odbora SNSD-a, kao i član Savjeta za privredu gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića.

TAJNA NINIĆEVOG USPJEHA

Tajna Ninićevog uspjeha je u tome što on svoje proizvode i usluge institucijama i ustanovama daje maltene džabe. “Lanaco” tako “velikodušno” pokloni program, informacioni sistem, sajt ili nešto, vrlo stručnog naziva, nekom javnom preduzeću.

Tu, međutim, nije kraj, već početak procesa u kojem Ninićeva firma dobro zarađuje. Jer, svima je potrebno održavanje poklonjenog programa, informacionog centra, sajta ili nečeg sličnog. Taj posao radi “Lanaco”. Svake godine institucije, ustanove i javna preduzeća plaćaju “Lanacu” održavanje.

Svake godine na račune “Lanaca” kapaju sredstva, malo od zajedničkih institucija BiH, malo od Vlade, malo od Ministarstva prosvjete, od Elektrokrajine, od RiTE Gacko od Grada Banjaluka, od škola, od centara za socijalni rad, jer svi oni imaju ugovorene poslove s tom firmom. Neki godišnje za usluge “Lanacu” plaćaju 300.000 maraka, neki deset hiljada. Nikome ne upada u oči, a godišnje iz raznih državnih budžeta ova firma naplati nekoliko miliona maraka. Druge firme, koje se bave istim poslovima, pored “Lanaca” nemaju šansu da dobiju te poslove.

“Lanaco” je Ministarstvu prosvjete poklonio “revolucionarni projekat” - elektronski dnevnik. Sad roditelji uspjeh svoje djece mogu pratiti putem Interneta, pa ne moraju ići na informacije i roditeljske sastanke u školu. Ruku na srce, nekim roditeljima je bolje da ne dolaze u škole, jer će se suočiti sa razvaljenim stolicama, napuklim prozorima i, ako pada kiša, kantama nasred učionice, jer krov prokišnjava.

Ovaj projekat eksperimentalno je počeo 2008. godine, Ministarstvo prosvjete je tada u njega uložilo 55.000 maraka, ali nikada nije realizovan do kraja i u punoj mjeri. Roditelji, ipak, moraju put škola kako bi vidjeli ocjene i izostanke svoje djece.

PROJEKAT DOSITEJ

Tu je i projekat Dositej. Vlada RS diže kredit od devet miliona maraka, uz kamatnu stopu od sedam posto na godišnjem nivopu, za nabavku malih i nefukcionalnih laptopova za škole. Vlada Republike Srpske je prošle godine odlučila da nastavi realizaciju projekta “Dositej”, bez obzira na to što je Vlada Srbije, koja je bila partner u projektu, odlučila da se iz njega povuče.

Projekat “Dositej”, odnosi se na informatičko opremanja škola u RS. Cilj projekta Vlada je definisala kao “uvođenje novih tehnologija u obrazovanje, a posebno uvođenje modela elektronskog učenja ‘jedan na jedan’, koji će doprinijeti cjelokupnom ekonomskom razvoju Republike Srpske”.

Opremljeno je 408 e-učionica, odnosno isporučeno je 10.200 računara za učenike. Nakon isporuke organizovana je obuka za nastavnike za korištenje ove opreme u nastavi.

Projekat „Dositej“ , naravno, sprovodi „Lanaco“. Putem te firme i srbijanske firme „COM trade“ nabavljena je sva potrebna oprema (mini računari, laptopovi za nastavnike, mrežna oprema- ruteri i svicevi), a „Lanaco“ je izdavao i sertifikate o završenom informatičkom kursu prosvjetnim radnicima. Ispit se polagao putem interneta i plaćan je za svakog prosvjetara pojedinačno, što, kada se sabere, nije mala cifra.

Kako je Žurnal ranije objavio, neke kompanije iz RS su Ministarstvu prosvjete ponudile jeftinije opremanje škola sa IT opremom, što bi dovelo do ušteda u samom projektu, ali iz tog Ministarstva nikada nisu dobili bilo kakav odgovor. Očito je da je “Lanaco” favorit Vlade RS.

Jedan od poslova “Lanaca” je i prodaja licenci za Microsoft proizvode državnim i entitetskim institucijama, gradskim i opštinskim upravama, javnim preduzećima, poput Savjeta ministara, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Vlade RS, Grada Banjaluka, Elektrokrajine...

Osnovno pitanje je - zašto su državnim službenicima potrebni skupi Microsoft programi, kad sve što rade mogu da rade i sa besplatnih varijanti. Čak je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, svojevremeno postavila isto pitanje: zašto se nabavljaju skupe licence Office Professional Plus, kada većina državnih službenika to ne koristi. Glavna služba za reviziju BiH stavila je primjedbu na taj posao, jer, pojednostavljeno rečeno, niti se zna šta je kupljeno ni koliko je plaćeno. Savjet ministara konzorciju, u čijem je sastavu “Lanaco”, plaća za te poslove 18 miliona maraka.

“Lanaco” je spomenut i u izvještaju Glavne službe za reviziju o poslovanju banjalučkog Kliničkog centra za 2013. godinu. Ta firma je Kličkom centru prodala informacioni sistem, a kako je revizor naveo „nije utvrđena vrijednost, nije utvrđeno vlasništvo, nisu utvrđena prava i obaveze“. U prevodu nešto su kupili, nešto plaćaju, a niko ne zna ni šta ni zašto ni koliko, pa na kraju ni čije je to što plaćaju.

ČEMU ONDA TENDER

Kako je “Lanaco” povlaštena firma, njoj se poslovi daju bez unaprijed provedenog procesa javnih nabavki.

Najupečatljiviji primjer je posao koji je “Lanaco” sklopio sa banjalučkom gradskom upravom u iznosu od 460.000 KM. “Lanaco” je posao dobio pregovaračkim postupkom, bez objave obavještenja. Kada je taj Ugovor ugledao svjetlo dana, pojedini odbornici iz opozicije su zatražili odgovor na pitanje - zašto Grad troši skoro pola miliona maraka na nadogradnju Microsoft programa, koje ionako ne može da postavi na stare računare? Obrazloženje odgovornih ljudi iz gradske uprave na pitanje zašto nije raspisan tender je bilo zapanjujuće.

Glasilo je: mi smo izabrali jedan Microsoft proizvod. I onda smo pitali Microsoft od koga da to kupimo. Oni su nam rekli da možemo od “Lanaca”, i čemu onda tender.

Čak i Zakon o javnim nabavkama BiH, koji je pun rupa, ne dozvoljava da se navede proizvođač, a kamoli da neko izabere baš proizvod jednog proizvođača i onda njega pita od koga da kupi taj proizvod. To je izum kompanije “Lanaco”, koji glasi “prodajem nešto, niko nije načisto šta je to, ali državne institucije baš to trebaju, a samo ja to prodajem”. I čemu onda tenderi.

Autor: Ljiljana Kovačević

Komentari / 78

Ostavite komentar
Name

TAKO JE

27.07.2015 16:55

U NEVESINJU SE NA IME TE KNJIZICE DOBIJAU POSLOVI.KAZU SVI TO JE JEDINI MOGUCI NACIN.ZANIMLJIVO DA JE NA VLASTI NACELNIK SDS,AI KOJI RADI PO NOTAMA SNSD.TO JE SMIJURIJA ,KAZU UPO NAGOVORU SAVJETNIKA DA SVE USLUGE CINE SAMO TOJ OPOZICIONOJ PARTIJI.JER SU KORUMPIRANI IMAJU IH U SAHU TAKO SE PRICA.CIRKUS ZIVI.U KAMPANJI PODRZAVALI KANDIDATE TE PARTIJE A NA STETU SAVEZEA ZA PROMJENE

ODGOVORITE
Name

realista objektivni

26.02.2017 11:41

Zaglupljivanje za glupe,trla baba lan da joj prođe dan.Lanako je najbolja firma IT u BiH konkurencija može samo da im zavidi.

Name

nina

27.07.2015 17:19

Sve pohapsiti i vratiti narodu ono što je opljačkano.

ODGOVORITE
Name

realnost

02.03.2017 21:22

Naročito kazniti one koji nezakonito i nelegalno posluju a glume borbu za pravdu.Lanako je primjer zakonskog rada.

Name

Laktasi

27.07.2015 17:20

Ja i moja Niskogradnja smo bili bogati a sada nista nemamo sve smo dali NEKOM al nesmijemo reci

ODGOVORITE
Name

kaya und kum

27.07.2015 17:24

Lanaco,to sam ja.Na zalost vasu.

ODGOVORITE
Name

Novo

20.01.2017 14:24

Lanako je najbolja IT firma u BIH otvorili su svoj tehnološki centar zapošljavaju veliki broj visoko obrazovanih kadrova elektro struke.Kamo sreće da je više ovakvih firmi.

Name

Mikailo

27.07.2015 17:27

Jos malo mogu da se bahate. A onda...

ODGOVORITE
Name

Igor

27.07.2015 18:12

Koliko je tebi jos malo ?

Name

realnost

25.04.2017 21:16

Sevap je ludake pustiti da se izbudalešu i posle toga lanaco ih rastura na tržištu.

Name

Igor

27.07.2015 17:56

LANACO je najmutnija firma u BiH ... Znaci skoro 26 000 000 KM je gospodin Ninić izvukao od države za manje od 4 godine. Nijedan posao se više ne može dobiti od njega. Ako ovo nije dokaz dovoljan da tužilaštvo pokrene istragu i protrese ih onda nema šta tražiti se ovdje.

ODGOVORITE
Name

realnost

03.07.2016 22:39

Svi poslovi lanaka su legalni i zakoniti samo konkurenciju niko ne zove za obavljanje ozbiljnih poslova.Ne trebate se ljutiti na lanako već na one koji njih biraju za saradnju.Lanako postoji 26 godina i sa svim vlastima su imali dobru saradnju tako da priča da im snsd daje poslove pada u vodu.I nites vas rastura.

Name

ups

04.07.2017 22:38

Igi bijedo ljudska jeli Vlada RS tebi polaže račune sa kim posluje i koliko plaća usluge?

Name

Todor

09.01.2018 21:38

Lanako je na berzi u Londonu,ima sopstvenuIT akademiju,po Kembridžu su među 11 inovatora iz cijelog svijeta,otvorili su Razvojni centar u Zrenjaninu,Tehnološki centar u Incelu itd.A šta ste vi postigli?Narovno ništa.

Name

Dejo

27.07.2015 20:10

Ovaj smješko je sve zaradio izvlačeći državne pare,Vlade Republike Srpske, Elektroprivrede i to sve u zadnjih par godina.Bio je gologuzan teški.

ODGOVORITE
Name

Dzo

27.07.2015 20:27

I pobjegao u BG 1991 vodio mu drugi firmu, kad je stao rat vratio se i vidi sad crveni porše se voza ... Ova država je dno dna

Name

pero

02.12.2016 21:12

Jeste glupi on je 9o radio milionske poslove legalno dok vi niste imali za kifle.

Name

it sektor

14.09.2017 22:07

Lanako je otvorio sopstvenu IT Akademiju glavni prof je prof dr. Branko Perišić zaista su elita.

Name

realnost

10.01.2018 19:34

A što ih ne tužite kad ste toliko u pravu?Na sudu bi vas ismijali i intelektualno degradirali.

Name

Brod

27.07.2015 20:17

Naravno da je bitna knjižica mafijaska u mafijaškoj državi!

ODGOVORITE
Name

Bole

27.07.2015 20:25

Zaboravili ste potpuno promasen SOTAK program za centre za socijalni rad, na koji su spiskani milioni maraka.Nakon sto se ta baza podataka pokazala apsolutno nefunkcionalnom,odlucili su da naprave nadogradnju...pogadjate, opet Lanaco dobija posao i opet pravi bazu koja ne samo da nije funkcionalna, nego je i toliko spora da uzima vise vremena socijalnom radniku unos, nego sam pomagacki proces klijentu. Kako i zasto, treba pitati, sad vec bivseg pomocnika ministra, SNSD-ovog poltrona koji je nedavno izgubio naklonost rezima, Ljubu Lepira. Ali siguran sam da se debelo naplatio.

ODGOVORITE
Name

CSR

29.07.2015 06:53

Ovo je sve tačno. A Ljubo, on je priča za sebe. otišao je na fakultet da radi, kao on će biti prof. O kuku. Sad je pomoćnik ministra Branka iz CSR Laktaši, ista priča. AOTAK je propast.

Name

zaključak

26.02.2017 17:14

Pa zašto uvjek biraju lanako za saradnju a ne vas?Nešto nije u redu sa vama biće na psihičkom planu.

Name

Goran BL

27.07.2015 21:40

Ministar obrazovanja i kulture RS,Anton Kasipovic navedenoj firmi je omogucio za vrijeme svog mandata 60 miliona KM da kasira za maglu koju su prodali skolama...a skole propadaju,nemaju krova,nemaju grijanje...zatvaraju se...

ODGOVORITE
Name

xyx

03.07.2016 22:33

Magla je u tvojoj glavi izuzev nebuloza tvoje konstatacije ne vrijede ničemu.

Name

sneško bjelić

11.07.2016 16:03

Ovaj goran je ludak svih ludaka.

Name

it sektor

08.08.2017 23:37

Lanako radi sada softver i digitalizaciju a boranija nek se jada na društvenim mrežama.

Name

Neko ili Niko

28.07.2015 04:35

Ako si za vladajuce,radis kako hoces ,ne dira te niko.Ako si protiv vladajucih i jos javno iznosis svoje nezadovoljstvo ,pritiscu sve institucije dok ne zatvoris djelatnost.100% tako.

ODGOVORITE
Name

DJ

28.07.2015 07:27

Pa sluzbenici ne koriste Office Professional Plus jer su uglavnom nepismeni. Dosli su na svoje pozicije sa njive. Skolovan kafar bi sigurno imao koristi od licenciranih programa. Vi ocigledno nemate pametnija posla pa trazite dlaku u jajetu. Naravno da ce posao dati najboljima. Zamislite da na mjestu gdje Vi radite npr. neko neprofesionalno odrzava racunare. Bavite se poslom u kojem racunari imaju veoma vaznu ulogu i pisete neke gluposti. Jako neprofesionalan clanak, razocarana sam Vasim stavom prema necemu sto ima veze i sa Vasim poslom. Steta sto i kod vas ne odrzavaju racunare ;)

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

28.07.2015 09:44

KAŽU MI I DA SE SPREMA POSAO SVIH POSLOVA...KRALJEVSKI POSAO, NAKON ČEGA SE OVA FIRMA GASI... NORMALNO LAGANO I KORAK PO KORAK... A KOJI JE TO POSAO...KAŽU DA JE ZDRAVSTVO RUPA BEZ DNA I DA TU JE JEDINO OSTALO PARA... A MOŽE DA SE DOBIJE POVOLJAN KREDIT OD VELIKIH FINANSIJSKIH ORGANIZACIJA, ALI O TOM POTOM...

ODGOVORITE
Name

jovo

11.07.2016 16:02

Ova firma postoji 26 godina spriječili su šićar neznalicama na tržištu svaka čast.Gasi se tvoj mozak,polako ali sigurno.

Name

tadija

04.05.2017 22:12

Jeste iskompleksirani ovom firmom rasturiše vas na tržištu i kraj priče.

Name

Stevanbl

28.07.2015 17:18

Isti taj gospodin Ninic ako niste znali 60 posto poslovanja obavlja u Americi i ubedjen sam da bi bez ovih poslova i dalje poslovaoi ziveo na vrhunskom nivou!

ODGOVORITE
Name

Goran BL

28.07.2015 22:28

Laz,zasto to ne dokazes,mozda si mu sin ili jadni uposlenik koji ce uskoro ostati bez posla,a toga nisi svjestan.

Name

Free@Last

29.07.2015 06:23

Ti si druže provokator ili si totalno neinformisan. Lanaco nije ništa prodao izvan granica BiH već 15 godina. Kakva Amerika kakvo s.anje, pa šta ti ta firma može ponuditi Američkom tržištu??

Name

Mikailo

29.07.2015 07:24

Gospodin Ninic je obican seljak koji nema veze sa biznisom. On ima samo jednog klijenta - drzavu. Kad izgubi tog klijenta vidjecemo kako ce poslovati.

Name

vxy

30.06.2016 22:45

Ninić je gospodin čija firma prodaje softver vani budućnost je pred ovom firmom a seljaci mogu samo da zavide lanaku.

Name

zaključak

04.05.2017 22:13

Ovaj goran i mikailo su obične budale.

Name

Todor

28.05.2017 16:49

Lanako radi softver i digitalizaciju otvaraju svoju IT akademiju a glavni prof je Branko Perišić sa FTN u Novom Sadu a boraniji je ostalo da lupeta i piše jalove komentare.

Name

eliot nes

19.12.2017 21:59

Lanako je otvorio razvojni centar u Zrenjaninu na Tehničkom fakultetu a šta ste vi postigli?Naravno ništa baš ste truba.

Name

Rade

29.07.2015 09:21

Sad ce ovde Lanaco da brane njegovi zaposlenici koji svakako to i treba da cine jer im je dobro.Svi drugi mogu u potpunosti da prihvate ovo sto je gdja Vaskovic napisala jer je istina.Sreca pa ljudi iz informaticke branse manje trpe ovu vrstu povlastenosti jer imaju priliku da rade sa firmama i naruciocima iz inostranstva, kao pojedinci ili kao firme pa ih Lanaco manje interesuje.

ODGOVORITE
Name

Goran

29.07.2015 10:06

Da al si promasio poentu ... nije pitanje gdje zaradjuje vani vec kako vlada placa njegove nebulozne projekte.

Name

iskreno

31.07.2017 23:23

Koje ste vi osvojili međunarodne nagrade kad Lanaco ništa ne valja?

Name

realno

09.10.2017 23:02

Lanako postoji skoro 30 godina i uvjek u skladu sa zakonom i uvjek su ispred konkurencije u svemu osvojite i vi sve međunarodne nagrade koje su oni dobili pa ih slobodno komentarišite.

Name

snouden

29.07.2015 10:39

Dajte molim vas sve funkcioniše samo partijskom linijom i knjižicom.Krediti, posao, sve A ma bas sve.Ako nemate knjižicu nijedno građansko pravo zagarantovanu ustavom ne možete ostvariti.

ODGOVORITE
Name

bogdanović

29.07.2015 14:54

To smeće što je Lanaco nabavljao od Comtradea, moglo je ministarstvo da nabavi od HP-a, Dell-a, od nekog pravog proizvođača, a ne od srbijanskih prodavača magle. To je čitav mafijaški lanac, svi se tu ugrađuju, i ministarstvo, i Lanaco i Comtrade, a sve ne vrijedi jednu petinu plaćenog novca. Šta će drugo biti u mafijaškoj državi. Zaposlenici Lanaca izgledaju kao iz skeča nadrealista o Savezu telefonskih snaga; djeca koja izlaze iz službenih automobila ne prekidajući razgovor na mobilnom telefonu, vrlo su važni, rade na važnim projektima, a ustvari samo paraziraju pljačkajući budžete zahvaljujući povlaštenom položaju koji potiče iz mafijaških veza. Slika i prilika mafijaške države.

ODGOVORITE
Name

lcd

30.06.2016 22:41

Ala nebuloznih laži.

Name

neko iz bl

09.08.2016 15:15

Baš si ludak ,smeće je u tvojoj glavi Komtrejd drži Veselin Jevrosimović sponzor reprezentacije u atletici dobrotvor i humanista koji je bezbroj puta pomogao i donirao kao i lanako koji je učestvovao u svim humanitarnim akcijama stipendiranjima a kome si ti pomogao bogdanoviću budalo jedna?Glumiš poštenje i borbu za pravdu da bi našto ušićario doskočili su vam.

Name

Vaso

29.07.2015 15:22

Preko ove firme su oprani milioni za Sprica, Kasipovica, Majkicku, Kovacevica, bivse direktore fonda zdravstva itd. Pa samo Elektrokrajina mjesecno placa 90.000KM a nekad je placala 180.000KM pa ih bilo sramota toliko da uzimaju. Kazu od tih para svaki mjesec svoje sledovanje su uzimali Kovacevic, Radmanovic i Lanaco. Sada se cerupa nemilice elektroprenos i elektroprivreda sa SAP programom i nigde nije skup kao u nasoj RS. Licence Microsofta su tek posebna prica jer razlika na cijeni je 30 posto pa vi sad racunajte koliko para ima na jednostavnom prefakturisanju od Microsofta preko Lanaca do klijenta. Napisano je o Lanacu sve ali dzaba je to... od nas drekavaca niko nestrhuje.

ODGOVORITE
Name

realista objektivni

30.07.2017 16:29

KAko to da Lanako postoji 30 godina i nikada nisu imali ni jedan problem sa zakonom ni u jednoj vlasti?Zašto vas ne bira niko za saradnju?To se trebate zapitati ako imate mozga a ne da vi diktirate institucijama sa kim će poslovati što je objektivo šizofrenično.

Name

Pero

29.07.2015 15:53

Pored Lanaca je tu i Nites koji radi samo milionske poslove za Elektrokrajinu i Vladu RS jer rodjacke veze sa Tegeltijom puno donose. Tu je i novi igrac Prointer koje gura nemilice tatin sin koji jos nije zaposlen jer ovako je lakse i cistije u kesu uzeti nekoliko destina ili stotina hiljada maraka po poslu. Ma samo da znate kakva je to ljudina od momka.

ODGOVORITE
Name

Kumine

02.08.2015 22:52

Mene samo interesuje, ako sam ja redovan platiša električne energije i imam svaki mesec pretplaćeno do deset KM, odakle zatezna kamata na neplaćen račun električne energije. Mogu da razumem da imam dug 50-200KM pa u redu. Inače softver za račune elektro distribucije izradio je Lanaco.

ODGOVORITE
Name

Nezadovoljan

03.08.2015 09:32

Čovjek se snašao, bere kajmak za sebe i ne treba ga kriviti. Treba kriviri ove što su mu dozvolili da to rade i dijele kajmak sa istim. Realno. Toliko...

ODGOVORITE
Name

ups

19.08.2017 20:32

Dosadni ste više sa ovom firmom ne možete im parirati na tržištu i u razvoju i kraj priče.

Name

Raco

03.08.2015 09:46

Red je da čujete i drugu stranu, a nemam nikakve veze sa vlasnikom.Kada ste tako dobro informisani onda bi trebali da znate da je to možda i jedina firma u RS gdje se plate isplaćuju svakog prvog,gdje radnici dobijaju od strane vlasnika automobile koji koriste 24 sata sa plaćenim troškovima goriva i održavanja,gdje radnici dobijaju stimulacije i bonuse pošto dobro odrade svoj posao na određenom projektu,da se firma odaziva na raznorazna donatorstva i pomoći,da vlasnik ne posjeduje ni jahte ni vile već ulaže u stimulaciju radnika i da ta ista firma zapošljava preko 250 radnika čije porodice žive od tog njihovog rada.Ovakvog vlasnika firme koji brine o svojim radnicima nema u regionu a sigurno ni šire.

ODGOVORITE
Name

Vid

03.08.2015 10:32

@Raco Kad je taj gazda tolika postenjacina zasto su mu svi ljudi prijavljeni na minimalne plate a ostalo dobijaju u kovertama ?

Name

Banja Luka

11.10.2015 20:28

To za minimalac nije tacno! Ne lupaj gluposti! Drugo to je jedina firma u ovoj drzavi koja uzima najbolje studente sa nasih fakulteta i obezbedjuje da pametni mladi ljudi ostaju ovde. Cak zaposljavaju i nase mlade ljude koji su studirali vani. Da je vise ovakvih firmi ne bi nam se ovoliko mladih selilo u EU i USA u potrazi za hljebom!

Name

dragan b palanka

11.10.2015 18:57

Teško je braćo preko Drine, a ne znam ni ljude ni firmu Lanaco ali da li su pre bili bolji, dali je lako zadobiti pa žnju rodjenog, nije, a kamoli listopadnog političara bilo kojeg.Da li je zapad bolji, samo veći medijski marketing i la ž,da Bog da, da imamo hiljade Lanaca i da rade za evropsku uniju i Ameriku.

ODGOVORITE
Name

realno

11.10.2015 19:06

Ne cudi me da BN pise protiv vlasti. Ne branim ih, ali mislim da nije u redu da se toliko ocrnjuje vlast i sve u vezi njih, jer svi znamo da ko god da je na vlasti, bilo bi isto ili slicno. Primjer je Prnjavor, SDS je na vlasti, zato posao dobijaju svi koji su ili clanovi SDS-a, ili su rodjaci nacelniku Gataricu. A nama koji nemamo veze sa politikom ostaje da kukamo po raznim portalima i drustvenim mrezama.

ODGOVORITE
Name

Manjača

15.12.2015 22:32

Ninić je pametan čovjek koji je 100 godina ispred svog vremena,mr ekektrotehnike sa 26 godina najbolji student Zagreba,tupanima je ostalo jedino da mu zavide.

ODGOVORITE
Name

yx

14.01.2016 18:06

Prvo završi elektrotehniku pa komentariši Ninića,on je prof više elektro fakulteta.

ODGOVORITE
Name

zyx

16.01.2016 17:31

Ovi glupaci što su protiv Ninića ne kapiraju osnovne stvari,logično je da lanaco dobija najviše poslova jer ima najbolji i najobrazovaniji kadar 150 ing el. tehnike ljudi znaju struku i najeftiniji su u uslugama. Kako dobijaju poslove ovi koji imaju 10,15 inžinjera?Izuzev zavisti konkurencije nema tu ničeg spornog, to je najčistija i najobrazovanija firma u RS.

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.02.2016 17:32

Lanaco je dobijao nagrade za svoje projekte u Londonu na sajmu elektrotehnike a proglašena je firma kao najbolja u Jugoistočnoj Evropi.Sada rade softver a budalama je ostalo da pričaju nebuloze i skapaju od zavisti,kad već mozga nemaju.

ODGOVORITE
Name

Darko

06.02.2016 17:43

LJudi iz lanaka znaju znanje,što ostali kad sve znaju ne postižu bolje rezultate od njih.Smiješno,zar ne?Zavist i ljubomora.Kamo sreće da je više ljudi kao ovi iz lanaka.

ODGOVORITE
Name

zdrav razum

06.02.2016 21:37

Nije mi jasno zbog čega napadaju lanako kod njih je sve čisto,jedini problem je što konkurencija nema dovoljno edukovan kadar da se nosi sa njima.Baš su budale.

ODGOVORITE
Name

Savo

08.02.2016 17:23

Iznapadaše najbolju firmu bez ijednog konkretnog dokaza.To je najbolja IT firma u BiH.Dobijaju nagrade i na medjunarodnom nivou.Imaju najbolje stručnjake ing.Zec je dobio nagradu kao najbolji programer u Evropi.

ODGOVORITE
Name

vanja

12.02.2016 22:42

To je najbolja it firma u bih,konkurencija ne može da ih prati ni u čemu,ovi napadi su smiješni i jadni.Lanako ima najbolje stručnjake i menadžment i logično je da svi hoće da rade sa njima.Poznati su i na stranom tržištu.Želim im puno uspjeha u budućnosti jer su najbolji.

ODGOVORITE
Name

logika

14.02.2016 08:01

Ne kapiram zbog čega se ljudu ljute na lanako.Izašli su na tržište i potučeni su do nogu,ne mogu da im konkurišu i kraj priče.

ODGOVORITE
Name

sos

24.03.2016 23:17

Lanac,o sad proizvodi softver za strana tržišta a ostali to ne mogu ni da zamisle,sad će otvoriti u incelu tehnološki centar samo napred,da je takvih više,bijede i zavisti uvjek ima.

ODGOVORITE
Name

realista objektivni

24.05.2016 20:02

Stalno napadaju lanaco nije mi jasno zašto,poraženi su u tržišnoj utakmici .Lanaco prodaje software u inostranstvu tržište je širom planete.Uvjek poklone softver besplatno firmama sa kojima posluju,kad će to neko od ovih što laju da uradi,nikad glume poštenje da bi oni nešto nelegalno zaradili,sramota.

ODGOVORITE
Name

surovi realista

28.05.2016 12:05

Zaista su jadni i bijedni ovi napadi na Lanaco bez ikakvog osnova,ljudu su uvali red u it sektor a isto tako i zakon.Ovi što hvataju na galamu bi da ušićare nešto nezakonito na it tržištu.Lanaco poklanja software besplatno firmama sa kojim posluje izvozi software vani u milionskim iznosima ovi bijednici što galame to nikad ne bi uradili.Onemogućen im je prostor da se bave lopovlukom pa napadaju Lanaco.

ODGOVORITE
Name

cccd

26.06.2016 11:45

Lanako je debelo ispred konkurencije Majkrosoft i ostale najveće svjetske kompanije samo njih uvažavaju i sa njima sarađuju.

ODGOVORITE
Name

zoki

27.07.2016 15:52

Ma Lanaco je najbolja it firma na ovim prostorima.Nisu glupi ljudi iz institucija što traže njih za ozbiljne poslove.Imaju najbolje kadrove i logično daju najbolje usluge.Firma postoji 26 godina i ima najbolje rezultate koje su prepoznale najbolje firme i institucije sa zapada.Tržište je čitav svijet to govori da su ovi napadi na lanako dokaz da je pojedinima onemogućeno da nelegalno posluju i nezakonito zarađuju u ovoj oblasti.Kad su veliki znalci što ne osvoje neku nagradu u inostranstvu,mogu blebetati i pisati na ovih hakovanim sajtovima.

ODGOVORITE
Name

bl it

02.08.2016 00:12

Sve firme traju nekoliko godina a lanaco 26 to govori da oni nisu vezani za vlast već za struku.Što ovi što laju ne osvoje nešto na stranom tržištu,bar u it sferi jeto moguće.Nemaju blage veze samo galame kako bi nelegalno poslovali.

ODGOVORITE
Name

student elektrotehnike

03.08.2016 16:09

Dekan elektrotehničkog faksa u bl Branko Dokić samo njih priznaje i uvažava dok ovi što neargumentovano kritikuju ne zaslužuju nikakav komentar.Lanaku nisu ni do koljena troše bezveze vrijeme glupaci.

ODGOVORITE
Name

neko iz bl

03.08.2016 22:02

Firma postoji skoro tri decenije i uspješno posluje.Glupo je lanaco vezivati za vlast jer su sve vlasti dobre sa njima.Inovativni su i uvjek prvi usvajaju sve novine.Sad prodaju software po svijetu uspiješno.

ODGOVORITE
Name

misteriozni

15.10.2016 21:13

E jeste ludaci i budale tolike nebuloze bez ikakvih argumenata.Postignite neki uspjeh u it branši pa onda komentarišite lanako,niko vam ne brani izuzev što nemate tri čuke u glavi,lanako će biti ispred vas uvjek 100 godina.

ODGOVORITE
Name

kolega

31.12.2016 22:05

Sve same površne konstatacije i nebuloze bez ikakvih dokaza o bilo čemu.Lanako je bez premca u IT sferi konkurenciji je ostalo samo da im zavide,gubitnici.

ODGOVORITE