I Grčka bi mogla da prizna Kosovo?

Srbija je od Grčke zatražila objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina „podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije“.

Svijet 17.07.2015 | 07:43
I Grčka bi mogla da prizna Kosovo?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za „Blic“ da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

- Uputili smo zahtev grčkom ministarstvu spoljnih poslova za razjašnjenje stavova njihovog ministra Kocijasa. Očekujem da i pored velikih pritisaka koje trpi Grčka neće promeniti stav o nepriznanju jednostrano proglašene nezavisnosti - navodi Dačić i dodaje da to ne bi bilo u skladu ni sa međunarodnim pravom, ni s prijateljskim odnosima dve države.

Ministar u Prištini

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas prethodno je u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, „uključujući one u oblasti bezbednosti“, izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu, preneli su prištinski mediji.
Ambicija Prištine je, podsetimo, da pre svega postane članica UN, nakon čega bi joj se omogućio pristup u OEBS, Savet Evrope, NATO i ostale ključne organizacije.

Na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, Kocijas je ostao nedorečen, ali je najavio da će Grčka u Prištini otvoriti kancelariju za saradnju s Kosovom.

Ambasada

U Ambasadi Grčke u Srbiji juče nisu odgovorili na niz pitanja „Blica“, poput toga da li će Atina podržati članstvo Kosova u UN, OEBS i NATO.

- Izjave ministra Kocijasa date u Prištini su jasne. Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i grčki stav o tom pitanju ostaje nepromenjen - bilo je sve što su rekli u Ambasadi.

Vraćaju dug

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Blic“ da postoji razlog za takvu izjavu grčkog šefa diplomatije.

- U obračunu Grčke i Nemačke oko sporazuma sa MMF i Briselom, SAD su držale stranu Grčkoj. Zato Atina mora da vrati dug Vašingtonu, a gde ćete bolji način za potkusurivanje od Kosova. Treba očekivati da Grčka posredno podrži članstvo Kosova u čitavom nizu međunarodnih institucija, uključujući NATO. Međutim, preko noći neće doći do nekih radikalnijih promena u smislu priznanja Kosova - zaključuje Anđelković

Najava premijera Rumunije

- Rumunija će preispitati svoj odnos prema nezavisnosti Kosova - najavio je krajem maja za „Blic“ rumunski premijer Viktor Ponta. On je tada odbacio tvrdnje prištinskih medija da će Rumunija sigurno priznati Kosovo, ali je potvrdio da će državni vrh u Bukureštu „procenjivati šta se na Kosovu promenilo od 2008. godine“.

Protiv Viktora Ponte je u međuvremenu u Rumuniji podignuta optužnica zbog korupcije i više praktično ne obavlja premijersku dužnost.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

stojan

17.07.2015 06:37

Suvise si naivan grcka ce bas da ispasta zbog vaseg prijateljsva

ODGOVORITE
Name

Realno

17.07.2015 07:18

Nas tamo je nesto manje od 7% i ne cudi me sto vecina drzava u svijetu priznaje neovisno Kosovo a da budem iskren ja bi ih prizno pa da se ta prica vec jednom zavrsi, jedino bi trazio podrucja blize Srbiji gdje je nas narod vecinski a ostalo bi im dao i zbogom zauvjek!

ODGOVORITE
Name

Batan

17.07.2015 13:09

Pa ebi ga, jedino još to imaju da prodaju. A nedostaje im još samo 350 milijardi.

ODGOVORITE
Name

Md

17.07.2015 15:11

Cipras je kao i ove nase lupage sve bi prodali tako i on samo nema sta da proda,a siptarska mafija ce dati pare da ih prizna a i kad ih priznaju ni jedni ni drugi ne igraju nikakvu ulogu

ODGOVORITE
Name

Pa da

17.07.2015 16:37

Ne mozes ti biti nezavistan i imati svoje misljenje a ocekujes pomoc u parama.

ODGOVORITE