Ministarstvo nastavlja da krši zakonske akte!

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ni ove godine nije dobilo prolaznu ocjenu Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Republika Srpska 07.07.2015 | 20:01
Ministarstvo nastavlja da krši zakonske akte!

Kršenje niz zakonskih i podzakonskih akata, kao i neizmirenje obaveza prema poljoprivrednicima glavni su uzrok za mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima i negativanu ocjenu za usklađenost aktivnosti ovog Ministarstva.

Aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i u 2014. godini obilježio je niz propusta, zbog čega ponovo nije dobilo prolaznu revizorsku ocjenu.

Ukupne neizmirene obaveze Ministarstva su u februaru ove godine bile veće od 23 miliona maraka, od čega na Agenciju za agrarna plaćanja otpada 21 milion. Pored dugovanja prema poljoprivrednicima, revizor je Ministarstvu zamjerio i višemilionsko probijanje budžeta.

Izvršenje zbirnog budžeta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sa 31.12.2014. g., bez rashoda obračunskog karaktera, iznosi 113.864.765 KM, što je za 15% ili 14.573.165 KM više u odnosu na rebalansom odobrena sredstva, što nije u skladu sa članom 40. stav (1) Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

Revizija je ukazala i da se Ministarstvo zadužilo kod tri komercijalne banke u iznosu većem od 15 miliona maraka kako bi isplaćivali podsticaje za 2013. godinu čime je prekršen Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS. Ministarstvo je pristalo i da za Farmland iz Nove Topole garantuje da će Garantnom fondu Srpske u slučaju neizmirenih obaveza prema IRB-u u ime Farmlanda vraćati dug, čime je ponovo prekršen Zakon o zaduživanju. Sporan je bio i način raspodjele podsticaja.

Značajan dio plaćanja po osnovu odobrenih novčanih podsticaja vršen je putem ustupanja potraživanja (cesija), što dovodi u pitanje namjensko trošenje sredstava, jer se isplate podsticaja vrše nakon što je korisnik sam obezbijedio sredstva iz drugih izvora za namjenu koja se subvencioniše iz budžetskih sredstava. Na taj način umanjuje se efikasnost upravljanja javnim sredstvima koja su planirana za podsticaje.

Revizija je utvrdila i da je Ministarstvo poljoprivrede ostalo bez dva miliona maraka koje je dobilo kao donaciju od vlade Japana, jer je sporni novac je bio na računu u propaloj Bobar banci.

U Ministarstvu poljoprivrede su nam poručili da nemaju komentar na revizorski izvještaj, bez obzira što Ministarstvo poljoprivrede već treću godinu zaredom od revizora dobija upozorenje da krši zakon.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MIco M

07.07.2015 18:20

Gdje su nase pare, a sta je sa fonda solidarnosti za poplave to ispitaj Snjegota...

ODGOVORITE
Name

gadafi

07.07.2015 18:43

Zemljace zao mi te al niko niti tebe niti tvoje izvjestaje ne j...e s glave. Jos od odlaska bivseg ministra Proke Dragosvljeviva!•

ODGOVORITE
Name

belaj

07.07.2015 18:59

Vlastodržci su toliko zaglibili u muljanju da prave stalno propuste i krše zakone RS bez sankcija.

ODGOVORITE
Name

Cezar

07.07.2015 19:12

Nijedna vlada u RS nikad nije poštovala zakone a ove zadnje dodikove vlade su potpuno opredijeljenje bezakonju. Rade št god hoće. Zakone krše u svemu na svakom koraku. Odgovornosti nema. Ovdje se demokratija shvata potpuno pogrešno. Onaj ko od strane naroda bude izabran u vlast nije dobio RS na raspolaganje. Oni samo treba da rade odredjeni posao na tim pozicijama. Medjutim balkanski mentalitet je u punom zamahu.

ODGOVORITE
Name

RE gadafi

08.07.2015 06:17

Tačno, revizorski izvještaj za Proku ministra from Srbac, bio je takav da se tekst 'ladno i bez izmjena mogao sistemom copy paste prenijeti u krivičnu prijavu, zatim u optužnicu i potom u osuđujuću presudu. I dispozitiv i obrazloženje. Jedino dopuniti generalijske podatke i adresu na kojoj se lopov može pronaći, popis dokumenata kao dokaza, dopisati zatvorsku kaznu i mjeru oduzimanja opljačkane narodne imovine. Ali ništa od svega toga..

ODGOVORITE
Name

Mila

08.07.2015 08:53

Definitivno nakon svih ovih godina "rada" i "truda" svih naših političara jedini dojam koji su ostavili je da se bave najboljim i najunosnijim poslom. Politika je "zanimanje" prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pa zar može bolje. Radiš koliko hoćeš, zarada je u skladu sa "sposobnostima", ako dobro muljaš, lažeš, kradeš, pljuješ po protivnicima ili čak dojučerašnjim saradnicima, nemaš obraz a riječi " sram, stid i poštenje" doživaljaš kao riječi jezika kog ne razumiješ, savršen si za taj posao. I šo je najbitnije u kom poslu možeš biti a da ne snosiš odgovornost za svoj rad, za svoje riječi i djela, da pokradeš, upropastiš i uništiš i umjesto u zatvor ti dobiješ samo neku novu funkciju na kojoj će opet zablistati tvoj bistar um i tako u nedogled. Ako se nisi pronašao u ovom nemoj se baviti politikom, vjerovatno si častan i nećeš uspjeti u istom.

ODGOVORITE