Vimbldon: Nole u dva dana do 1/4-finala!

Novak Đoković plasirao se u četvrtinu finala Vimbldona, pošto je u meču koji je trajao dva dana savladao Kevina Andresona posle preokreta u pet setova.

Tenis 07.07.2015 | 17:20
Vimbldon: Nole u dva dana do 1/4-finala!

Prvi teniser sveta slavio je protiv Južnoafrikanca posle velike borbe, uspeo je da neutrališe 40 asova rivala, i na kraju trijumfuje – 6:7 (6), 6:7(6), 6:1, 6:4, 7:5.

Srpski teniser izgubio je prva dva seta u taj-brejku, ali je naredna dva dobio sa 6:1, 6:4 i uspeo da se u potpunosti vrati u egal.

Novak je imao šanse i u prva dva seta, ali je bio previše letargičan, pa je Anderson stigao do kapitalne prednosti. Srpski teniser je međutim igrao sve bolje u nastavku i uspeo je da izjednači na 2-2 u setovima pre nego što je susret prekinut zbog mraka.

Peti set doneo nam je očekivan start, Južnoafrikanac je nastavio sa izuzetno sigurnim servisima, dok Srbin, i pored svog truda, nije uspevao da stigne ni do šanse za brejk. Imao je i Anderson priliku da prelomi duel u svoju korist, pošto je imao dve šanse da rivalu oduzme servis, pri vođstvu od 2:1, ali je Đoković pametnim servisima uspeo da se izvuće.

Čekao je Novak svoju šansu, i dočekao je u jedanaestom gemu, iako je u nekim trenucima bilo vidljivo da je frustiran rivalovim servisima. Prvi poen uzeo je zahvaljujući odličnom riternu, usledila je dupla greška Andersona, a zatim novi fenomenalan ritern za brejk i ključno vođstvo – 6:5.

Nije dobro počeo Srbin gem u kom je servirao za četvrtinu finala, izgubio je prva dva poena, a pri tom nije uspevao tokom celog njegovog toka da ubaci prvi servis. Ipak, i ovoga puta je pokazao koliko je mentalno jak, pametnim drugim servisima i preciznim udarcima 'šetao' je rivala, da bi ga na kraju naterao izlaskom na mrežu da lopticu pošalje u aut za veliki trijumf.

Ipak, ostaje nejasno zbog čega organizatori meč nisu prebacili na centralni teren koji ima reflektore, kao što su to uradili u subotu kada su igrali Monfis i Simon.
Najbolji sportista sveta, koji na terenima Ol Ingland Klaba brani titulu, plasirao se u svoje 25. uzastopno Gren slem četvrtfinale, u borbi za polufinale igraće protiv Hrvata Marina Čilića, koga je savladao u svih 12 prethodnih duela.

Ni novi dan na trećem Gren slemu sezone nije počeo kako je planirano, Novak i Anderson izašli su na zagrevanje, ali su ubrzo morali nazad u svlačionicu jer je počela da pada kiša. Ipak, kako je javio naš izveštač iz Londona, u roku od desetak minuta skinut je zaštitni pokrivač sa trave, pa je meč na terenu broj jedan mogao da počne.

Anderson je nastavio tamo gde je stao u ponedeljak, u uvodnom gemu je odservirao tri asa, stigao do svog ukupno 35, i poveo u odlučujućem setu. Usledio je ekspresan odgovor Novaka, takođe je asom otvorio svoj servis gem, a zatim lagano stigao do izjednačenja – 1:1.

Servis Južnoafrikanca nije jenjavao, ali je naš teniser popravio ritern u trećem gemu i uspeo da stigne do izjednačenja. Međutim, za brejk loptu nedostajalo mu je i malo sreće, jer je posle čelendža Andersona loptica ipak bila na liniji, pa je zatim rutinski priveo gem kraju – 2:1.

Prvu dramu u petom setu videli smo već u četvrtom gemu, kada se Novak suočio sa dve vezane brejk lopte, pošto je dozvolio rivalu da preuzme inicijativu u poenima. Ipak, zadržao je smirenost, prvu priliku za rivala neutralisao je sjajnim serisom, dok je drugu Anderson poslao u aut – 2:2.

Nije Anderson previše žalio za propuštenim šansama, ostao je koncentirsan i nastavio odličnim servisima da muči Novaka. Doduše, Južnoafrikanac je pogodio neverovatan broj linija za kratko vreme, ali je Đoković uspeo i ovoga puta da se izvuče i stigne do novog izjednačenja – 3:3.

Ništa se značajno nije promenilo ni u naredna dva gema. Najpre je Anderson u svom prepoznatljivom stilu stigao do prednost, da bi mu Đoković odgovorio na isti način, bez izgubljenog poena, za novi egal, a situacija je ostala nepromenjena i u sledeća dva servis gema obojice tenisera – 5:5.

Čekao je Novak svoju šansu, iako je u nekim trenucima bilo vidljivo da je frustiran rivalovim servisima. Prvi poen uzeo je zahvaljujući odličnom riternu, usledila je dupla servis greška Andersona, a zatim novi fenomenalan ritern za brejk i ključno vođstvo – 6:5.

Nije dobro počeo Srbin gem u kom je servirao za četvrtinu finala, izgubio je prva dva poena, a pri tom nije uspevao tokom celog njegovog toka da ubaci prvi servis. Ipak, i ovoga puta je pokazao koliko je mentalno jak, pametnim i preciznim udarcima je 'šetao' rivala, da bi ga na kraju naterao izlaskom na mrežu da lopticu pošalje u aut – 7:5.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Roko j.

07.07.2015 17:35

ole Nole najteže je prošlo

ODGOVORITE
Name

007

07.07.2015 18:23

Vrlo,vrlo težak protivnik.Sada se lakše diše.SRETNO.

ODGOVORITE