Referendumom štite kriminal u Srpskoj

Poslanici Saveza za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske upozorili su danas da nije moguće reaktiviranje odluke o referendumu u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH te da se referendumska pitanja iz 2011. i ono koje sada predlaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u potpunosti razlikuju.

Republika Srpska 07.07.2015 | 19:45
Referendumom štite kriminal u Srpskoj

Opozicionari u Srpskoj naglašavaju da su protiv političkog avanturizma Milorada Dodika te da će to spriječiti, a u narednim danima će zauzeti stav kako će glasati na posebnoj sjednici Parlamenta Srpske o ovoj temi. 

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govadarica izjavio je danas novinarima u Banjaluci da su na Kolegiju Narodne skupštine od savjetnika predsjednika Srpske Siniše Karana dobili potvrdu da se sada radi o potpuno novom referendumskom pitanju, u odnosu na ono koje je bilo 2011., kada je u Parlamentu usvojena odluka o referendumu u Srpskoj. 

On je napomenuo da i opozicija u Republici Srpskoj ima velike zamjerke na rad Suda i Tužilaštva BiH, ali "žele da ukažu i na anomalije koje pravi Milorad Dodik, spreman na sve da zaštiti kriminal i korupciju u Srpskoj“. 

I šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović ističe da je referendum isuviše ozbiljno pitanje i protiv su političkog avanturizma, koji može donijeti štetu Srpskoj. 

Naglasio je da je PDP i za referendum o svim životnima pitanjima građana i da takve odluke treba donositi. 

Poslanička grupa Stranke napredna Srpska smatra da je manipulacija SNSD-a i Milorada Dodika pala u vodu, jer se, naveo je poslanik Goran Đorđić, sada potvrdilo da se ne radi o reaktiviranju odluke o referendumu, te da je Dodik predložio sasvim novo referendumsko pitanje. 

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi na zahtjev predsjednika Milorada Dodika trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održana 14. ili 15. jula, zavisno kada se završi još jedna posebna sjednica, odlučio je danas Kolegijum Parlamenta Republike Srpske. 

Ranije je za 14. jula zakazano posebno zasjedanje Skupštine o informaciji o poslovanju "Elektroprivrede RS“, a čije održavanje traže poslanici opozicije. 

Po Dodikovim ranijim najavama, referendum u Srpskoj bi se mogao organizovati u prvoj sedmici septembra.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"

Predsjednik očekuje da će građani u velikom broju odgovoriti s “ne". Kako je istakao, to bi bila obavezujuća odluka za sve predstavnike vlasti, a odluke državnog Suda i Tužilaštva ne bi se primjenjivale na prostoru Srpske.

Narodna skupština je još 2011. godine donijela odluku o referendumu na kojem su se građani trebali odrediti prema neustavno i neovlašteno donesenim zakonima viskog predstavnika, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali je tu odluku tada Dodik suspendovao, a otvoren je strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH. 

(BN TV)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Sarajlija

07.07.2015 11:37

Baja ne osvrći se na te poltrone , samo guraj naprijed sa tim referendumom , drž se Bajo cijela Bosna je uz tebe !

ODGOVORITE
Name

Bole

07.07.2015 12:46

Pravo zboriš, živjela nezavisna Republika Srpska!

Name

Matrix

07.07.2015 21:44

Svi su zaboravili Bonska ovlaštenja Visokog predstavnika za BiH, gdina Incka. Kakvu god odluku da donesu političari, NSRS ili građani RS, ako referenduma bude, tu će odluku Incko poništiti!!! Hapšenja povodom silnih afera u RS će ubrzo krenuti, jer na tim pitanjima ubrzano rade Sud i Tužilaštvo BiH!!! Otuda i ideja o referendumu!!!

Name

mlaćenj prazne slame

07.07.2015 11:41

Vladajuća koalicija za ovo pitanje ima većinu od 48 poslanika, a opozicija je još prije mjesec dana tvrdila da mogu do skupštinske većine.

ODGOVORITE
Name

Bosko >Buha

07.07.2015 11:44

Objavi ga Dodice pa da vidimo za koga ce biti obavezujuci rezultati glasanja.

ODGOVORITE
Name

PETAR

07.07.2015 11:47

KRIZA JE SVEOBUHVATNA, PA DODIK VIDI SPAS ZA SEBE I SVOJE TAJKUNE, JEDINO UKIDANJEM SUDA I TUŽILAŠTVA, KOJE BI MOGLO VRLO BRZO, POKRENUTI ISTRAGE; AKO TO VEĆ I NE RADE?! ON PRIZNAJE "SUD SAMO SVOJE PARTIJE"!!!

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2015 19:35

Ma referendum da ukinemo BiH. Živjela slobodna Srpska

Name

lolo

07.07.2015 11:53

Dodik i njegov režim su veliko zlo. Protiv takvog zla se na brani sprejom protiv komaraca.

ODGOVORITE
Name

G

07.07.2015 11:57

Prevara dok pridju izbori dodo o referendumu zapocinje pricu nece uspjet ovog puta

ODGOVORITE
Name

Logika...

07.07.2015 11:58

Kad bi to pitanje postavio u Federalnom dijelu - proslo bi... Kasnije bi im taj datum bio praznik.

ODGOVORITE
Name

Zenica

07.07.2015 12:14

Ma,Dodik je svjestan da je sve ovo samo običan cirkus,to neko refendumsko pitanje koje se odnosi na zakone koji više ne važe jer su na snazi zakoni koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH,naprosto smiješno... Ali,eto,on se definitivno odlučio na ovu taktiku skretanja pažnje sa skorog (ili već postojećeg) ekonomskog sloma koji prijeti (ili je već tu) da uništi mogućnost za bilo kakav koliko-toliko normalan život... Zato je bolje pričati o toj nekoj rezoluciji,Naseru Oriću i sličnim egzistencijalno važnim temama... Pozdrav svima,naročito ljudima koji se svaki dan bore kao lavovi da zarade neki novac da bi nekako prehranili svoju porodicu i to u ovakvom ludom okruženju...

ODGOVORITE
Name

tarzan

07.07.2015 12:18

Predsjednice da li si upoznat da ti u Mrkonjic Gradu radi sudija krivicno osudjena za zloupotrebu sluzbenog polozoja i ovlastenja presuda okruzni sud u Doboju .Sredimo prvo nase dvoriste da bi drugima davali foskule i kritike.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

07.07.2015 21:05

VSTS je bih nivo i imenuje sudije. Sudije ne imenuje i ne skida RS.

Name

pametnom dosta

07.07.2015 12:22

Izglasavanjem referenduma prestale bi da postoje i sve policijske agencije na nivou BiH,pa vi dobro potencijalni glasači razmislite kome to u ovom trenutku najviše odgovara,ili se opet uhvatite za srbovanje velikog Srbina koji je uz pomoć svojih poslušnika otjerao strane tužioce iz Odjeljenja za organizovani kriminal,a ostavio u Odjeljenju za ratne zločine.

ODGOVORITE
Name

Julio

07.07.2015 12:31

Samo ce ga kostati referendum nekoliko miliona maraka ,koji ce jadni narod platiti. Ja zaista ne razumijem Igora Radojcica sto ne preuzme vlast,kako moze slusati sta ovaj mlati . Sto u septembru,daj odmah referendum dok je dijaspora dole.

ODGOVORITE
Name

Meho

07.07.2015 12:40

E moj Mile!!! Kako se mi iz BiH cudimo lijepim gradovima, autima, putevima, odmorima koje imaju stranci. Kamo srece da si pametniji i da vidis kako mi, gradjani BiH, patimo zbog takve politike. Tvoja djeca sigurno ne osjete krizu kao moja. Ali valjda i tebi dodje kraj. Valjda te casni Srbi osude na dugogodisnju robiju.

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

07.07.2015 13:02

Dodikov ....Rijaliti kao po scenariju Heppy televizije, pratite li vi njega jase na ovome raspisivanju zadnjih sest godina.

ODGOVORITE
Name

kurir Aca

07.07.2015 13:05

Prvo spominje neustavno i neovlasteno nametanje. Sta cemo ako je sve u skladu sa ustavom a i sa ovlastenjima visokog predstavnika. Ili blago receno zabuna oko ovog pojma nametnuti zakoni o sudu,mozda u startu jest bilo nametanja al je poslije parlament sve to izglasao izmedjuostalog i glasovima SNSD...

ODGOVORITE
Name

oslo

07.07.2015 13:25

bravo Nole SRBINE

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska Srbija

07.07.2015 13:35

Treba sto prije raspisati referendum, ali ne o nasilnickim sudovima i tuzilastvu BiH, vec o nezavisnosti Republike Srpske i njenom pripajanju Srbiji u cilju stvaranja Republike Srpske Srbije. Tako je najbolje i za nas Srbe i za Bosnjake jer nema svrhe gubiti vrijeme sa polumrtvom drzavom kao sto je Bosna i hercegovina koja kao takva iz dana u dan unistava nasu Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

07.07.2015 14:06

Zašto Mile buče o referendumu je jasno i zadnjem idiotu i to više ne treba ni objašnjavati. Međutim, braćo Srbi koji ga slijedite, zar ne primjećujete da se iz federalnog dijela ne čuju nikakve reakcije. Zašto, zato što im je tako savjetovano iz međunarodne zajednice, obzirom da će oni u slučaju i samog pokušaja održavanja referenduma da izvrše pritisak na RS da će njen dalji opstanak biti upitan. Tada ideologa referenduma, Dodika, Mitrovića i ostale bratije neće nigdje biti, odnosno, biće na drugim destinacijama.

ODGOVORITE
Name

Козарска Дубица

07.07.2015 14:07

Живела независна и слободна Република Српска

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.07.2015 14:13

Drekavac bi zakuvao, pa ponovo pobjegao, ovaj put pun ko brod, sve sto je stigao sve je pokrao, a ti narode na kontejnere.

ODGOVORITE
Name

Tombacar

07.07.2015 14:33

Naprijed Mile cijeli tombak je za referendum.

ODGOVORITE
Name

isto

07.07.2015 14:42

Isto tako u Nevesinju probaju zataskati lopovluke savjetnika, ali sve isplivalo na povrsinu. To rade saradujuci sa rezimom i ruseci Bosica, ali sve se zna, a tek pocelo da isplivava.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

07.07.2015 15:00

Јел стварно има толико криминала и корупције у Републици Српској да се несмије ни спомињати?

ODGOVORITE
Name

Geography

07.07.2015 17:52

Dobro je pa se ima para za bacanje na kojekakve bezvezne referendume. I oni koji ga sprovedu ne znaju šta dalje. Bitno je da se pare troše uzalud

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

07.07.2015 19:29

Poslije referduma sva imovina vladajuce strukure u RS a koja je u inostranstvu ce biti blokirana. Dodik i co ce biti zabranjeni putovanja. Srbiji ce biti zabranjeno da se mijesa ako hoce u evropu a RS ce propasti jer bez stranih para nista ne radi. Onda ce drekavac izazvati rat sa fedracijom jer kobiva svi problemi u RS je njihova greska i opet sve ko 92..... A sto ne bi moglo ovce moje drage

ODGOVORITE
Name

mladen

07.07.2015 20:26

Nemojte nam pomagati braco bosanci pustite nas u nasem problemu a vi svoj rjesavajte kako hocete

ODGOVORITE
Name

eg45g

08.07.2015 05:24

Nisu oni tebi braca.

Name

jes

07.07.2015 21:48

dobro eto nema referenduma ali gospodo iz opozicije imateli vi neko rjesenje da se stane na kraj ovoj uzurpaciji institucija samo ste protiv referenduma a nikakvo rjesenje nemate

ODGOVORITE
Name

SVE,SVE

08.07.2015 05:48

Ma naravno da stiti kriminal,ne idite vi iz bih institucja cuvajte mjesto gore.

ODGOVORITE
Name

Serafim

08.07.2015 06:17

Nije tacno referendumom se pokazuje da je sud nepravilan neustavan a sudi li sudi samo Srbe, a nasa policija ih hapsi za njihov racun, nadleznosti treba povratiti a sledece je odluka da na teritoriji RS ne moze b iti vise niko uhapsen od strane tuzilastva BiH.

ODGOVORITE
Name

Strsljen

08.07.2015 08:27

Referendum ne stiti kriminal, on brani nevine srpske zrtve koje su BiH "sudilastvom" osudjeni na preko 1500 godina robije, ali treba napraviti novi referendum za kriminal i korupciju i verolomno tuzilastvo RS i vlasti u RS.

ODGOVORITE
Name

sakib mufna

08.07.2015 08:57

Ko o cemu baba o ustipcima, jesu ovi u parlamentu placeni da samo da galame na SNSD, u redu i to ali dajte neke predloge, hapsite imate Sipu.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

08.07.2015 10:19

A što da ne krenemo sa referendumom o usvajanju Zakona o porijeklu imovine?

ODGOVORITE
Name

virus

08.07.2015 15:20

Ma samo referendum za otcepljenj i samostalu drzavuR.Srbsku jedini cilj i spas, sve drugo mlacenje prazne slame.

ODGOVORITE