Priča o najvećem fudbalskom geniju Italije u 21. vijeku...

O Pirlu... Najveća Moratijeva greška i zlatna stopala kao dokaz da Bog postoji! Mislim, zato igram...

Fudbal 07.07.2015 | 23:20
Priča o najvećem fudbalskom geniju Italije u 21. vijeku...

Fudbalski Mocart, mada sam Andrea Pirlo sebe više vidi kao režisera, pozdravio je Stari kontinent. Njegovim čarolijama ubuduće će se radovati “preko bare“. Tamo gde – barem je takvo uvreženo mišljenje kod nas Evropljana – fudbal baš i ne razumeju. Uostalom kako je moguće da više vole bejzbol?! Ali hedonista kakav je Pirlo upravo je u Njujorku pronašao izazov kakvom je težio. U njegov izbor ne treba sumnjati. Na kraju krajeva – kad ste videli da je loptu poslao na pogrešnu stranu?

Jedan od genijalaca fudbalske igre stoga je zaslužio omaž dostojan njegovog fudbalskog umeća. A verovatno je mi nismo toliko dobri pisci koliko je on dobar fudbaler. Otud ćemo se poslužiti izjavama onih koji o fudbalu znaju mnogo više. Čija reč ima težinu. Svi oni su o Pirlu govorili isključivo u superlativu.

Pa da krenemo...

Roberto Bađo: “Kad smo igrali zajedno sve je počinjalo od njega. Imao je neverovatan dar da vizualizuje igre i predvidi šta će se desiti pre drugih. Ta vizija, ono što on čini sa loptom, ono što je sposoban da kreira, sve ga to čini istinskom superzvezdom. Andrea ima nešto što se ne viđa često“.

Masimo Morati (bivši predsednik Intera, koji je 2001. godine prodao Pirla Milanu): “Najviše žalim što sam prodao Pirla Milanu. Bila je to moja odluka. I jasno velika greška. Najveća“.

Đanluiđi Bufon (po dolasku Pirla u Juventus 2011. godine): “Kad je mi je Andrea rekao da dolazi prvo što mi je palo na pamet bilo je: ’Ima Boga’. Igrač takvog nivoa, da ne pominjem da je dolazio kao slobodan igrač, mislim da je to pojačanje veka“.

Marčelo Lipi: “Pirlo je tihi vođa. On govori stopalima“.

Ćavi: “Fudbaler sa velikim F. Spektakularan je. Trenutno na planeti ne postoji igrač koji ima Pirlov talenat. Igrali smo mnogo puta jedan protiv drugog i pre no što smo postali profesionalci. Uvek sam bio njegov veliki obožavalac“.

Zbignjev Bonijek (poljska legenda fudbala i igrač Juventusa od 1982. do 1985. godine): “Kada Andrea Pirlo dodaje loptu to je kao da je sakrije u sefu“.

Karlo Ančeloti (o Pirlovoj “panenki“ protiv Engleske na Evropskom prvenstvu 2012. godine: “Jeste li videli šta je Pirlo uradio? Samo genije ima takvu intuiciju“.

Pol Pogba: “Pirlo ima stopala od zlata. Kad bih samo mogao da šutiram loptu kao on“.

Danijele De Rosi: “Dirnuo me je u dušu – deset godina smo bili saigrači. On je primer za sve“.

Antonio Konte: "Počastvovan sam što sam trenirao Pirla".

David Vilja (o dolasku Pirla u Njujork Siti): “On je legenda. Veoma važan igrač za fudbal. I za svakog fudbalera“.

PIRLO O PIRLU

“Volim da sebe zamišljam kao režisera. I na terenu i u životu uopšte“.

“Loptu šutiram ala Pirlo. Svaki šut ima moje ime. Svi su oni moja deca“.

“Razmišljao sam da batalim sve. Posle Istanbula ništa više nije imalo smisla. To finale Lige šampiona me je ugošilo... Izmislili smo novu bolest – istanbulski sindrom. Nisam se više osećao kao fudbaler. Još gore – nisam se osećao kao čovek“.

“Ne osećam pritisak... Briga me za to. U nedelju popodne 9. jula 2006. sam u Berlinu spavao i igrao Soni plejstejtn. Uveče sam izašao i osvojio Svetsko prvenstvo“.

“Ljudi koji me ne znaju misle da sam mnogo ozbiljan, a ja sam u stvari šaljivdžija. Volim da se zabavljam sa ljudima koji me bolje poznaju“.

“Nadam se da ću igrati što je duže moguće, ali ne želim da me tolerišu. Kada shvatim da je gotovo – biće gotovo“.

Komentari / 0

Ostavite komentar