Žene žrtve rata iz Srpske danas u Hagu

Članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske trebalo bi danas u Haškom tribunalu da prisustvuju suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i time pruže podršku svim Srbima koji su se, kako kažu, često neosnovano, našli pred ovim sudom.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Predsjednik Udruženja Božica Živković-Rajilić rekla je da je cilj posjete 25 članica ovog udruženja Hagu izražavanje protesta zbog selektivnog pristupa pravdi u Haškom tribunalu i apelovanje da međunarodna javnost prihvati istinu o stradanju svih naroda u ratu u BiH.

"Udruženje žena žrtava rata Repoublike Srpske javno postavlja pitanje Haškom tribunalu - šta se dešavalo sa Srpkinjama u ratu u BiH i zašto to niko, nikad i nigdje u Evropi nije pominjao", naglasila je Rajilićeva.

Ona je rekla da većina međunarodnih izvještaja iz vremena rata i danas, 20 godina poslije, pominje Srbe kao "krivce za rat", a Srpkinje samo kao majke, sestre i supruge tih "monstruma" "s namjerom da se kolektivno okrivi jedan narod - srpski, a Republika Srpska izgubi smisao za postojanje".

Rajilićeva je podsjetila da je u BiH nekoliko hiljada žena srpske nacionalnosti tokom rata u muslimanskim i hrvatskim zatvorima bilo izloženo stravičnom mučenju, silovanjima, te neviđenim vrstama psiho-fizičke torture.

Prema njenim riječima, Udruženje skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da ništa ne vrijede njihove konvencije, pravila, potpisivanje protokola i rezolucija, kao ni pokušaji da pokažu svoju navodnu opredijeljenost za mir, suživot, pravdu i toleranciju, za istinu, ako žrtve nisu dobile satisfakciju i obeštećenje.

"Mi smo žrtve, a našu nesreću niko ne priznaje. Našu muku osim pred domaćim, iznosili smo i pred međunarodnim zvaničnicima. Razgovarali smo sa predsjednikom Haškog tribunala Teodorom Meronom i u više navrata sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom i njima je poznato da počinici stravičnih zločina nad nama nisu optuženi u Hagu ni pred domaćim sudovima", istakla je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Rajilićeva je naglasila da su Srpkinje koje su preživjele strašna mučenja za vrijeme rata osjetile i zlu namjeru međunarodnih humanitaraca koji su subjektivno i selektivno prikazivali stradanje civila, žena i djece u ratu u BiH, kao što su glumica Andželina Džoli, visoki činovnici britanske Ambasade Džo Lomas i Džon O`Šonesi, te Balkanska istraživačka mreža /Birn/ u filmu "Nečujni krik".

"Svi oni su znali za istinu sa srpske strane, ali nikad ništa nisu učinili da se i ovim žrtvama pomogne i život olakša. Da li je pravda dostupna svima ili samo nekima? Imamo li mi pravo na pravdu, priznanje i obeštećenje? Ili nemamo", upitala je Rajilićeva.

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Serafim

07.07.2015 09:07

Bolje ikad nego nikad sta su do sada cekale????? Ali umesto da ih vode u Savet bezbednosti ili do Ujedinjenih nacija organizatori ih vode u zatvor HAG kod optuzenika pred celim svetom za ratne zlocine, pa ma ko on bio, to je ismejavanje i umanjivanje srpske zrtve kao da je nekoliko zena silovano negde u blizini generalovog staba. To je omalovazavanje tih izmucenih jadnica, koje eto traze i odstetu a ne da se tome da svetska vaznost silovanih zena i dece kao svagde na svetu... Pa afera Monike i Klintona je placena hiljadu puta vise nego kada su u New Yorku porusili svetski trgovacki centar da se ne bi doslo do istine, tako i ovde odveli su ove unesrecene zene zrtve silovanja i nanosenja teskog dusevnog bola umesto u ujedinjene nacije, pravo u zatvor sa ciljem da pomognu jednom optuzenom generalu, to je toliko ponizavajuce za sve zene sveta , za jednu celu Srpsku naciju za novi svetski poredak.Promovisu nasilje u porodici a zatvaraju oci pred ratnim zlocinima ucinjenim nad zenama.

Ratko

07.07.2015 09:32

Svi srbi u jednoj drzavi

Vrlo dobro znamo dokle nas je dovela ova izreka, pa danas Srbi nisu Srbi ni ondje gdje bi trebali biti, nažalost.

Svašta

07.07.2015 11:18

cccc

07.07.2015 09:42

Ovo je istinito i pravedno, trebamo i mi Srbi traziti svoja prava, ako smo ziva bica, mi se osudjujemo samo za izmisljene lazi. ISTINA "ISTINA TREBA I ZA SRPSKI NAROD" DOSTA JE KLEVETANJA I LAZI OD MEDJUNARODNE ZAJEDNICE,UN i svih drugih.

Istina sta ima?

Joj istina

07.07.2015 11:51

"Kasno Marko na Kosovo stize"

07.07.2015 11:03

Kakva kontradiktornost?Zene otisle u Hag da protestuju radi srpskih zrtava,a u Hagu samo Srbi trenutno odgovaraju za zlocine.I ovo je primjer da smo za sve zakasnili.

cm

07.07.2015 12:55

Ko nas vodi zadnjih 25 god dobro da nismo na islam prešli.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.