Valensija pravi paklen tim!

Već potrošeno 100.000.000 evra, potpisao i Bakali! Valensija će u godinama pred nama predstavljati jaku konkurenciju Realu, Barseloni i Atletiku.

Fudbal 07.07.2015 | 21:20
Valensija pravi paklen tim!

Videlo se to već ove sezone. Osnažena finansijskom injekcijom Pitera Lima Valensija je ove sezone stala na crtu Atletiku i tek u samom finišu sezone ispustila direktan plasman u Ligu šampiona. Realu je u dva meča prepustila samo bod. A tek će sledeće sezone biti moćan rival. U prvih mesec i kusur dana po završetku sezone Valensija je na pojačanja potrošili 102.000.000 evra!

Istina, ogromna većina je otišla na otkupljivanje ugovora igrača koji su i prošle sezone igrali na Mestalji, ali kao pozajmljeni igrači. Mančester Sitiju je za Alvara Negreda isplaćeno 30.000.000 evra koliko i Benfiki za Rodriga Morena. U Lisabon je otišlo još toliko za Andrea Gomeša i Žoaoa Kansela – po 15.000.000 evropskih novčanica, Santi Mina je stigao iz Selte za 10.000.000 evra, klub iz Viga je ućario još 2.000.000 evra za golmana Joela Rodrigeza.

I kao šlag na tortu danas je opremu Valensije zadužio još jedan ultratalentovani 19-godišnjak. Zakarija Bakali, odbeglo dete PSV-a koje ste možda zaboravili samo zato što je skrajnut kada pošto nije želeo da produži boravak u Ajnhdovenu, potpisao je šestogodišnji ugovor koji će mu po sezoni donositi 1.000.000 evra.

Stanovnici trećeg najvećeg grada u Španiji, gde sunce sija tokom cele godine, a pomorandže rastu po ulicama, dobili su još jedan razlog da se prepuste blagodetima lepog života – moćan fudbalski klub.

Jer pored već oprobane četvorke koja je i prošle sezone nosila igru Slepih miševa na Mestalji su stigla dva izuzetno atraktivna mlada igrača. Mina je sa 17 godina, devet meseci i 10 dana postao najmlađi strelac Selte u prvom rangu takmičenja, a u susretu sa Rajom ovog aprila i najmlađi fudbaler koji je u eliti postigao četiri gola na jednom meču! Standardan je u omladinskoj reprezentaciji Španije.

Šta tek reći za Bakalija, koji već ima debi i u A reprezentaciji Belgije. U sezoni 2013/2013 je sa 17 godina i 196 dana postao najmlađi strelac het-trika u holandskoj Erediviziji stoga ga je još prošlog leta PSV jedva zadržao uprkos naletima madridskog Atletika. Pominjala se i Sevilja, pa Seltik... Na kraju se okoristila Valensija.

Kada na sva ova imena dodamo i Škodrana Mustafija, Hozea Gaju, trećeg vrsnog levog beka kojeg je Valensija iznedrila posle Đordija Albe i Huana Bernata, Nikolasa Otamendija (istina, verovatno da će on ili Mustafi promeniti sredinu), Paka Alkasera, te kapitena Danija Pareha jasno je da će Nunjo Espirito Santo i njegov novi pomoćnik Fil Nevil imati opasan tim na raspoalganju.

Doskorašnji predsednik Amadeo Salvo, generalni direktor Rufete i istaknuti članovi uprave Roberto Ajala i Đoal Salvans su otišli iz kluba. Kritičari superagenta Žorža Mendeša kažu zbog neslaganja sa njegovim sve većim uticajem u klubu. Nova predsednica kluba Čaj Laj Hun tvrdi zbog porodičnih problema, tačnije bolesti Amadeovog oca. Navijači su još oprezni. Ali potezi Lima mogli bi da mu kupe podršku navijača. Prošlog maja kupio je 70,4 odsto akcija Valensije, na sebe prihvatio obavezu da isplati dug od 420.000.000 evra, da finansira izgradnju novog stadiona... I da kupuje pojačanja. Godinu kasnije jasno je da Lim ima ozbiljne planove sa Valensijom.

Sledeća meta navodno je 20-godišnji ofanzivni vezni Vitorije Gimaraeš Bernard Mensah. Naravno delom Mendešov igrač. Transfer bi trebalo da košta između 7.000.000 i 9.000.000 evra. Iskusni Žulio Cezar ili Artur Moraeš izdvojeni su kao kandidati za novog golmana Slepih miševa, traži se i štoper, pa se pominju Šansel Mbemba iz Anderlehta, pa i mnogo skuplje mete u likovima Ezekijela Garaja ili Elijakima Mangale. I opet – Mendešovih igrača.

Komentari / 0

Ostavite komentar