Ovo je devet domaćih zadataka za Rafu u Realu...

Madriđani u petak počinju pripreme za novu sezonu s nerešenim statusima nekih od glavni igrača zbog čega je uprava kluba, indirektno, kroz medije, poručila treneru da „sredi svlačionicu“.

Fudbal 07.07.2015 | 20:40
Ovo je devet domaćih zadataka za Rafu u Realu...

Rafa, sad da te vidimo!

Najveći izazov u trenerskoj karijeri Rafaela Beniteza samo što nije počeo. Fudbaleri Real Madrida 10. jula kreću pripreme za narednu sezonu u kojoj će imati imperativ osvajanja trofeja veći nego inače, najviše usled činjenice da su u prethodnoj takmičarskoj godini izgubili sve bitne utakmice. Pošto je Karlo Ančeloti digao sidro, a na njegovo mesto stigao bivši šef struke Valensije, Liverpula, Čelsija, Intera i Napolija, jasno je da će pre potere za peharima morati da „sredi svlačionicu“.

A neki od zadataka zahtevaju hitno rešavanje. Otuda je Marka (a to je Realovo uticajno oružje, pa ne bi trebalo da čudi ako su ga rukovodioci iskoristili i ovaj put) pod naslovom „Devet domaćih zadataka za Rafu“ sastavila listu prioriteta na koje Benitez mora da obrati pažnju kad u petak bude izvršio prozivku u Valdebebasu, trening centru slavnog kluba.

Mada, dok uprava ne reši neka od gorućih pitanja ruke su mu praktično vezane. To se najbolje vidi na primeru Ikera Kasiljasa, koji je maltene već dve godine na izlaznim vratima, sve više navijača mu okreće leđa, klub želi da ga se otarasi (iako to niko neće javno da kaže), ali dok se ne javi kupac spreman da ispuni zahteve za njegovom platom legendarni kapiten ostaje u Realu. Makar i po cenu dolaska Davida de Hee, koga Mančester junajted ne želi da pusti dok ne dobije „zeleno svetlo“ za dolazak Serhija Ramosa.

Ta nerazjašnjena situacija na početku priprema, u situaciji kad je trener nov, mogla bi da utiče i na atmosferu u ekipi i zbog toga je uticaj Rafaela Beniteza važan makar koliko i Visentea del Boskea u reprezentaciji, koji čak predlaže bivšem klubu da zadrži Ikera: „Kasiljas i De Hea su vrhunski golmani, ima za obojicu mesta u Realu“.

Rafael Benitez će na početku priprema imati i razlog da strepi oko statusa Serhija Ramosa. Čovek koji se u odsustvu Kasiljasa nametnuo kao lider tima i njegov kapiten višemesečna je želja Mančester junajeda i pitanje je da li je spreman da „glavom“ bude u Madrudu dok ga zvani dan zvrcka Luj van Gal. S obzirom na loše odnose između Ramosa i predsednika Florentina Pereza (zbog kojih ovaj i hoće da ga proda, ali je odbio prvu ponudu od 45.000.000 evra) od Beniteza se zahteva da smiri tenzije, možda i pokuša da omekša stav iskusnog štopera i privoli ga da ostane u Realu još jednu sezonu, pošto takav tim ne može da spadne samo na štopere poput Pepea i Varana.

Ako su statusi Kasiljasa i Ramosa direktno vezani za klupsku politiku (ipak je najrealnije je da obojicia odu) jasno je da će jedan od glavnih ciljeva Rafaela Beniteza kao trenera i pre svega psihologa biti da zadrži Kristijana Ronalda na golgeterskom nivou iz prethodnih sezona. Najbolji igrač sveta je bukvalno razarao sve pred sobom u eri Karla Ančelotija, koji mu je davao slobodu i ovaj mu je na tome vraćao, ali je pitanje kako će Portugalac reagovati na najavljenu promenu formacije i projektivani zadatak da umesto krila bude - špic. Zato Marka piše da će već u petak Benitez i Ronaldo imati sastanak oči u oči na kome će trener da objasni Kristijanu novu ulogu u timu.

Ako ostane prema najavama (da Ronaldo igra špica), poziciju na levom krilu preuzeće Geret Bejl. Koliko ceni kvalitete nekadašnjeg prvotimca Totenhema Rafa je pokazao tako što je samo nekoliko dana po ustoličenju otišao u Kardif da gleda utakmicu Velsa, zatim se sreo sa Bejlom i preneo mu da od njega ima velika očekivanja. Bez obzira što su navijači nezadovoljni razočaravajućom drugom sezonom Gereta Bejla u Realu, Rafa je siguran da on može da ponovi partije koje su ga preporučile Kraljevskom klubu i od trenera se zahteva da u brzonogom Velšaninu probudi novog Galaktikosa.

Spisak igrača na koje će Rafa morati da otvori četvore oči završava se Martinom Edegardom i Markom Asenisom. Reč je o mladićima koji su zimus angažovani za veliki novac i pririodno je da vide sebe u ili blizu prvog tima, ali je neprirodno da odmah dobiju šansu. Benitez je dovoljno mudar da to shvati, međutim, jasno je da će u prvim danima morati da kontroliše bubice Norvežanina koji je javno pričao kako ga ne zanima da više igra za B tim, kao i bivšeg vezistu Majorke koji - iako mu je 19 godina - ne planira da ide na pozajmicu.

Benitezova uloga u svlačionici Reala biće na ispitu i kad se bude birao kapiten. Naravno, pod uslovom da Iker Kasiljas i Serhio Ramos odu. Do sada je kapiten u Realu (i ne samo u Realu) bio fudbaler sa najdužim stažom u klubu, a ako ga napuste i golman i štoper onda je to - Marselo. Brazilski bek iza sebe ima osam sezona u dresu Kraljevskog kluba što je dve više od Kristijana Ronalda i u tom slučaju Benitezov domaći zadatak biće da objasni egocentričnom Portugalcu zašto traka nije na njegovoj ruci. A za varijantu „Marselo pre CR7“ izjasnilo se čak dve trećine ispitanika u anketi španskih medija.

Koliko je „jak igrač“ i da li se njegova reč poštuje Rafael Benitez će pokušati da ilustruje o na primeru odnosa sa Upravom. Zasad nije izvoljevao kad je reč o pojačanjima, jer su i pre dolaska trenera Madriđani ugovori transfer desnog beka Danila iz Porta, njegova prva želja u vidu potpisa Lukasa Vaskeza iz Espanjola je brzopotezno ispunjena i sad je pitanje kako će Rafa reagovati kad mu neko ode. Da li i on želi svoje Galaktikose ili će se kao čovek iz porodice opredeliti za nešto jeftiniju varijantu Reala?

Naposletku, podsećamo da je Benitezu već ispunjen jedan od zahteva, koji se tiče renoviranja medicinskog osoblja. Razočarani činjenicom da su u prethodne dve sezone, a naročito prošle, često imali kadrovskih problema i da su im glavni igrači odsustvovali po nekoliko meseci, u Realu su na Rafin predlog odlučili da zamene kompletnu lekarsku službu. No, pitanje je kako će fudbaleri reagovati na promenu, jer izveštaju iz Španije kažu da se ne slažu previše i u prolog tome navode podatak da se tokom pauze napadač Hese Rodrigez individualno spremao za jednim od otpuštenih stručnjaka za kondiciju.

Navodno, Rafael Benitez nije baš zadovoljan ni činjenicom što će Real Madrid tokom leta morati da putuje preko sveta (u Australiji i Kini učestvuje na Internacionalnom kupu šampiona), hteo bi za početak više vremena da provodi sa igračima (da ih upozna do tančina), koji će, ipak, umesto na terenu, dosta vremena provoditi po avionima, aerodromima, imaće i neiziostavne makrketinške aktivnosti na vanevropskoj turneji, ali to je cena koju plaća slavni klub. Život velikih.

Neka počne...

Komentari / 0

Ostavite komentar