Savjeti kako preživjeti tropske temperature

Uzimanje tečnosti, lagane ishrane, adekvatna odeća, izbegavanje alkohola, smanjiti unos kafe, tuširanje i zaštita od sunca, saveti su stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" povodom veoma toplog vremena.

Region 06.07.2015 | 20:00
Savjeti kako preživjeti tropske temperature

Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi, primenjujte i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, navedeno je u saopštenju Instituta "Batut", prenosi Tanjug.

Lekari preporučuju nošenje lagane, komotne odeće od prirodnih materijala svetlih boja, a prilikom izlaska napolje, neophodan je šešir ili kapa sa širokim obodom i naočare za sunce.

Redovno treba unositi tečnost, pre svega vodu, a eliminisati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

Takođe treba češće konzumirati hranu, pri čemu treba izbegavati hranu s visokim sadržajem proteina.

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli.

Zbog toga deci treba obući pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, a bebama je dovoljna pelena i benkica bez rukava.

Bebe i mala deca neće vam reći da su žedni, zato je veoma važno da im redovno dajete vodu.

Tokom toplotnih talasa bebama koje sisaju biće potrebni dodatni podoji, a između podoja može im se ponuditi voda u kašičici.

Bebe i decu za vreme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode, to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Tokom izlaska, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek treba držati u hladovini uz odgovarajuću zaštitu od sunca, što podrazumeva pamučnu široku garderobu svetlih boja, koja ne steže, šeširić, kremu sa zaštitnim UV faktorom.

Deci staroj godinu dana i starijoj mogu se ponuditi komadi rashlađenog voća, na primer lubenice koje mogu da sisaju i tako unesu dodatno tečnost i istovremeno se rashlade.

Redovno provetravanje prostorija u stanu je najbolje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a u najtoplijem delu dana treba zatvoriti prozore, spustiti roletne da bi se stvorila prijatna hladovina.

Oni koji koriste ventilator nikada ne treba da ga usmere direktno ka sebi, a oni koji koriste klima-uređaj, treba da temperatura u stanu ne bude ispod 24 stepena Celzijusa.

Kad je reč o putovanju, na put treba krenuti u ranim jutarnjim satima, zaštititi prozorska stakla kola tamnim folijama ili zastorima da bi se sprečio kontakt sa sunčevim zracima.

Ne treba prekrivati stolicu za bebe peškirom ili pamučnim ćebetom jer to sprečava kretanje vazduha, savetuju lekari i dodaju da tokom putovanja treba praviti česte pauze i obezbediti dovoljan unos vode, navodi se u saopštenju Instituta "Batut".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

radnik

06.07.2015 15:00

A mi sto radimo na otvorenom, poslodavac sjedi ispija pive a mi lipsamo na 36c... a platu neda i kako da se sacuvamo kad je i inspekcija rada crvena (SNSD)...

ODGOVORITE
Name

čaruga

06.07.2015 18:40

I ove folije što predlažete poslije policija pa atest pa skidaj na licu mjesta a kazna to samo kod nas ima

ODGOVORITE