Kapetana Dragana izručuju Hrvatskoj

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ove nedjelje biće izručen Hrvatskoj i njegovo pojavljivanje u Splitu očekuje se u četvrtak 9. jula u jutarnjim satima.

Region 06.07.2015 | 11:48
Kapetana Dragana izručuju Hrvatskoj

U splitskom Županijskom sudu obavljaju se pripreme za prihvat Vasiljkovića, koji je u australijskom pritvoru proveo gotovo devet godina. Njemu na teret stavljaju navodne ratne zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima od 1991. do 1993. godine.

Vasiljkoviću je prošlog mjeseca dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić, inače partner iz nekadašnje zajedničke advokatske kancelarije sa Evelinom Tonkovićem, današnjim zamjenikom ministra unutrašnjih poslova. Stanić je vrlo iskusan upravo na području ratnih zločina, jer je branio jednog od optuženih u slučaju "Lora", ali i pripadnike JNA optužene za zločine nad civilima. Ima i podužu listu referenci u najtežim krivičnim predmetima.

Upravo izbor Vasiljkovićevog advokata izazvao je probleme na Županijskom sudu u Splitu, jer je više splitskih advokata odbilo da ga zastupa, dok se Borivoj Milošević, koji je nakratko bio imenovan, vrlo brzo izvinio zbog planiranog godišnjeg odmora.

Sam Vasiljković je izjavio da su mu čak dva hrvatska advokata otkazala punomoć, te da je jedan od njih primio ozbiljne prijetnje upućene porodici. Još je otvorena mogućnost da ga umjesto Stanića zastupa neki drugi advokat, jer kao australijski državljanin ima pravo na plaćenu odbranu pred hrvatskim sudom.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima u četvrtak ujutro, Vasiljković bi trebalo da bude predat splitskom županijskom državnom tužilaštvu koje protiv njega vodi istragu. Tamo će ga ispitati istražioci koji bi potom trebalo da zatraže da mu se odredi istražni zatvor, u kojem bi čekao suđenje.

Prema ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi u Hrvatsku trebalo da ga dovedu naoružani hrvatski policajci koji bi trebalo da budu s njim tokom leta, piše Tportal.hr.

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

ex yu

06.07.2015 09:57

Koja stamota!!!!!!

ODGOVORITE
Name

sss

06.07.2015 10:00

A jeli to Dragan hrvatski drzavljanin, neka mu se sudi u njegovoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

BBB

06.07.2015 10:35

Sudi se u drzavi u kojoj je pocinjen zlocin a to je Hrvatska. Znaci nije vazno ciji je drzavljanin,nego je bitno na cijem je teritoriju pocinjen moguci zlocin. Trebali bi to da shvatite vec jednom....

Name

PRAVDA

06.07.2015 10:16

Samo Srbija koga trazi ,taj se ne izrucuje.Pa ... ti poljubim ko da je Tanzanija.

ODGOVORITE
Name

Nefer igre bez granica

06.07.2015 10:27

A što ne izruče i sve ostale kojih je bilo more na strani Hrvata koji su ratovali u Hrvatskoj? Vjerovao sam u taj Zapad ali više ne. Kod njih je sve po direktivi. Cilj opravdava sredstvo.

ODGOVORITE
Name

cober

06.07.2015 11:13

Zaboravio si reći kome da ih isporuče???

Name

Meho

06.07.2015 10:35

Ako je Hrvatski drzavljanin, ili se tereti da je pocinio kazneno djelo u Hrvatskoj, onda ge treba izruciti Hrvatskoj. U svakom drugom slucaju ne.

ODGOVORITE
Name

Mixo

06.07.2015 10:37

Za razliku od Srbije Hrtvatska ili Bosna ima pametnije rukovodstvo. Srbija je trebala ko i BiH protiv Orica podignuti neku prividnu optuznicu protiv Kapetana Dragana i isto trazit njegovo izrucenje i posle ga osloboditi. Medjutim u BG se bave samo izvozom Srpskih glava da li u Hag ili u Bec na "privremeni" rad nema veze.

ODGOVORITE
Name

xx

06.07.2015 10:57

Da je Hrvat ili Musliman kao Naser Oric pustili bi ga kuci.

ODGOVORITE
Name

ico

06.07.2015 11:15

Svi koji imaju krvave ruke neka odgovaraju bio to i moja Tata.. Problem su Političari oni nas guraju svaki dan u mržnju uz podršku televizije sa kojom upravlja politika.. Ja sam učesnik dešavanja iz 90i i osjetio na svojoj koži osjetio rat, al mogu svima pogledat u oči ..Ljep poz od normalnog Bosanca da kojim slučajemne pomislite da sam Bošnjak nisam.Poz svima širom Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

06.07.2015 11:19

Nemam nista protiv da se sudi ratnim zlocincima bez obzira na nacionalnost ali pogledajte kod nas se Bosnjaci ponose sa Oricem u Hrvatskoj nikako da se dogovore da li je i pored nepobitnih dokaza ratni zlocinac T. Mercep kriv ili ne, e pa ljudi dokle tako ?.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

06.07.2015 11:32

Gledam na yotube da on izjavljuje da se ne boji Hrvatske ali da se mora vakcinisati protiv bjesnila...eto prilike da pokaze hrabrost.

ODGOVORITE
Name

Bole

06.07.2015 11:53

Da li će Srbija pružiti bilo kakvu pomoć Kapetanu da bi spriječila njegovu egzekuciju kao Srbina koja ga sa sigurnošću čeka u domovini Ustaša, djecoubica i krvoloka.

ODGOVORITE
Name

Serafim

06.07.2015 12:02

Kad je trebalo da se uzme puska nije bilo toliko junaka-pametnjakovica kao sada, da daju komentare ali Srbin se rasrbio i to su ocigledne posledice tog jednoumlja srbskih komunjara, a Dragan je pravi vojnik i cestiti koji ce dokazati da nije cinio zlocine a to Hrvati dobro znaju da je ustase vojnicki pobedjivao, bez zlocina.

ODGOVORITE
Name

Julio

06.07.2015 12:25

Prvo,ne ponose se Bosnjaci Oricem,ako je kriv,treba ga za mu.a objesiti,sad cemo vidjeti,sudenje mu pocinje uskoro.

ODGOVORITE
Name

sniudenv

06.07.2015 12:28

Evropa i medjunarodna zajednica su pali na ispitu i ne trebaju oni Srbiji!Evropa ucjenjuje Srbiju.Ako su crvene interpolove potjernice obavezujuce da se postupa po njima zasto to krsi Svajcarska.Valjda postoje dokazi o tom da je neko pocinio neko krivicno delo,sto je i uslov da bi se raspisala crvena potjernica za nekim licem.

ODGOVORITE
Name

Danko

06.07.2015 12:52

Dok je Kapetan Dragan izigravao ramba i Playboya po Hrvatskoj (Krajini) i Australiji. Moja porodica je patila, jer upravo zbog nacionalizma i ratnog ludila gledao sam kako se raspada srednji građanski sloj kom je pripadala moja porodica i ja s njima. Trećina porodice mi je ostala u Hrvatskoj, trećina u Srbiji, a ja sa manjim dijelom u BiH. Mnogi su tokom rata umrli da ih nikada više nisam vidio, baku. Veliki dio imovine mi je uništen. Jedva sastavljam kraj sa krajem u bajnoj Rep. Srpskoj, ne vidim perspektivu, ni za sebe ni za svoje dijete. Prema tome zaboli me ona stvar za kapetana Dragana, kao i za ostale srpske "heroje" u Hagu. Što se mene tiče dabogda nikada da ne budu pušteni.

ODGOVORITE
Name

Sudija

06.07.2015 14:20

Ako nije kriv oslobodiće ga, ako opet jeste onda zatvor. Nevidim tu problem .

ODGOVORITE
Name

re Sudija

06.07.2015 14:36

..."ako nije kriv oslobodiće ga" pa, vidi im demokratije i pravosuđa ... " advokat primio ozbiljne prijetnje upućene porodici " ...jadno je njihovo pravedno suđenje ...nema od toga ništa...

ODGOVORITE
Name

SKD

06.07.2015 16:35

Pa koji to dokaz imaju.Kapetan Dragan je obucavao jadan narod da se odbrani,i obucio ih napravio dobre borce i to boli Hrvate,.Jer su njegove KNINDZE napravili velike uspjehe,tad ga tadasnja politicka garnitura i iz Krajine i iz SRBIJE SKLANJA sa ratista,poslije toga se desava pad,a njega su narod i vojska volili,jer je bio castan i posten.I zna se da u Hrvatskoj nece imati fer i posteno sudjenje .Oni su ga davno proglasili ratnim zlocincem.Pustite se Hrvata njima su svi ratni zlocinci,a oni jadni posteni u njihovoj lijepoj.

ODGOVORITE
Name

ljube

06.07.2015 20:22

pa valjda ce i nasi izmisliti nesto ,da ga osude kod nas da ga otmu od hrvata.Ako smo imalo Srbi ali sumnjam.Sramota

ODGOVORITE