Grčka: Dan poslije - očekivanja i nada

Grčka je nakon slavlja zbog rezultata rferenduma o predlogu EU i MMF-a, na kojem su građani većinski rekli "Oxi" (ne) novim zahtevima, osvanula uz velika očekivanja i nadanja.

Svijet 06.07.2015 | 11:38
Grčka: Dan poslije - očekivanja i nada

Posle celovečernjeg slavlja na trgu Sintagma, na kojem su mladi ostali do ranih jutarnjih sati, proslavljajući što su građani Grčke odbacili predlog poverilaca, svakodnevica je nastavljena, a žitelji Atine, kako javlja izveštač Tanjuga, iščekuju kako će grčka vlada nastupati prema Briselu u narednim danima.

Grčka štampa na naslovnim stranicama objavila je rezultate referenduma, uz ocene da se radi o pobedi vlade, i da ta pobeda ne znači istupanje iz EU i evrozone.

Ulicama Atine, dan nakon referenduma, sve protiče uobičajeno - turisti obilaze brojne znamenitosti, a Grci koji su u letnjim baštama kafića komentarišu rezultate referenduma uz ocenu, koja preovladava, da su pokazali da su ponosan narod, koji ne dozvoljava diktate spolja.

Građani Grčke poslušali su na jučerašnjem referendumu preporuku vlade premijera Aleksisa Ciprasa da treba odbiti najnoviji predlog međunarondih pverilaca.

Prema zvaničnim rezultatima 61,31 odsto zaokružilo je "Oxi" na glasačkom listiću, a 38,69 procenata "Ne" (da).

Građani smatraju da je glasanjem protiv predloga međunarodnih poverilaca vladi osnažena pozicija u daljim pregovorima sa Briselom i MMF-om.

"Nadam se da će ovaj rezultat biti dobar za Grke i Evropu i očekujem promene u Grčkoj i Evropi", kaže maldi Atinjanin. Nada se da se stanje u Grčkoj neće pogoršati, ističući da bi rezultat referenduma mogao da znači poboljšanje.

Stariji Grk ističe da ministar finansija Janis Varufakis nije trebalo da podnese ostavku, jer je on "dobar Grk". Rekao je da uvažava Evropu i evro, ali da ne želi EU kakva je sada.

Prema njegovim rečima uslovi koje postavlja međunarodna zajednica su jedna vrsta pritiska kako bi se "domogli nafte na Kritu i ostrva".

Takođe, kao što su isticali mnogo Grci poslednja dva dana ni on ne želi da glavnu reč u EU ima Nemačka, jer smatra da se radi o "novoj okupaciji Grčke od strane Berlina", ovaj put o "ekonomskoj okupaciji".

Jedan sredovečni Atinanjin ističe da je ishod referenduma dobar rezultat za Grčku, naglasivši da Grci žele evro, ali ne i da zbog njega umiru od gladi. "Mislim da će sada biti bolje za Grčku i Evropu i očekujem pravedniju saradnju Brisela sa Atinom", rekao je on i dodao da Grci žele evro jer je bolji od drahme.

Među mlađim Grcima postoji i veliki broj onih koji su na referendumu zaokružili "Ne", kao jedna 25-godišnja Atinjanka koja je ocenila da je glasanje protiv predloga međunarodnih poverilaca bio i glas protiv Evrope.

Zabrinuta je zbog aktuelne situacije, i podsetila je da polako ministri napuštaju vladu i da bi premijer Aleksis Cipras trebalo da ode. "Ja imam 25 godine i nemam snova. Živim u zemlji u kojoj ne mogu da sanjam i to mora da prestane", podvukla je mlada Grkinja.

Cipras je u obraćanju građanima, putem državne televizije, poručio da je glasanjem protiv predloga poverilaca Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore. "Grčka će u ponedeljak sesti za pregovarački sto sa ciljem da obnovi bankarski sistem", najavio je Cipras.

I pored poruka iz Evrope Grci mirno gledaju na svoju evropsku budućnost, te ne veruju u pojedine stavove iznete pred referendum da bi zaokruživanje "ne" na referendumu mogao značiti "Grexit", odnosno izlazak iz evrozone i EU.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cipras

06.07.2015 10:40

Ovim referenduom ja samo skidam odgovornost sa sebe i prebacujem na narod.

ODGOVORITE
Name

lolo

06.07.2015 10:43

Najbolje da se kompletna bivša Jugoslavija, Albanija Bugarska i Grčka udruže u jednu državu. Odštampaju svoje pare i ponude kredite EU. Tako i EU radi.

ODGOVORITE