Ministar finansija Grčke podnio ostavku

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je jutros ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima", uprkos tome što su se građani, na juče održanom referendumu, sa 61,31 odsto glasova izjasnili za opciju "ne" predloženim merama štednje stranih poverilaca, koju je on zagovarao.

Svijet 06.07.2015 | 10:40
Ministar finansija Grčke podnio ostavku

"Referendum od 5. jula će ostati zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kada je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva. Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma evrogrupe od 25. juna dolazi sa visokom cenom koja mora biti plaćena. Iz tog razloga je od suštinskog značaja da veliki kapital koji je našoj vladi omogućio odgovor "ne", odmah investiramo u "da" i u odgovarajuću odluku - odnosno u postizanje sporazuma koji podrazumeva restrukturiranje duga, manju štednju, preraspodelu u korist onih koji su u problemima i prave reforme", navodi Varufakis na svom blogu.

"Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija", dodaje Varufakis u blogu.

"Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to odgovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jucerašnji referendum. A ja ću nositi prezir poverilaca sa ponosom. Mi levičari znamo kako da delujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije. Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija, i našu vladu. Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grčke, a čuveno "oxi" (ne) dato demokratama širom sveta, tek počinje", zaključio je Varufakis u blogu.

Grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi danas mogao da zameni Janisa Varufakisa.

Novi grčki ministar finansija umesto Varufakisa biće imenovan nakon sastanka političkih lidera koji treba da počne danas u 10,00 časova, rekao je portparol vlade u Atini, preneo je Rojrets.

Izvor: FoNet

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Sarajevo

06.07.2015 06:18

A gdje ce,u penziju.

ODGOVORITE
Name

Dino

06.07.2015 06:32

Dobice 28000:)

Name

divlja jabuka

06.07.2015 06:44

Čuj podržaće vladu a podnosi ostavku. Licemjer.

ODGOVORITE
Name

Re.Sarajevo

06.07.2015 06:52

I to sa debelom otpremninom.

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.07.2015 06:56

Alo Tegeltija, ima jedno radno mjesto otvoreno, ljudi vape za kvalitetnim ministrom finansija da ih ustabili i dovede do prosperiteta.

ODGOVORITE
Name

Iox

06.07.2015 09:43

Ja mislim da bi tu Cipras trebao postaviti Tegeltiju, on bi resio dilemu njihove egzistencije veoma brzo, covjek je sampion za unistavanje, mislim da bi sjargao Grcku u roku od 7 dana ... Iskreno za Svajcarsku bi se Tegeltija morao namuciti i potruditi sigurno jedno 2 mjeseca .

Name

Dodano

06.07.2015 06:57

Provokator pa ga svi u velikom krugu zele zaobici,sta mu drugo i preostaje.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

06.07.2015 07:09

Мени је просто невјероватно да људи не схватају да цијела ова прича са Сиризом, за шта је један од пресудних момената овај референдум, једна сјајна америчка игра у циљу слабљења "европских партнера". У то се очигледно активно укључила и Русија која ће наравно сада пружити подршку Грчкој чиме ће још више задрмати ЕУ. Не Њемачку, али пројекат да. Наравно то ће се прије свега осјетити у малим и сиромашним чланицама, али зато је и створена.

ODGOVORITE
Name

cm

06.07.2015 12:58

Potpisujem sve što si napisao.

Name

Logika...

06.07.2015 08:50

Pojedi, popij, prokockaj, podijeli naslednicima i jos toliko ostalo u slamarici.. Eh i ja bi tako.

ODGOVORITE
Name

jebem zene politicarima u bih

06.07.2015 08:55

Ovo sa Grckom je sve smisljeno budete vidjeli sada ce nastaviti pregovore i zaboraviti na referendum .To me podsjeca na neke nama bliske referendume kada se narod uvuce u nesto sta na kraju opet bude kako politicari hoce . Zato narode dobro pazite sta je referendum !A sto se tice Grcke,kredite st osu uzeli moraju vratiti to se zna samo lazu narod i to je to!

ODGOVORITE
Name

ПЕТАР

06.07.2015 09:05

Грчка је ИСХОДИШТЕ ЕВРОПСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ, па треба бити и ИСХОДИШТЕ ПОЧЕТКА ОСЛОБАЂАЊА ТЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ ОД ОД ВЕЛИКОГ БРАТА, односно од тзв. СВЈЕТСКЕ ВЛАДЕ и ВАНДЕРБИЛД групе!!!

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

06.07.2015 09:42

"Mi levičari znamo kako da delujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije..", ovo je izjavio grčki ministar i to u Grčkoj. Kod nas ne, bože sačuvaj, kod nas toga nema, niti će biti. Kod nas je politički moral drugačiji, čak vrlo drugačiji, mnogo niži i prizemniji, u blatu se valja, zaglibljen u glibu. Ali zato i razumljiviji, oličen u platformi u narodu prepoznatljivoj kao 'use-nase-podase'.

ODGOVORITE
Name

Milojko

06.07.2015 10:01

Niko Grčku nije natjerao da uzimaju kredite, bilo im je lijepo dok su se zaduživali i trošili nemilice toliki novac. Sad kada treba te kredite vratiti, oni kukaju na kreditore. Može se samo zamisliti ko če Grcima dati više i jedan kredit, čak ni močna Rusija to neče učiniti. Ko če dati nekom kredit, a nisu sigurni da če isti i vratiti.

ODGOVORITE