Gardijan: Velike sile žrtvovale Srebrenicu

Novo istraživanje pokazuje da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre masakra u Srebrenici da će ta enklava pasti, ali su je žrtvovale u svojim nastojanjima da se postigne mir, piše londonski "Gardijan".

Republika Srpska 06.07.2015 | 08:03
Gardijan: Velike sile žrtvovale Srebrenicu

U tekstu naslovljenom "Kako su Britanija i SAD odlučile da prepuste Srebrenicu njenoj sudbini", autori, novinar Ed Vuliami i bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, navode da "danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio deo politike tri velike sile - Britanije, Francuske i SAD - i rukovodstva Ujedinjenih nacija, u potrazi za mirom po svaku cenu, mira na račun Srebrenice".

"Do sada, uvek je isticano da je takozvana ''završna strategija'' kojom se došlo do mirovnog sporazuma i posleratne mape Bosne, bila posledica ''realnosti na terenu'', nakon pada Srebrenice. Ono što se sada otkriva je da je ''završnica'' prethodila tom padu i kako se ispostavlja - od njega zavisila", navode autori.

U tekstu se iznosi hronologija događaja vezanih za Srebrenicu, i izjave aktera koji idu u prilog tome da je zločin u Srebrenici bio očekivan.

Autori navode da je u aprilu 1993. Savet bezbednosti UN podneo izveštaj u kojem je upozorio na potencijalni masakr ukoliko srpske snage uđu u Srebrenicu.

Pisci teksta u "Gardijanu" objašnjavaju kako su velike sile imale za cilj da se ukine postojanje enklava, da su bile svesne da će uslediti etničko čišćenje Srebrenice, ali i kako su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

"Prema američkim depešama sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, detalji zločina došli su do zapadnih obaveštajnih službi mnogo pre nego što je počeo 13. jula, a CIA operativci gledali su gotovo ''živi'' prenos na lokaciji u Beču", piše Gardijan.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih zvaničnika sa predstavnicima muslimana, ali i Slobodanom MiIloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

"Nijedan političar, diplomata ili visoki vojni funkcioner nije našao za shodno da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Biće zanimljivo videti da li će se nešto približno izvinjenju čuti sledece nedelje (na komemoraciji u Potočarima) od Britanije, Amerike ili Francuske", zaključuju autori, navodeći da su mnogi koji su bili umešani "unapređeni ili pomereni na unosne pozicije".

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

mićo

06.07.2015 06:16

Sve je to u redu ali ko pobi tolike ljude I zašto??

ODGOVORITE
Name

Milena

06.07.2015 07:26

Pogledaj emisiju Goli život, gost Tomo Kovač.

Name

CIA za Milenu

06.07.2015 09:38

Obozavamo patriote poput Mandica, Kovaca ... Sad Dodika ... Samo tako nastavite Srbi .

Name

I ovo

06.07.2015 06:30

Treba i ovo da stoji u rezoluciji.

ODGOVORITE
Name

istočni

06.07.2015 06:33

Tolike ljude pobit ma koja glava tako nešto može da smisli !??

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.07.2015 06:42

Sve to su velike sile planirale ne zbog mira u BiH nego iz jednog jedinog rašloga: da imaju opravdanje za intervenciju odnosno preuzimanje potpune kontrole nad Bosnom i Hercegovinom. Onaj ko je s njima ušao u tu paklenu rabotu, potpuni je ludak, ništa manji od onih iz Isila. Ideologija takvih je da zacrtani cilj opravdava svako sredstvo. Sve nas u BiH, Zapad je ubacio u mašinu. Iz nje se ne izlazi, dok ne budemo potpuno isprani. Evo i 20 godina nakon tog rata, Bošnjačka politička garnitura pokušava Srebrenicu iskoristiti u svrhu nekakve državotvornosti odnosno koristi je da čitav jedan narod predstavi ako nevaljao a Bošnjaci su cvijeće. Jesu oni cvijeće ali samo hrvatsko cvijeće, nažalost. Niko ne negira da je tu učinjen zločin ali to im nije dovoljno. A zločina u Bosni i Hercegovini na sve strane pa i od samih Bošnjaka. U istoj toj Srebrenici, taj zločin je izazvan Oričevim divljanjem, dakle istim takvim zločinom. Medjutim, to malo ko od Bošnjaka a i Zapadnih sila želi da prizna. Kako god, na ovaj način, dobro nam se ne piše. Izgleda da su nam se malo krvi napili, žele još.

ODGOVORITE
Name

Mali

06.07.2015 06:47

Manijaci iz srpskog i muslimanskog naroda!

ODGOVORITE
Name

realno

06.07.2015 06:48

Jasno je to da je to bila zamka za Srbe cega oni u to vreme nisu bili svjesni samo su trbali znati da ce se to NEDJELO ZLOCIN upisati crnim slovima u istoriju.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

06.07.2015 08:34

Malo je trebalo da se "pomire" Bosnjaci i Srbi , ali nekome nije bilo u interesu i opet stara retorika puna mrznje na obje strane , na glad se zaboravilo , na pljacke "nasih politicara" se zaboravilo , a mudri Latini - Hrvati se smjeskaju !

Name

gradiška

06.07.2015 06:53

Dražen Erdemović inače Hrvat i njegov diverzantski odred, na suđenju u Hagu reče da su likvidirali hiljadu muslimana, dobio tri godine zatvora, a gdje je sada, da kaže ko mu je naredio, od koga je dobio pare da izvrši likvidaciju, da li je rekao tačan broj ubijenih, ako je istina ko ga osudi na tri godine, kakav je to sud!!? Pod čijom je zaštitom?

ODGOVORITE
Name

Zar

06.07.2015 07:08

...se za ovo nije znalo i pre?Cemu sad?Ma narod je pijuncic.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

06.07.2015 07:46

Slazem se sa Vama , ali nazalost ogroman broj populacije u BiH u sva tri naroda ima isprane mozgove i bojim se da uskoro tzv . velike sile ne reziraju novi rat u BiH , a ti isprani mozgovi bi odmah zaboravili i na glad i na nepravdu i na nezaposlenost jer se mnogi hrane mrznjom !

Name

nedajte ljudi

06.07.2015 07:35

Velike sile narede , plaćeni idioti odrade ...Srbi i muslimani su najobičnije žrtve , do kojih nikome nije bilo stalo...Srebrenica je priča Zapadnih sila , kao i svih sadašnjih ratova i zločina koji se dešavaju širom svijeta .

ODGOVORITE
Name

DULE NS

06.07.2015 07:37

KO JE TO URADIO I PRIPREMIO EVO VAM PA VIDITE UBICE ZAPADA HTELI SU DA GLEDAJU I VRSE EKSPERIMENTE KAO HITLER A SAD BI DA OSUDE *KUDA IDETE SRBI*DA LI STE CORAVI OKRENITE SE SEBI I SAMO SEBI A SVE KOBAJAGI INVESTICIJE EVROPE SU RATNA STETA 1999god.

ODGOVORITE
Name

vuper

06.07.2015 07:55

Ko je i zasto taj narod doveo na jedno mesto, to do sad niko nije rekao. Narod je doteran na unistenje, a pazile su ih UN jedinice, tu ste sigurni.

ODGOVORITE
Name

jaja

06.07.2015 08:41

Koliko je ovaj narod slijep i glup nije ni cudo kad su svi nepismeni. Plavi slemovi i jesu taj genocid pocinili nisu Srbi pobili Srebrenicane to znaju sve tri strane u Bosni i sav svijet to zna kad su ih pobili prepustili Srbima Srebrenicu i tako iskoristili svoj zlocin i prebacili na njih samo sto oviiz Federacije coravi. Ameri sad isto rade sa isilom po drugim drzavama i na kraju ce Ameri i Britanci da pobiju sve sto je islamsko zivi bili pa vidjeli. Da ce tako biti i to vrlo brzo. Zato Vatikan hoce da se udruze sa Srbima i ujedini sa njima da odvoji hriscane. Da im je lakse djelovati protiv islama.

ODGOVORITE
Name

Logika...

06.07.2015 08:47

Eto ISTINA je ALI..?? Zasto, ooo zasto to ucini brate Srbine. Najgore sto se racuna kao velika vojna, istorijska a neki kazu i osvetnicka bitka. E TO JE PROBLEM. Bosnjaci muslimani nasjeli kao i Srbi. Mada smo i danas slijepi i jedni i drugi.

ODGOVORITE
Name

soko

06.07.2015 08:57

to je osmisljeno 92 godine napravili su zasticenu zonu koju Srbi nisu smjeli napadat a sa druge strane pustili Oricevu bandu da ubijaju i napadaju srpska sela i prave zlocine i naravno da ce doc do reakcije srpske vojske e sada se postavlja pitanje ko pobi tolike ljude prvo nisu pobijeni civili nego vojnici u Srebrenici nije bila ceta vojnika nego divizija jos uz to kad se uzme u obzir koliko je sam Oric ubio tih svojih a posebno koliko ih je izginilo u medjusobnim obracunima onda ovo sto se naduvava prepolovi.

ODGOVORITE
Name

dott

06.07.2015 09:30

Da su kojim slucajem zamjenjene uloge bile ne bi ostale ni zene ni djeca, sve bi bilo pobijeno.

ODGOVORITE