Ruski vojni pilot prozvao čitav NATO

Jevgenij Frolov uputio je izazov svim pilotima sveta, a posebno iz NATO zemalja, da mu izađu na crtu, bilo kad i bilo gde. Evo koliko je pilota odgovorilo na izazov.

Svijet 05.07.2015 | 20:00
Ruski vojni pilot prozvao čitav NATO

Kada se novi i modernizovani ruski lovac Suhoj Su-37 (NATO oznaka "Terminator") zvanično pojavio na međunarodnoj sceni, mase ljubitelja vazduhoplovstva zapanjeno su posmatrale neverovatne manevre koje je ovaj avion mogao da izvede.

Gotovo 20 tona letećeg metala bilo je u stanju da napravi zaokret od 180 stepeni bez imalo muke.

Ova neverovatna agilnost dala je ruskom avionu neprevaziđenu prednost u bliskoj borbi.

Da je bilo koji drugi avion pokušao isto, raspao bi se pod stresom ili izgubio na brzini i pao.

Avion je debitovao na aeromitingu u Fanborou u Engleskoj 1993. godine, a ruski pilot koji je upravljao avionom bio je Jevgenij Frolov.

On je tada uputio izazov svim pilotima sveta, a posebno iz NATO zemalja, međutim, niko do današnjeg dana nije odgovorio na ovaj izazov.

Svima je bilo jasno da su manevarske sposobnosti Su-37 bez premca, zbog čega ovaj avion s pravom nazivaju "Gospodarom neba".

Su-37 je pre svega lovački avion (jednosed), projektovan za izvršenje borbenih zadataka u svim vremenskim uslovima.

Ova verzija suhoja ima igrađene 3D vektorsko-potisne mlaznice, koje se pokreću nezavisno jedna od druge, a to je ono što ovom avionu daje neverovatne manevarske sposobnosti.

Američki "stelt" avion pete genracije F-22, koji je prvi uveo vektorsko-potisne mlaznice trebalo je da vlada nebom narednih 20 godina. Međutim, pojava Suhoja 37 je to pokvarila.

 

Izvor: Srbija danas

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

gradiška

05.07.2015 18:08

A sada je 2015, rujo je prejak

ODGOVORITE
Name

krka krka

05.07.2015 18:53

Na crtu..na crtu pa da vidite sta vas uskoro ceka ! Nastavite li dalje....letjece Suhoj iznad smrdljive Amerike .

ODGOVORITE
Name

Puma

05.07.2015 21:03

Za takav lovac je najvažnije da ima radar bolji nego protivnik i da može na vrijeme da uoči ciljeve. Drugi bitan faktor je da ima rakete većeg dometa nego protivnik tako da može da ga gadja prije nego on protivniku pridje na domet njegovih raketa. Treća stvar je da ima sistem kojim može gadjati više ciljeva u vazduhu a i na zemlji istovremeno tako da ima šanse i kad je neprijatelj brojčano nadmoćniji. Ples je nešto drugo. To je dobro, ali ono što sam pobrojao je mnogo važnije.

ODGOVORITE
Name

stanko

02.08.2015 18:07

Ovaj ima sve to sto si pobrojao

Name

virus

06.07.2015 09:19

Pricate gluposti nijedan ruski avion ne moze leteti toliko visoko kao americki i tu je ta razlika , gadjate odozgo a ti mu ne mozes nista, za dzabe sto dobro manevrise.

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.07.2015 12:48

Na avion iz ww2 stavi nov radar i rakete i bice konkurentan ! Bitan je domet raketa i radar ,ko koga prvo nacilja i ispali !Dog fight je proslost,ganjnaje po nebu i pucanje iz topova i mitraljeza !

ODGOVORITE
Name

Mirko

06.07.2015 21:33

Ne znam zasto se Srbi loze na Ruse ii njihovu tehniku koja je kao lopatom pravljena kad Rusi ako se pogleda istorija nikada nisu pomogli Srbima pa cak nisu hteli ni da stave veto na zadnje bombardovanje srbije.

ODGOVORITE
Name

Alek

30.03.2018 22:41

Nepismeni covece,kakav veto,srbija je bombardovana bez saglasnosti un,nije ni bili rezolucije o kojoj bi se raspravljalo,jadan si i ti i tvoje piznavanje stvari o kojima pricas